Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Abdi skänker bortkastade leksaker till barn i Somalia

Publicerad:

SVENSKA HJÄLTAR

Borlängebon Abdi Nur jobbar på återvinningsstation – och varje dag ser han leksaker som slängs bort.

Nu har han samlat på sig leksaker och kommer skänka allt till barn som inte har några i Somalia.

– Det är många som kastar sina grejer, men vi samlar och återanvänder det, säger Abdi Nur, 53.

Abdi Nur arbetar på återvinningsstation och samlar in leksaker där som samlas in och skänks till butiken ”Ta till vara”. Därifrån har han i sin tur fått leksaker att ta med till Somalia
Foto: Privat
Abdi Nur arbetar på återvinningsstation och samlar in leksaker där som samlas in och skänks till butiken ”Ta till vara”. Därifrån har han i sin tur fått leksaker att ta med till Somalia

När Borlängebon Abdi Nur var i Somalia och hälsade på sin släkt för ett tag sedan, träffade han flera barn som inte hade några leksaker.

– Man ser många föräldrar som inte har råd att ge det till sina barn, säger Abdi Nur.

I nuläget jobbar han på Borlänge Energis återvinningsstation Fågelmyra, vilket han gjort sedan en tid tillbaka. Under sina dagar på återvinningsstationen ser han många leksaker som slängs bort.

– Men vi skänker dem till en lokal butik i Borlänge som heter ”Ta till vara”, och det är i sin tur från den butiken som jag nu fått leksaker som jag nu ska ta med mig till Somalia, säger han.

Åker nästa torsdag

Borlänge Energis ordförande Lena Lagestam (C) uppmärksammade för ett tag sedan initiativet. Flera personer har efter det skänkt pengar till Abdi via Swish. För pengarna kommer han köpa godis och kläder, som han sen ska dela ut till barn i Somalia som inte har några.

Abdi Nur som nu bor med sin familj i Borlänge, kommer från början själv från Somalia.

– Jag bott i Borlänge sedan jag kom till Sverige 2005, säger han.

– För många personer som kommer hit är det självklart att plugga, läsa vidare och sen välja ett yrke, men jag började jobba med återvinning istället. Där träffar jag mycket folk och kan samtidigt träna på mitt språk, det är ganska coolt.

”Man kan inte fylla en container”

Abdi har nu bott i Borlänge i fjorton år. Men han brukar fortfarande resa till Somalia för att träffa sin mamma, släkt och vänner, senast var för två år sedan. Men snart åker han tillbaka igen och då är planen att han ska ta med leksakerna han samlat på sig.

– Jag har fyllt på en resväska med leksaker som jag ska ha med mig när jag åker. Tanken är att jag ska dela ut det till släkt men även till barn på gatan som inte har några, säger han.

Han hade gärna tagit med sig mer saker till barnen, men det finns begränsningar för hur mycket han kan ta med sig.

– Det blir rätt stort och svårt för en person att ta med sig en container, det räcker nog med en resväska för mig denna gången. I framtiden kanske jag kan lämna till fler behövande barn runt om i hela Afrika.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.