Narkotika göms ofta i lönnfack i taket: ”De är påhittiga”

Publicerad 2023-05-22

Cannabis i godis och lönnfack i helt vanliga batterier.

De som använder droger är väldigt kreativa, menar Christer Hofström.

– Oftast kan vi inte se narkotikan utan det är hunden som upptäcker den.

I ett skåp i lokalen som specialsökhundsföretaget hyr på Campus Roslagen, i Norrtälje förvarar hundföraren och instruktören Christer Hofström fynd som varit för små för att överlämnas till polisen.

– Det är lite roliga saker vi har hittat, framför allt föremål med olika typer av lönnfack.

I ett skåp förvarar Christer Hofström de fynd som gjorts flerfamiljshus, skolor och behandlingshem som är för små för att lämnas in till polisen.

I skåpet finns en tändare med tabletter gömda inuti och helt vanliga batterier med gömd narkotika i. Tillsammans med sambon Pernilla Moberg, som även hon är hundförare, arbetar Christer Hofström med specialsökhundar inriktade på narkotika-, vapen- och sprängmedelsök. En av deras närmaste kollegor är den fyraåriga jaktlabradoren Truls Poseidon. Vanligaste arbetsplatserna är hos företag, skolor och statliga institutioner.

– Truls Poseidon har gjort många fynd. Det största var på ett behandlingshem där han hittade tre kilo narkotika i form av amfetamin och kristall, berättar hundföraren Pernilla Moberg.

Fyndet rapporterades till polisen som sedan kom och gjorde beslag.

– Vi följer inte upp vad som händer efteråt utan vår uppgift är att lokalisera de olagliga substanserna och rapportera till våra uppdragsgivare, säger Christer Hofström.

Källare är en vanlig arbetsplats för Pernilla Moberg, Christer Hofström och specialsökhunden Truls Poseidon.

När Aftonbladet träffar Truls Poseidon tillsammans med Christer och Pernilla går de en rond i källarförråd på Campus Roslagen, ett fastighetskomplex med studentbostäder och företagslokaler där ägarna bestämt sig för att ta krafttag mot narkotika.

– Källare är en vanlig arbetsplats för oss, mycket för att det är i de här miljöerna vi oftast hittar saker som narkotika och vapendelar, säger Christer.

Stoppar inte boffning

Vanliga fyndplatser är bakom element och på toaletter.

– Anledningen till att de gömmer droger i allmänna utrymmen är att det då är svårt att knyta narkotikan till en person, säger Christer.

Ett växande problem bland unga runt om i Sverige har blivit boffning av olika typer av gaser, exempelvis i torrschampoburkar.

– Ibland kan vi hitta ampuller som använts för exempelvis lustgas. Men just boffning kan vi tyvärr inte komma åt eftersom substanserna inte är olagliga och därmed inte är något våra hundar är utbildade att söka på, säger Christer.

Ofta göms droger i cykelrum och barnvagnsförråd.

Christer och Pernilla har arbetat på Campus Roslagen i tre år. När de började gjorde de ganska ofta fynd. I dag händer det betydligt mer sällan. Under Aftonbladets besök pekar Christer Hofström ut ett element som Truls Poseidon hittat narkotika bakom.

– Det var 100 gram hasch och en påse med kristall, så det var ett bra fynd, säger Christer.

Campus Roslagen säger att de är nöjda med samarbetet och att det gett resultat.

– Jag tror att specialsökhundarna framför allt är bra i förebyggande syfte med deras synlighet på området, säger Leif Nilsson som är teknisk förvaltare på Campus Roslagen.

Till en början var han orolig för hur hyresgästerna skulle agera på att de tog in sökhundar i byggnaderna.

– Men det har faktiskt inte varit några klagomål alls, snarare tvärt om att de tycker att boendemiljön känns tryggare, säger Leif Nilsson.

Christer Hofström säger att det är vanligt att droger göms i lönnfack uppe i taket - men även där hittar specialsökhundar de otillåtna preparaten och vapnen.

Narkotika göms i taket

På behandlingshem, inom rättspsykiatrin och på statliga institutioner som Christer och Pernilla jobbar åt gömmer människor ofta narkotika och andra otillåtna substanser i taket.

– Där tror de inte att vi kommer åt vid sök, men hundarna känner doften ändå och markerar uppåt mot ventilationssystem, lamparmaturer eller vart de nu försökt gömma. Ofta är de ganska påhittiga, säger Christer Hofström.

Med hjälp av en speciell spegel och en ficklampa söker han och de andra hundförarna sedan igenom utrymmena som hunden markerat under.

– Oftast blir vi kontaktade när det är en för liten misstankegrad för att polisen ska åka ut. Om ett behandlingshem exempelvis tagit ett positivt urinprov och vill veta om det finns droger inne i verksamheten då ringer de oss.

De boende i verksamheter blir ofta arga när Truls Poseidon gjort fynd - men i många fall tackar de senare när de mår bättre.

– Bollen som Truls Poseidon får som belöning vid fynd när han arbetar och tränar, den har han fått av en boende på ett behandlingshem som hade köpt den åt honom i present och det var väldigt fint, säger Pernilla Moberg.