Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Carin, 32, sprang efter misstänkta tjuven – jakten pågick i en timme

Av: 

Jonas Sylvén Möller

SVENSKA HJÄLTAR

Carin gav sig inte.

Gata upp och gata ner genom staden jagade hon efter den misstänkta tjuven – som polisen kunde gripa tack vare henne.

– Jag kände att jag inte skulle ge mig. Jag skulle ta fast honom, säger hon.

32-åriga Carin Myhr jobbar på Ica supermarket i centrala Vimmerby. Strax före klockan 15 i måndags plockade hon upp lösviktsgodis i butiken när två kunder – en man och en kvinna – fångade hennes uppmärksamhet.

– Det syntes att de var påverkade av antingen alkohol eller narkotika. När man jobbar i butik händer det att man möter berusade kunder, så jag har lärt mig att läsa av signalerna, säger Carin.

Kort därefter kom en annan kund fram till henne och berättade att den sett mannen och kvinnan stoppa på sig chokladkakor. Någonting som Vimmerby tidning var först med att berätta om.

Carin följde efter de misstänkta tjuvarna som gick mot kassan. Där lastade kvinnan upp sina varor på rullbandet – men mannen gick bara förbi och ut ur butiken.

– Jag blev irriterad på att han inte betalade för sig. Jag tänkte att jag ska stoppa det här. Rätt ska vara rätt, säger Carin.

Carin Myhr såg till att den misstänka tjuven kunde gripas.

Carin: ”Jag skulle ta fast honom”

Utanför butikens entré bad Carin mannen att visa vad han hade i väskan. Men mannen lyssnade inte utan började istället springa över butiksparkeringen.

– Instinktivt sprang jag efter honom. Jag har sprungit efter flera personer på den där parkeringen förut. Ofta känner man att det inte är värt det. Men nu kände jag att jag inte skulle ge mig. Jag skulle ta fast honom, säger Carin.

Efter några hundra meter, vid en järnvägsövergång, märkte mannen att Carin var efter honom. Då vände han sig om frågade henne vad det var han hade tagit.

Carin svarade choklad.

– Då tog han upp chokladkakorna ur väskan och lämnade över dem, säger hon.

När mannen öppnade sin väska såg hon att det var fler varor där i, varpå hon bad att få tillbaka även dessa. Mannen överräckte fler varor till Carin och hon tänkte att hon nu kunde gå tillbaka till butiken. Men då kom en stamkund fram och föreslog att hon skulle ringa polisen.

– Det är inte ofta vi ringer till polisen. Ofta släpper vi det om vi får tillbaka varorna. Men nu tänkte jag att han säkert hade stulit förr och att han skulle få sitt straff. Jag blir arg och irriterad när folk stjäl i butiken.

Carin attackerades med knuffar

När Carin ringde polisen blev mannen hotfull. Han ställde sig nästipp mot nästipp med en stirrande blick. Carin fick puls men fattade ändå ett snabbt beslut om att stirra tillbaka och inte vika ner sig.

– Till slut backade han undan och började springa igen. Jag berättade för polisen i telefonen vad som hände. De sade åt mig att följa efter om jag kunde och avbryta om det kändes obehagligt.

Hon sprang efter mannen genom Vimmerby. Mellan varven försökte han gömma sig bakom husknutar och under bilar. Det här var mitt på ljusa dagen och flera ur allmänheten pekade henne i rätt riktning.

När jakten hade pågått i ungefär fem minuter vände sig mannen om och knuffade henne tre gånger i bröstet.

– Jag gjorde ingenting tillbaka eftersom då hade situationen bara blivit värre. Jag blev inte rädd eller ville vända om på grund av knuffarna. Tvärtom. Jag kände ännu mer att det var viktigt att polisen kunde gripa honom.

Mannen greps efter en timmes jakt

Efter knuffarna fortsatte jakten återigen. Carin pratade fortfarande med polisen i telefonen och rapporterade hela tiden vilka gator mannen befann sig på.

När springturen pågått i totalt 20 minuter vek mannen av in till en fastighet där Carin inte kände sig bekväm att följa efter.

– Det var höga staket och många gömställen där. Jag var rädd att han kanske skulle hoppa på mig eller något, säger hon.

Strax därefter kom polisen till platsen. De sökte runt fastigheten utan att hitta mannen.

– Jag tänkte att det var typiskt att han skulle gå upp i rök precis när polisen kom, säger Carin.

Hon tog sig tillsammans med polisen tillbaka till butiken. En stund senare, ungefär en timme efter att jakten påbörjats, fick hon reda på att ansträngningarna ändå inte varit förgäves:

Tre killar som följt Carins jakt hade cirkulerat runt på gatorna, hittat mannen och ringt polisen som kommit och gripit honom.

– Jag kände bara ”gud vad bra”. Då har jag gjort någonting bra i alla fall. Det hade fått en bra utgång, säger Carin.

Polisen hyllar Carin: Rådigt ingripande

Förundersökningsledare Ulf Gollungberg berättar att mannen, som är i 40-års åldern, nu är misstänkt för ofredande och ringa stöld. Han menar att det var tack vare Carin och de tre killarna som polisen kunde få fast mannen.

– Hon gjorde ett rådigt ingripande. Allmänhetens ögon är av stor betydelse för oss. Det går lättare om flera hjälper till. Sedan är det upp till var och en att göra en bedömning – man ska inte riskera sin egen hälsa för en ringa stöld, säger Ulf Gollungberg.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Pontus, 21, knivhöggs brutalt på jobbet – kroppspulsådern brast

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska hjältar

Vimmerby

Polismyndigheten

Civilkurage

Svenska hjältar