Mannen högg besinningslöst inne i biltvätten

Abraham bröt av angriparens kniv

När mannen blev nekad jobb på Abrahams biltvätt gick han till attack.
Med kniv högg han Abraham besinningslöst flera gånger.

– Jag lyckades få fast bladet på kniven med handen och bryta av det så att han inte skulle kunna hugga andra också, säger Abraham.

Sedan många år tillbaka driver Abraham Ibrahim en biltvätt på Hagagatan i Vasastan i Stockholm. Han är van vid att det kommer in personer spontant och söker jobb. På en vecka kan det vara upp till tio personer.

– Jag är väldigt noga med vilka jag anställer och hade ingen ledig plats just nu. Men jag tog ändå en kopia av mannens identitetskort. Det gör jag alltid när det är någon som söker jobb, så att jag kan kolla upp personen, säger Abraham.

Efter några dagar kom mannen tillbaka och betedde sig underligt. Abraham sa att han inte hade någon ledig tjänst och bad honom gå.

– Dagen efter, i tisdags, kom han tillbaka igen och försökte ta emot nycklar från våra kunder. Han vägrade gå från biltvätten när jag bad honom så jag sa att han skulle skriva in sig som gäst i personalliggaren och sätta sig i personalrummet så att vi kunde prata sen när jag hade tid.

Abraham ringde en vän och berättade om den underliga mannen och frågade om råd kring hur han skulle göra.

– Sen plötsligt när jag jobbade i tvätthallen hörde jag att han skrek mot min personal. När jag vände mig om ser jag honom springa mot mig mot en lång kökskniv.

Mannen hugger mot Abrahams hals och överkropp.

– Jag lyckas parera huggen med min arm för att försöka skydda huvudet och bröstkorgen, säger Abraham.

Samtidigt skriker han till sina anställda att springa ut ur lokalen och ringa 112.

– När han hugger tänker jag på min personal som är trebarnsfar. Jag tänker att den här mannen inte ska få hugga honom eller någon annan så därför försöker jag få tag på kniven.

Här kom mannen springande mot Abraham och högg med en köttkniv.
Här kom mannen springande mot Abraham och högg med en köttkniv.

Springer blödande ut på gatan

Trots sina allvarliga skador i armen lyckas Abraham greppa knivbladet – och bryta sönder det.

– Bladet skar in i min hand. Jag tog i så mycket jag orkade för att bryta av det. Jag tänkte att det var min enda chans. Jag hade nytta här av att jag är gammal kampsportare.

Abraham puttade sedan gärningsmannen längre in i biltvätten för att själv kunna springa ut.

– Jag tänkte att vi måste varna andra.

Tillsammans med en kollega sprang han till gymmet Allstars som ligger bredvid. Där hade Abraham turen att möta bland annat Jeppe Hoffman som är specialutbildad ”medic” och stod redo med sin medicinska utrustning. Han är van att ta hand om människor med sårskador.

– Just i tisdags hade vi fem personer från Polen som var här och körde ett minicamp. Ibland när det är tuff sparring finns det risk att någon skadar sig så jag stod redo att hjälpa till om det skulle hända.

Jeppe var dock inte beredd på att det skulle komma in en svårt skadad person utifrån.

– Jag agerade instinktivt när jag såg Abraham komma ner och tog fram medicinväskan. Men Abraham var så chockad och ville bara tillbaka till garaget. Då var det svårt att se hur skadad han var, även om det rann blod, säger Jeppe Hoffman.

Jeppe Hoffman och Abraham Ibrahim
Jeppe Hoffman och Abraham Ibrahim

Flera från Allstars sprang dit för att se om det fanns någon mer skadad kvar i garaget.

– Min vän Victor var först med att springa dit men Abraham ville också med så vi kuta alla tre.

Använde poleringsdukar

Framme i garaget hittade de ingen mer skadad. Däremot blev det där tydligt för Jeppe hur allvarligt skadad Abraham var. Två av huggen hade gått rakt igenom armen.

– Jag lindade säkert 40 meter gasbinda men det bara rann igenom. Blodet pulserade ut. Ett stick gick rakt genom underarmen och ett genom biceps. I garaget hittade jag poleringsdukar som jag tryckte in i såren i väntan på ambulans, säger Jeppe.

Abraham opererades akut på sjukhuset och de lyckades sy ihop muskeln och de andra skadorna på armen och handen. Tack vare att han lyckades parera huggen med sin arm klarade han sig bra. En dryg timme efter dådet kunde också den misstänkta gärningsmannen gripas av polis på Kungsholmen, ungefär tre kilometer från biltvätten.

– Jag är så tacksam för den insats som Jeppe gjorde för att stoppa mina blödningar. Och sen är jag tacksam för polisens jobb, för att de fick fast gärningsmannen så fort så att inte andra skadades, säger Abraham.

Han är också glad för att så många hört av sig till honom och hans personal efter händelsen. Och sen är han glad för erfarenheten från kampsport och självförsvar.

– Det här är sånt man läser om i tidningar och som inte ska få hända på en arbetsplats. Men när han attackerade var det kampsporten som fick mig att försöka greppa hans hand för att få bort eller i värsta fall bryta av kniven. Det var enda sättet jag kunde stoppa honom på, säger Abraham Ibrahim.

I fredags häktades den misstänkta gärningsmannen på sannolika skäl misstänkt för försök till mord.

Abrahams träning i kampsport gjorde att han kunde stoppa knivmannen.
Abrahams träning i kampsport gjorde att han kunde stoppa knivmannen.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE