Starka känslor och tårar i Borlänge

Uppdaterad 2019-11-27 | Publicerad 2019-10-22

Benjamin Ek, 15, blev mobbad och misshandlad i skolan under flera års tid.
I dag stod han på scen inför tusentals ungdomar och talade direkt till de som retar och fryser ut andra.
– Jag tror inte att alla förstår hur ont det gör att vara den som blir påhoppad och ingen bryr sig om.

Svenska hjältar är ute på skolturné och pratar mod, civilkurage och medmänsklighet med högstadie- och gymnasieelever runt om i landet. På första stoppet i Borlänge var mobbning, miljö, skolsvårigheter och antirasism i centrum. Komikern och Youtubern Hampus Hedström var en av de medverkande på scen.

– Att få möjligheten att dela scen med de här människorna och att eventuellt kunna bidra med något som man själv hade behövt höra när man var i den åldern är nog det starkaste med dagen, säger han.

För några år sedan chockade bilden på då 9-årige Benjamin Ek människor. Han hade blivit misshandlad av andra barn i skolan. Något som pågått i flera år. Tack vare hjälp från D.A.C.A, som år 2017 till Årets medmänniskor, fick han hjälp att stoppa mobbningen. I dag stod han på scen inför jämnåriga ungdomar och berättade om sin erfarenhet och resa.

– Det var nervöst, men kändes viktigt att få vara med och öka kunskapen om mobbningen och mobbningens konsekvenser, säger han.

”Det är en revansch”

I dag går Benjamin första året på gymnasiet och det har gått ett par år sedan mobbningen upphörde.

– Det känns coolt att kunna stå på scenen och undervisa om mobbning, det hade jag för några år sedan aldrig trott att jag någonsin skulle våga. Det är en revansch.

Benjamin Eks talade tillsammans med Göran ”Gubben” Andersson från D.A.C.A och möttes av rungande applåder från ungdomarna i publiken.

– Det är alltid fint att få träffa ungdomar och tala om mobbning. Och jag är väldigt imponerad och stolt över det Benjamin har gjort här i dag, och på det sättet han gjorde det.

Inför en knäpptyst arena på Fryshuset i Borlänge talade han direkt till mobbare, och unga som själva utsätts för mobbning.

– Det Benjamin framförde, och delvis jag, är något som verkligen går in för ungdomarna och som är viktigt för dem att veta. Att man inte är ensam, säger Göran Andersson.

Flera lokala ungdomshjältar

En av ungdomarna från Borlänge som medverkade på scen är Faisa Jama Nur, 17, som arbetar för jämställdhet och inkludering. Hon är ordförande för Borlänge ungdomsråd och arbetar med plattformen Framtidens förebilder.

– Det kändes mäktigt att få föra fram mina åsikter och tankar och kanske kunna inspirera någon, säger Faisa Jama Nur.

Hon har varit engagerad i olika verksamheter för ungas inkludering sedan hon var 12 år, och som 14-åring stod hon upp mot rasism i klassrummen genom att ordna en manifestation.

– Det gäller att hitta sin hjärtefråga och hitta sammanhang för att engagera sig inom det.

Ellen Tollsten, 17, var en annan ungdomshjälte från Borlänge som stod på scen. Hon talade om civilkurage och mod, och berättade om hur hon i samband med nazisternas demonstration på 1 maj ställde sig upp och höll ett brandtal för medmänsklighet.

– Jag var jättenervös och vet inte hur jag vågade ta steget upp på scen, men jag kände att jag var tvungen att våga för att göra min röst hörd, berättar hon.

”Alla kan förändras”

Ellen Tollsten gav flera konkreta exempel på hur man som ung kan engagera sig, något även klimataktivisten och ungdomshjältenominerade Andreas Magnusson, 15, gjorde.

– Det finns många olika sätt att engagera sig för det man tror på. Jag valde att sätta mig i Falun och skolstrejka i höstas och det förändrade mitt liv. Jag har hittat sammanhang där jag kan vara med och skapa förändring och det är stort.

Andreas Magnusson föreläser om miljöfrågor för mellanstadieelever och har varit och talat i Europaparlamentet. Han brinner för att hjälpa andra, något han inte alltid gjort.

– Jag kunde vara ganska hemsk ibland som yngre, jag gjorde skillnad på människor och var inte alltid snäll mot alla. Jag blir verkligen ledsen när jag tänker tillbaka, och ber om förlåtelse till dem som drabbades då. Men det visar också hur snabbt man kan skapa förändring även i sig själv. Alla kan förändras, avslutade Andreas Magnusson.

Följ Svenska Hjältar på Instagram!

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!