Årets medborgare

PRESENTERAS AV

Marianne, 62, hjälpte kvinna att föda på torg

”Jag är givetvis jätteglad att jag kunde hjälpa till”

Av: Sandra Killgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Höga skrik från Kärrtorps torg fick Marianne Bodin, 62, att avbryta sin kvällspromenad.

Hon upptäckte en gravid kvinna som höll på att föda mitt i centrum, och ryckte snabbt in.

– Min enda tanke var att barnet måste ut och komma igång med andningen, säger Marianne.

1 av 2
Marianne Bodin

Marianne Bodin, 62, var ute på promenad tillsammans med en väninna när det plötsligt hördes höga skrik från Kärrtorps centrum i Stockholm. Vännerna förstod att något var på gång och styrde mot torget. Där möttes de av en kvinna som höll på att föda. Bebisens huvud var redan synligt.

– Människorna runt omkring stod handfallna och chockade så jag förstod ganska direkt att jag behövde göra något, säger Marianne Bodin.

Den gravida kvinnan låg på marken mot en stenmur, bredvid henne stod ett tiotal personer samt hennes man som ringt efter en ambulans – men den dröjde.

– När jag såg att den stackars kvinnan låg direkt på marken tog jag tag i en plastkasse som låg intill henne. I den hittade jag en strandfilt som hon kunde ligga på, säger Marianne.

”Barnet måste ut”

I väntan på ambulansen började Marianne hjälpa kvinnan. 62-åringen jobbar som undersköterska men hade aldrig varit med om att hjälpa till med att förlösa ett barn tidigare – fram till i fredags kväll.

– Även om jag inte jobbar med förlossningsvård så är jag en person som tar tag i saker. Min enda tanke var att barnet måste ut innan det får syrebrist.

Efter en kamp på tio minuter kom bebisen ut. Marianne fick ett tygstycke att vira in den nyfödda i. På andra sidan telefonluren guidade larmcentralen i vad som behövde göras härnäst.

– Sjuksköterskan var orolig över att vi inte skulle få igång andningen och sa åt mig att massera och nypa barnet i benet, då hördes ett litet skrik.

”Dramatisk situation”

Några minuter efter födseln körde två ambulanser in på torget.

– Jag berättade att barnet föddes exakt klockan kvart över åtta på kvällen och att de behöver hålla koll på andningen, säger Marianne.

Innan familjen fördes till sjukhus knappade Marianne in sitt telefonnummer i mannens mobiltelefon. De hade inte kontakt efter händelsen, men efter Aftonbladets publicering hörde mamman av sig. Hon och sonen mår bra.

I ett inlägg på Facebook berättar Mariannes väninna om händelsen. Deras insats har gillats av hundratals.

– Jag är givetvis jätteglad att jag kunde hjälpa till i en så pass dramatisk situation. Kärrtorps torg är ju inte en optimal plats att föda barn på, säger Marianne Bodin.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.