Så kan du hjälpa ukrainare på plats och i Sverige

Lista från Ukrainas ambassad om vilket stöd som behövs

Uppdaterad 2022-03-02 | Publicerad 2022-02-28

Det pågår flera initiativ runt om i Sverige för att hjälpa människor på plats i Ukraina och i Sverige.
Behovet är stort av förnödenheter och ideellt engagemang.
Här är några av initiativen runt om i Sverige.

Följ ämnen
Ukraina

Svenska folket har skänkt över 55 miljoner kronor till Röda korsets insamling till Ukraina som de gör tillsammans med bland annat Aftonbladet. Även övriga hjälporganisationer vittnar om generösa donationer. Men det finns även praktiska sätt att hjälpa ukrainare på plats och i Sverige.

  • Donera saker som det finns behov av
  • Hjälpa till att sortera och packa donerade saker innan transport
  • Bli volontär och hjälp till i mottagandet av flyktingar som kommer till Sverige
  • Sticka kläder som doneras till behövande i Ukraina
  • Skänk pengar till en välgörenhetsorganisation

Här kan du hjälpa till:

Några av de svenska initiativ som finns för att hjälpa människor i Ukraina och på plats i Sverige är just nu följande:

Ukrainas ambassads insamling

Ukrainas ambassad har bett Stockholmare om praktisk hjälp via upprop på sociala medier. Vid insamlingar har de specificerat vilken typ av saker de önskar kunna samla in, som skyddsutrustning och sjukvårdsmaterial. De önskar just nu inga mer kläder. Ny insamlingsplats från och med 2 mars är: på Sveavägen 160 i Stockholm och de samarbetar med välgörenhetsorganisationen Solögat-Chamania i Huddinge där man kan lämna in sina donationer på Alfred Nobels Allé 7. Ambassaden presenterar på sin Facebook-sida vilken typ av hjälp som behövs till insamlingen.

När Ukrainska ambassaden bad om hjälp var det så många Stockholmare som ville donera att det knappt gick att komma in i lokalerna.

Refugees Welcome Sverige

I sociala medier ber Refugees Welcome Sverige om hjälp med riktade insatser för familjer som kommit till Sverige. De förbereder sin ideella organisation för att kunna hjälpa människor på olika platser runt om i Sverige. Om man är intresserad av att bli volontär har de lagt ut ett formulär som man kan fylla i. Det finns flera olika sätt att hjälpa till med logistik, matlagning och mottagande.
– Just nu undersöker vi hur mycket folk som kan komma hit och kartlägger vad vi kan hjälpa till med och var. När vi la ut formuläret var det över hundra personer som anmälde intresse på bara ett par timmar. Det är jättefint, säger ordförande Tobias Lohse.

A demand for action i Södertälje

A demand for action har tidigare skickat hjälpsändningar till bland annat Armenien, Irak och Syrien. Nu samarbetar de med Rotary i Polen och samlar bland annat in kläder, sovsäckar och filtar. De söker också volontärer som kan hjälpa till att vika och packa gåvor inför transport till Polen. På plats köper de in mediciner, blöjor och mat som de delar ut. Insamling görs vissa dagar på Restaurang Flame i Södertälje. För mer info se Facebook-sidan.

– Vi har fått transporten till Polen, containers och pallkartoner gratis av företag som hjälper till. Alla vill bidra med vad de kan och det är helt fantastiskt, säger Nuri Kino som är grundare för A demand for action.

I Södertälje har A demand for action samlat ihop stora mängder gåvor som skeppats till samarbetsorganisationen Rotary i Polen.

Röda korsets lokalföreningar

Flera lokalföreningar inom Röda korset har börjat organisera sig för att hjälpa till med mottagande av personer som flytt från Ukraina till Sverige. Det handlar om att bistå med mat, kläder, information och stöd. Kontakta din lokala förening om du vill engagera dig. Flera lokalföreningar annonserar också efter volontärer här.

RFSL

Hbtqi-personer tidigare har varit särskilt utsatta vid konflikter i Ukraina. Vid annekteringen av Krim blev hbtqi-personer i drabbade områden måltavlor och många behövde fly sina hem. När de väl blev internflyktingar utsattes de för diskriminering och hade bland annat svårt att hitta bostad, vilket innebar att de behövde förlita sig på hbtqi-organisationer i landet för att få skydd. RFSL bedriver därför en insamling för att stötta ukrainska hbtqi-organisationer. I Sverige har de nätverket Newcomers som hjälper asylsökande och flyktingar från Boden i norr till Malmö i Söder.

Barnens ambassad

Sedan drygt 30 år tillbaka är den ideella organisationen Barnens ambassad verksamma i Ukraina där de hjälper utsatta barnfamiljer. Under kriget har de samlat ihop till krispaket som köpts in till de barn och familjer organisationen hjälper på plats. Barnens ambassad tar också tacksamt emot hemmastickade gåvor som de kan ge vidare till barn och familjer i Ukraina.

– Det är fint att kunna förmedla de stickade kläderna när man vet hur mycket kärlek som ligger bakom dem, säger grundaren Mirijam Adophi.

Övriga insatser runt om i Sverige

Utöver dessa organisationer finns flera lokala initiativ på olika platser runt om i Sverige. På Giva Sverige, branschorganisationen för tryggt givande, uppmanar de människor som vill skänka pengar att noga undersöka vem som står bakom insamlingen.

Leena och Anja har stickat kläder till barnen i Ukraina sju jular i rad. Kläderna har delats ut av hjälporganisationen Barnens ambassad.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!