Helena räddar julen för de utsatta: Många har det tufft

Av: Susanna Vidlund

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

Helena Bergh, 49, från Kristianstad har fullt upp – inte minst i juletid.

Hon arbetar heltid som resurslärare och fritiden ägnar hon åt att hjälpa utsatta människor.

– Många har det tufft, inte minst ensamstående föräldrar. Det finns de som varken har råd att äta julmat eller köpa julklappar, konstaterar hon.

Helena Bergh samlar sedan fyra år tillbaka in julklappar som hon via organisationen Julhjälpen i Kristianstad skänker till behövande. Hon vittnar om att fler än vanligt har det tufft i år, på grund av coronaviruset.
Foto: Privat
Helena Bergh samlar sedan fyra år tillbaka in julklappar som hon via organisationen Julhjälpen i Kristianstad skänker till behövande. Hon vittnar om att fler än vanligt har det tufft i år, på grund av coronaviruset.

En julafton för några år sedan satt en mätt och nöjd Helena Bergh med sin familj och reflekterade över samhällets orättvisor.

– Man äter en massa och barnen får mängder av julklappar. Jag satt där och tänkte på alla de som inte får någon julklapp eller ens har mat på bordet. Då skämdes jag. Det kändes inte alls bra att veta att så många är utan julglädje, berättar Helena Bergh.

Då föddes idén till Julhjälpen i Kristianstad, en organisation som skänker julstämning till fattiga barnfamiljer, hemlösa och de som ligger sjuka och ensamma på våra sjukhus.

– Inspirationen fick jag från en gammal skolkamrat som samlat in julklappar och gett till folk. Jag tänkte att det var en fin grej. Sedan blev det här lite större än jag hade tänkt mig, säger Helena och skrattar.

Foto: Privat
Helena Bergh och skyltfönstret som Julhjälpen och Vardagshjälpen i Kristianstad pyntat i år för att skapa uppmärksamhet kring sin verksamhet för de utsatta i samhället.

Tragiska situationer

Tanken var att hon skulle göra det här en jul. Nu är Helena inne på tredje julen. Och inte bara julen – hon kör på året om och ger hjälp till behövande. Men på julen blir det förstås ett högre tryck.

– Jag börjar den första november med att informera om att man kan vara med och skänka julklappar eller bidra genom att swisha pengar.

Första året fick hon ihop pengar och julklappar så det räckte till tusen personer.

– Det blev mycket större än jag någonsin kunnat tro. Folk tyckte det var en fantastisk idé och det är så härligt, att det finns så många fina människor runtom kring som vill så väl!

Helena Bergh är kritisk till hur det ser ut i samhället i dag, att så många går fattiga.

– Många skäms, men det här är tragiska situationen som kan drabba oss alla. Man kanske blir lämnad, skiljer sig, förlorar jobbet eller blir sjuk.

I år är behovet av hjälp större än på väldigt många år.

– Det är många som har det jättetufft nu på grund av covid-19. Vi har fått in väldigt många ansökningar, fler än tidigare år och det ser ut att kunna bli riktigt stort i år.

Glädjen är belöningen

Helena sparar kvittona till det hon köper för de insamlade pengarna och redovisar allt. Presenterna går till fattiga föräldrar med barn men också till äldreboenden och sjukhus med cancersjuka patienter utan familjer.

– Vi lämnar lite julklappar där och godis. Det brukar vara jätteuppskattat, berättar hon.

Helena åker själv ut och levererar klapparna. Hon försöker i möjligaste mån uppfylla de önskningar som de ansökande har.

– Det är aldrig några stora önskningar det handlar om. Det brukar vara bilar, dockor, pysselgrejer eller kläder. Och de är så enormt tacksamma. Folk brukar fråga hur jag orkar med detta och jag brukar säga att glädjen man ser hos familjerna och i barnens ögon är min belöning.

Önskar du dig något själv i julklapp i år?

– Framför allt önskar jag att vi ska få någon ordning på detta med covid-19. Det är så jobbigt människor inte kan träffa sina anhöriga och tvingas vara ensamma. Ett vaccin så vi blir av med detta, det är min högsta önskan.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.