Succé när Svenska Hjältar intog Globen

Mark Levengood: Unga i dag är smartare än vi var

Uppdaterad 2017-07-30 | Publicerad 2017-05-30

Globen kokade av känslor när Svenska Hjältar intog scen under den stora skolturnén den 30 maj.

– Det känns enormt roligt. Vi har träffat ungdomar runt hela Sverige och vi har slagits av att de som är unga är mycket bättre än vad vi var när vi var unga. De som säger att det var bättre förr, de kan ta sig i brasan! säger Mark Levengood.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

Tusentals elever från Stockholms län var på plats för att lyssna till de gripande historierna.

Mark Levengood ledde ett program under en timme på scenen och bjöd upp unga hjältar och förebilder.

– Det spelar roll. Allt det där man tänker: ”Men det gör väl ingen skillnad om bara jag?” Jo, det gör skillnad. All förändring börjar alltid med en själv. Så det spelar roll, säger Mark Levengood.

Elverna fick se kortfilmer med exempel från verkligheten.

En av dem som fick stående ovationer var handbollsproffset Linnéa Claeson som blivit en av årets starkaste förebilder för sin kamp mot näthat.

– Jag har valt att käfta emot, men det är upp till var och en hur du vill bemöta kränkningar. Gör som jag, ignorera eller anmäl – det viktiga är att det känns rätt för dig, var hennes råd till eleverna.

På plats var också Marwa Karim, 21, som blev mobbad under hela sin uppväxt och till slut inte ville leva längre. 2014 utsågs hon till Årets Ungdomshjälte på Svenska Hjältar-galan för att hon vågat berätta om allt hemskt hon varit med om för att kunna hjälpa andra i samma sits. 

– Jag blir fortfarande mobbad på nätet och får utstå hot. Men jag är så stark och de vägrar att inse det det är därför de är på mig. Men jag är en queen, jag är Beyoncé, säger Marwa Karim.

”Mobbarna ska tänka om”

Julia Östfeldts historia fick eleverna att tappa andan. Efter att ha levt i en destruktiv relation med sexuellt våld bestämde hon sig tillsammans med en vän för att starta föreningen ”Tillsammans” för att hjälpa andra som blivit våldtagna. I december prisades de som Årets Medmänniskor.

– Har ni någon kompis som blivit utsatt för sexuellt våld är det viktigaste man kan göra är att finnas kvar för den utsatta och lyssna och inte ifrågasätta. Visa att oavsett vad du berättar så är jag din vän, säger hon.

Mats Melin från Glada Hudik-teatern, även känd som Ica-Jerry, klev upp på scenen under applådåskor från eleverna. Polisen John Franco pratade om vikten av bra förebilder och utbildningsminister Gustav Fridolin fick svara på frågan: Vad gör politiker för att eleverna ska trivas bättre i skolan?

På plats var också Siavosh Derakhti, 25, som berättade om hur han gick från värsting i Malmö till förebild för hela världen. Tack vare sitt integrationsarbete har han utsetts till en av Europas mäktigaste under 30 år av Forbes och fått skaka hand med tidigare presidenten Barack Obama.

Ska få eleverna att söka hjälp

Den prisbelönta skolturnén är nu inne på sitt sjätte år. Syftet är att lyfta ämnen som alla elever brottas med i sin vardag – men som är lite knepiga för lärarna att ta grepp om i klassrummet. Tack vare alla personliga berättelser ska de få lättare att sätta ord på sina egna känslor, och skilja mellan vad som är rätt och fel. 

– Vårt mål med skolturnén är hjälpa eleverna att sätta ord på sina egna känslor. Att få dem att förstå att de inte är ensamma med problem som mobbning, ångest, utanförskap och sexuella trakasserier och näthat. Vi vill att de ska lämna Globen med en känsla av hopp, och att de ska vara bättre rustade att ta sig ur en jobbig situation, säger Helena Mastberg som är chef för Svenska Hjältar.

Både elever och lärare jublade när sångaren Nano avslutade showen genom att kliva ut på scenen och sjunga låten ”Hold on”.