Årets djurhjälte

PRESENTERAS AV

Hunden Balto gav döende Lasse en sista fin födelsedag

Av: 

Susanna Vidlund

SVENSKA HJÄLTAR

Pappan Lasse Brånedal, 73, var dödssjuk.

För att fira sin cancersjuka pappa på deras sista gemensamma födelsedag, överraskade Louise med ett besök av terapihunden Balto.

– Aldrig trodde jag att jag skulle få se min pappa så lycklig, säger Louise Brånedal, 29.

Louise var född samma datum som sin pappa Lasse som befann sig i ett sent palliativt skede i september förra året.

– Min pappa var svårt sjuk i sekundär skelettcancer. Vardagen var för det mesta fylld av smärta, tårar och oro och detta var hans sista födelsedag.

Louise hade hört att terapihundar kan höja livslusten och ge trygghet hos svårt sjuka personer. Hon tog kontakt med Solveig Emanuelsson och terapihunden Balto.

–Jag ville att vår sista födelsedag tillsammans skulle bli något utöver det vanliga.

De bestämde träff och sågs på födelsedagen hemma hos Lasse i Södertälje.

– Så fort Balto hade nosat sig färdigt i sin nya miljö var han i full färd med att visa sina trix och leksaker för min pappa. Aldrig trodde väl jag att jag skulle få se min pappa så lycklig, utbrister Louise.

Mötet mellan Lasse Brånedal och Balto förevigades på bild och är nu ett kärt minne för Louise och hennes familj.

Som om smärtan inte fanns

Louise beskriver pappans förändring som i det närmaste ett mirakel.

– Det var som att ingenting gjorde ont och inga problem fanns förutom att kära Balto skulle ha sin leksak och godis. En sista klapp, ett sista mys. Energin av en hund och bara känslan av att få en nos buffad mot sin hand gjorde så att min pappa knappt var sjuk, det var som att hans cancer inte fanns för en stund.

Den sprallige labradoodeln Balto verkar helt omedveten om den stora betydelsen han haft för Louise och hennes familj, han vill mest springa runt och leka i Vasaparken i Stockholm där vi möts. Allra bäst tycker han om att fånga bollen som matte Solveig Emanuelsson kastar. Hon beskriver Balto som en ”glädjespridare och dörröppnare”.

– Det kommer in en annan energi. Han ger kraft och glädje till de han möter, även till de anhöriga. Det sker något i det mötet mellan dem och Balto, det väcker minnen och tankar och det väcker till samtal, väcker nya aspekter i deras liv. Där blir de en annan person, inte bara en patient.

Det blir ett kärt möte när Louise Brånedal träffar Solveig Emanuelsson och labradoodeln Balto.

Känner av stämningen

Solveig berättar att Balto privat är helt annorlunda, betydligt mer sprallig och ofta kräver att man ska leka med honom. Men när västen åker på, då vet Balto att det är dags att jobba.

– Balto är väldigt inkännande när han är i jobb. Då känner han av vad det är för stämning och vad som förväntas av honom. Är det mycket energi slår han på energin och blir väldigt lekfull. Är det mindre energi anpassar han sig och tar det väldigt lugnt.

Solveig och Balto har gått en ettårig terapihundsutbildning.

– Där varvar man teori och även lektioner och så har man även en längre tids praktik. Därefter blir man certifierad.

Terapihunden Balto kan vara både lugn och lekfull. Han är expert på att känna av stämningen och anpassar sig till omgivningen när han arbetar.

Evigt tacksamma

Balto arbetar dels med att besöka människor i livets slutskede, exempelvis på hospice, men han jobbar också på uppdrag med barn och unga vuxna.

– Det kan vara att de behöver träna samspel och kommunikation och liknande. Sedan har vi jobbat med unga vuxna med psykisk ohälsa. Då kan det vara till exempel aktivering. Att de behöver motiveras till att komma ut, till att flytta fokus, lindra oro, stress, ångest, berättar Solveig.

Lasse Brånedal gick bort i sömnen natten till den 30 oktober 2020.

– Det är svårt att sätta ord på hur mycket detta besök betydde för mig och min pappa. Det är ett minne för livet! Vi i familjen är evigt tacksamma för att Balto och Solveig kom och förgyllde vår sista födelsedag tillsammans, säger Louise Brånedal.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Hittekatten Sören har klöst ihop 1,8 miljoner till hemlösa katter

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets djurhjälte

Svenska hjältar

Hundar

Vård & omsorg