Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Clowner utan Gränser hjälper ukrainska flyktingar

Av: 

Angelica Öhagen

SVENSKA HJÄLTAR

Ett femtiotal flyktingbarn från Ukraina sitter runt om på golvet.
Plötsligt går musiken igång i föreningslokalen och en kvinna med en jättefluga kikar in.
– Målet är att få skratta tillsammans, säger Emelie Andersson.

”Iiiii öh ååå aaah”, utbrister mannen med de spräckliga byxorna mitt i rummet. Samtalen tystnar och blickar från runt om i lokalen riktas mot den nyanlända duon. Några ser lite undrande ut. Andra skrattar till direkt. Björn Dahlman, som clownen med de spräckliga byxorna heter, är van att möta barn och familjer i flyktingläger runt om i världen. Han är en av många artister i Clowner utan Gränser och i dag uppträder han tillsammans med två kollegor i en föreningslokal i Täby norr om Stockholm.

– Tanken är att söka upp barn i hela världen som är i extra behov av skratt, lek, hopp och glädje. En stund då de inte behöver tänka på något annat. Bara att vara här och vara glada med oss, säger Björn Dahlman.

Björn Dahlman, Emelie Andersson och Emma Hörnell är artister för Clowner utan Gränser.

Ute på ”scenen”, som egentligen bara är en plätt golv, får de samsas med barn som kommer fram och vill vara med. Tillsammans med några barn står Emelie Andersson med den stora rosetten mitt i rummet och drar i en rockring som har fastnat i hennes tröja.

– Det är lite så här när vi är ute. Vi kan ha en lek mellan oss clowner och då vill barn ofta väldigt gärna vara med. Det visar att de är väldigt engagerade i det vi gör, och det är ju först och främst därför vi är här för att engagera dem och för att de ska få känna sig delaktiga i någonting, säger Emelie Andersson.

Första skrattet igen

Trots att de inte talar samma språk kan clownerna och barnen kommunicera med hjälp av olika ljud och kroppsspråk. Inte bara barnen utan även vuxna omkring skrattar.

– Ofta ger vi lika mycket stöd till föräldrarna. Framför allt mammorna som har flytt med sina barn och varit rädda och oroliga och sett barnen gå igenom saker. För första gången får de kanske se sina barn skratta igen, säger Björn Dahlman.

Några sekunder efter att clownerna börjat dra i rockringen kom flera barn fram för att hjälpa till.

Nu är det han som inte får loss en rockring. ”Pidnyaty nohu” skriker några barn. Det betyder troligtvis lyft foten, för Björn står med foten på rockringen som han försöker få loss. Strax efter påbörjar artisten Emma Hörnell en rockringsshow. Ringarna rockas upp- och nerför kroppen och fortsätter även snurra runt hennes långa fläta.

– Jag har jobbat mycket med workshops efter föreställningar och då tycker jag att det roligaste är att se självförtroendet som byggs när barnen klarar tricks som de sett i föreställningen. Att de känner att jag kan också, jag är stark, säger Emma Hörnell.

Här i Sverige har hon i flera år, tillsammans med Clowner utan gränser, arbetat med ensamkommande flyktingbarn. Här i Täby är det tydligt att cirkuskonsterna och snubbelkomiken når fram till människor i alla åldrar.

Emma Hörnell är cirkusartist med rockringar som en av sina konstinriktningar.

”Kunde glömma kriget en stund”

Det är Anna Megger från Åkersberga som ligger bakom evenemanget på föreningsgården i Täby. När de första flyktingarna från Ukraina kom till Sverige såg hon behov av att skapa ett sammanhang för barnen. Hon startade Playfriends for refugeekids som har vuxit snabbt.

– Tanken var att hjälpa ukrainska barnfamiljer att komma i kontakt med svenska familjer, och även andra ukrainska barnfamiljer, säger Anna Megger.

Inom loppet av två dagar var de tusen medlemmar i Facebookgruppen hon startade. Sedan dess har Anna Megger ägnat några timmar varje dag åt att leta företag som vill sponsra med lokal, mat och leksaker till deras träffar.

Olga Stepanchenko och hennes dotter Amanda, 5, från Kamianske är två av deltagarna på Playfriends for refugeekids och som uppskattade föreställningen.

Två av deltagarna är Olga Stepanchenko, och hennes femåriga dotter Amanda. De har flytt från Kamianske i sydöstra Ukraina och kom till Sverige för fem veckor sedan.

– Jag är glad över att Playfriends ger oss möjlighet att få vara med andra ukrainska barnfamiljer. Jag är väldigt tacksam över att de ordnat så här fint för oss, säger Olga Stepanchenko.

Vad tyckte du om clownerna som var här nyss?

– Det var ett väldigt bra framträdande och det var intressant även för vuxna som mig. De var så roliga och fick alla på gott humör, så att vi kunde glömma kriget en stund, säger Olga Stepanchenko.

”Jättetufft och jättehäftigt”

Alla Orel som flytt från Dnipro med sin son Matveii, 9 år, kom till Sverige i början av mars och bor nu hos en svensk familj som välkomnat dem.

– Vi tycker väldigt mycket om Sverige och alla sådana här evenemang vi får vara med om. Det hjälper mig att klara vardagen och att inte tänka på allt det jobbiga som händer i hemlandet, säger Alla Orel.

Nu förbereder sig Emelie Andersson, Björn Dahlman och Emma Hörnell för fortsatta föreställningar.

Artisterna från Clowner utan Gränser kommer att fortsätta resa runt till flyktingförläggningar och andra evenemang runt om i Sverige. Om ett par dagar åker Björn Dahlman med en annan grupp från Clowner utan Gränser till Polen för att spela i flyktingläger.

– Jag vet att det kommer att bli jättetufft och jättehärligt på samma gång. Att få vara med när de här människorna kommer i kontakt med sin glädje och sitt skratt trots allt traumatiskt, det är jättehäftigt, säger Björn Dahlman.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

ANNONS

UNICEF är på plats för barnen. Ge en gåva till Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Cheerleading där alla får vara med - precis som man är

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska hjältar

Clowner utan gränser

Täby

Ukraina

Flyktingsituationen

Psykisk hälsa