Superhjältarna är sjuka barns hjältar

Publicerad 2016-12-23

Superhjältar bekämpar elaka skurkar. När föreningen Superhjältar mot cancer besöker barnsjukhus är sjukdomen det onda. För sitt engagemang blev eldsjälarna bakom föreningen utsedda till Årets Vårdhjältar 2014.

– Att skänka glädje till de barnen som behöver det mest ger mig väldigt mycket tillbaka, säger Filip Plan, delgrundare av Superhjältar mot cancer.

Det hela började för drygt sex år sedan på en picknick i Slottsskogen i Göteborg som Fredrik Svensson hade anordnat till förmån för cancerfonden. Att det pengarna skulle gå till just cancerfonden var ingen slump. Fredrik själv drabbades av cancer när han var liten men lyckades bekämpa sjukdomen.

Temat på picknicken var superhjältar. Och en av personerna som dök upp i full superhjältemundering var Filip Plan. För Filip var det inte första gången som han var utklädd till superhjälte. Sedan några år tillbaka hade han jobbat ideellt på barnsjukhus som Spiderman.

– Jag uppträdde som nallebjörn på min dotters femårskalas och blev sen inhyrd till andra barnkalas som superhjälte. När det första sjukhuset hörde av sig var det självklart för mig att besöka barnen ideellt, säger Filip.

”Klickade direkt”

Trots att Filip och Fredrik inte hade träffats innan så klickade de direkt. Tillsammans bildade de Superhjältar mot cancer, en ideell förening som besöker barn på sjukhus för att ge dem en stunds sjukdomsfri glädje. Från början var det bara Filip och Fredrik, men idag har föreningen växt och de är nu 36 superhjältar, både killar och tjejer, som är redo för uppdrag. Genom att även göra företagsbesök får de in pengar som går till Barncancerfonden och till dagens datum har de skänkt över en halv miljon kronor.

– Det är fruktansvärt roligt, annars hade man inte orkat de här drygt sex åren som vi hållit på. Att skänka glädje till de barnen som behöver det mest ger mig väldigt mycket tillbaka. Det är påfyllning rakt in i själen, säger Filip.

Ute på fältet är superhjältarna ofta, minst 12–20 gånger under ett år.

– Men ibland får vi särskilda förfrågningar från sjukhusen om det är någon som fått ett tråkigt besked och hela familjen är jätteledsna. Då åker vi självklart dit om vi kan.

”Superhjälte-änglar”

I och med att föreningen växt och fått fler dräktbärare är hjältarna alltid minst två när de är ute på sjukhusen.

– Det är det som är styrkan med föreningen numera. Är man fler ute så kan man dra sig undan en stund om det blir för tungt. Och efteråt kan man prata med varandra, lite som debriefing kan man säga.

Och jobbigt är det ibland, speciellt då barnen de träffat sedan blir superhjälte-änglar.

– Vi har många historier om barn som man kommit väldigt nära som dessvärre inte klarat sig. Då känns det väldigt tungt.

En superhjälte-ängel som fastnat lite extra hos Filip är en liten pojke som hette Holger och som var den första Filip besökte som Spiderman.

– När jag och Fredrik sen startade Superhjältar mot cancer besökte vi honom tillsammans. Holger berörde både mig och Fredrik väldigt mycket och jag tror att vi berörde honom för han gillade superhjältar jättemycket. Han var en helt underbar liten person så det var väldigt tungt när han gick bort.

Viktigt erkännande

Men känslan när de små lyser upp och för en stund får glömma sin sjukdom väger tyngre.

– Jag minns speciellt en liten flicka vi träffade som genomgått en hjärnoperation. Hennes pappa sa att han inte hade sett henne le eller skratta på oerhört länge. När vi kom in på avdelningen så var det första gången som han såg henne skratta på en väldigt lång tid. Sådana reaktioner är helt underbara, det är därför man gör det.

Vad betydde det för er att utses till Årets Vårdhjältar 2014?

– Det betydde väldigt mycket för oss och det var ett erkännande att det vi håller på med är viktigt. Jag var jättestolt över priset. Vi fick även in massor av förfrågningar från folk som ville hjälpa till med Superhjältar mot cancer. Det var väldigt värdefullt för oss.

Hur ser framtiden för Superhjältar mot cancer ut?

– Vi hoppas på att utöka verksamheten så att vi har dräktbärare som kan besöka Sveriges alla sjukhus. Så att vi aldrig ska behöva säga nej till ett uppdrag för att det är för långt bort och vi inte har några dräktbärare där. Sen hoppas jag även att vi ska kunna ha ett antal personer som jobbar på heltid med Superhjältar mot cancer.