Skejtandet hjälper unga nyanlända

Viktor Telégin hjälper ungdomar att integreras i samhället

Uppdaterad 2019-10-23 | Publicerad 2019-10-18

Viktor Telégin, 39, startade Stockholm Skate Nation för att stötta nyanlända barn och ungdomar som har svårt att komma in i det svenska samhället.

Varannan vecka träffas de för att skejta och umgås.

– De får en fin gemenskap och nya vänner, säger Viktor Telégin.

Det skramlar och dunkar i den stora lokalen. Glada rop ekar mellan väggarna. Stockholm Skatepark i Fryshuset är full av unga killar och tjejer som övar trick – eller bara försöker stå på brädan utan att ramla.

– Det är jättesvårt att skejta och man kan misslyckas tusen gånger innan man lyckas. Man har stort fokus på brädan och man glömmer bort alla andra problem för en stund, säger Viktor Telégin.

Han startade Stockholm Skate Nation 2016 tillsammans med Magnus Gyllenberg på Stockholm Skatepark för med syftet att få ensamkommande barn och ungdomar att lättare komma in i det svenska samhället.

– Man får ett driv att resa sig upp och försöka igen och igen. När man väl klarar ett trick så jublar alla. Det finns en speciell gemenskap inom skejtingen där man gläds med allas framgång, säger Viktor Telégin.

Det började med att han visade filmen ”Skateistan”, som handlade om skateboardåkning i Afghanistan, för asylsökande ungdomar på en biograf i Stockholm.

Lär sig svenska snabbare

Sedan bjöds de in för att testa att åka bräda i Stockholm Skatepark i Fryshuset.

– När kvällen var över var det många som frågade när vi skulle ses nästa gång. Så vi fortsatte att träffas och Stockholm Skate Nation bildades, berättar Viktor Telégin.

Viktor Telégin startade Stockholm Skate Nation för att hjälpa nyanlända ungdomar att komma in i samhället.

Varannan fredag träffas tjugo, trettio killar och tjejer för att åka tillsammans. Viktor berättar att många som är med lär sig svenska snabbare.

– Det blir som en språngbräda in i den svenska kulturen. Med skateboarding har vi lyckats bryta ner barriärerna och få ungdomarna att koppla bort det som tynger dem.

Många som kommer till Stockholm Skate Nation är killar. Men Viktor Telégin poängterar att det absolut inte är någon killklubb.

– Det senaste året har vi jobbat aktivt för att få in fler tjejer och det kommer vi fortsätta jobba med. Skate Nation är till för alla, säger Viktor Telégin.

Tvingas bryta upp igen

Viktor har skejtat sedan han var tonåring, men hans engagemang sträcker sig långt utanför Stockholm Skate Nation. Viktor har öppnat upp sitt hem för två ensamkommande killar. De har bott hos honom, hans sambo och barn i två års tid.

När man fyller arton år blir man som ensamkommande av med det boende som man tilldelats.

– Hazrat och Mohsen skulle skickas till Avesta och Boden. Inget illa om de här städerna, men de här två killarna har varit tvungna att lämna allt och alla de känner och fly till Sverige. De har lyckats bygga en tillvaro i Stockholm. Att bli tvingade att bryta upp ännu en gång känns inte humant. Nu har de bott hos oss i två år och är en del av vår familj. Det är fantastiskt, säger Viktor.

– De får stanna så länge de behöver. Jag har blivit tonårspappa väldigt snabbt. Jag ser mina föräldrar i mig själv och säger saker som mina föräldrar sa till mig när jag var yngre, säger Viktor med ett skratt.

Han säger att han har utvecklats mycket som människa tack vare killarna. Men ett bakslag har drabbat familjen.

Varannan fredag är nyanlända ungdomar välkomna till Fryshuset för att skeljta.

”Hjälp andra om du kan”

Mohsen blev utvisad i våras och tvingades resa tillbaka till Afghanistan. Nu jobbar Viktor för att Mohsen ska kunna få ett arbetstillstånd och fortsätta att jobba med Stockholm Skate Nation där han varit en stor tillgång sedan starten. Men processen är utdragen och Viktor reser snart ner till Afghanistan för att besöka Mohsen några dagar.

– Jag vill inte att han ska känna sig bortglömd.

I dag anordnar Stockholm Skate Nation även läger på skollov och på sommaren. I dagsläget finns de enbart i Stockholm, men Viktor och hans kollegor jobbar för att kunna öppna filialer i Göteborg och Malmö.

– Jag uppmuntrar alla att hjälpa människor som kommer hit. Det behöver inte vara stora saker, det lilla kan betyda mycket och stärker en som människa. Det blir ofta en kedjeeffekt där de här personerna i sin tur hjälper andra.


Följ Svenska Hjältar på Facebook


Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Bli månadsgivare till Sverige för UNHCR via autogiro eller genom att SMS:a HJÄLTE till 729 30 (100 kr i månaden).

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!