Samir från ”Fallet” rånade värdetransporter – nu hjälper han andra

Uppdaterad 2021-05-10 | Publicerad 2021-05-09

Att råna värdetransporter var hans specialitet – droger hans medicin.

15 år gammal tvingades Samir ta på sig skulden för ett mord han inte begått.

Först efter att Aftonbladets krimpodd Fallet granskat fallet blev han frikänd.

Sedan tio år tillbaka har han vigt sitt liv åt att hjälpa andra.

På våning sex i det höga huset i Fittja i södra Stockholm ligger hjälporganisationen 2nd Chance nyöppnade stödboende. Trots att ingen person har hunnit flytta in ännu har Samir Sabri, grundaren av 2nd Chance, fullt upp den här onsdagseftermiddagen.

Han visar runt ett filmteam, som är där för att spela in en dokumentär om honom. Samtidigt ser han till att Tilda och Markus – personer som genom åren fått hjälp av organisationen – trivs inne i fikarummet.

Mitt i allt ringer Samirs telefon.

Habibi, kan jag ringa upp dig senare. Nu är Aftonbladet här och ska göra en intervju med mig, säger Samir till personen i andra änden av luren.

Det är tydligt att han tar sig tid för alla. Och den förmågan har han använt de senaste tio åren till att hjälpa människor på olika sätt.

Via 2nd Chance har han fått folk ur missbruk, kriminalitet och psykisk ohälsa. Hjälpt dem till jobb, reparerade relationer och ett bättre liv.

– Syftet med stödboendet är att bryta gamla mönster och att komma bort från destruktivitet, säger Samir.

Samir Sabri, grundare av 2nd Chance.

Dömdes för mord han inte begått

Många känner till hans historia: I decmber 2016 frikändes han från ett mord som han inte begått, efter att Aftonbladets Anders Johansson i krimpodden ”Fallet” granskat ärendet.

1986, när han var 15 år gammal, såg han sin pappa döda sin styvmamma. Pappan tvingade sonen att ta på sig mordet. Samir dömdes och hamnade på utredningshem och mentalsjukhus.

Samir tog tillbaka erkännandet, utredningen öppnades på nytt – men lades snabbt ner igen.

– När utredningen lades ner blev jag arg, ledsen, förtvivlad och tappade tron på rättssamhället. Jag ville slå tillbaka, säger Samir.

Med de känslorna blev han frisläppt efter 2,5 år. Han började genast göra grova rån.

– Drivkraften var i början att mitt i allt elände bli lycklig. Jag trodde att jag skulle bli lycklig när jag rånat ihop min första miljon, men det blev jag inte. Jag mådde skitdåligt men höll masken, säger han.

2nd Chance har precis öppnat ett stödboende i Fittja.

Samirs vändning efter sonens kram

Vändningen i Samirs liv kom när han var 38 år gammal. Då hade han varit tungt kriminell i över 20 år. Han hade specialiserat sig på att råna värdetransporter och kokain fungerade som medicin.

Vid den här tidpunkten satt han häktad misstänkt för narkotikabrott. Han var deprimerad och brottades med självmordstankar.

Samirs fru och 9-åriga son kom för att besöka honom i häktet. Han såg det som ett sista avsked innan han skulle avsluta sin tid på jorden.

– Jag kramade min fru och sen kramade jag min son. Men min son släppte mig inte. Han fortsatte att krama mig. Någonting hände med mig där. När jag gick tillbaka till min cell tänkte jag: Vem är jag att ta mitt liv och beröva min son sin pappa?, säger Samir.

Han dömdes till fängelse. Väl på anstalten berättade han för medfångarna att han lagt kriminaliteten bakom sig.

Anders Carlberg var ungdomsledare på Fryshuset. Han gick bort 2013.

När han släpptes 2009 sökte Samir snabbt upp Anders Carlberg, Fryshusets grundare. Carlberg hade nämligen följt Samir sedan mordet på styvmamman, hälsat på honom i fängelset och försökt få honom att lämna det destruktiva livet.

– Anders trodde alltid på mig och lämnade mig inte ifred under mina kriminella år. Han fanns där hela tiden. Därför sprang jag direkt till Fryshuset när jag kom ut, säger Samir.

Återföreningen med Anders Carlberg på Fryshuset blev starten för 2nd Chance. 2010 hjälpte Carlberg Samir att dra igång verksamheten. De började med frukostmöten på ABF-huset på Sveavägen i Stockholm. Fem-sex personer dök upp varje gång.

– Tanken med 2nd Chance var från början att hjälpa människor. Jag märkte snabbt att min historia fick andra att öppna sig. De vågade berätta när jag berättade, säger Samir.

Efter ett tag fick organisationen en lokal på Fryshuset att hålla till i. Fler personer, vars gemensamma nämnare var att de var vilsna och behövde ett sammanhang, började söka sig till 2nd Chance.

– Jag upptäckte hur jag kunde hjälpa människor att mötas i sina trasiga relationer. Till exempel en pappa som efter ett långt fängelsestraff tappat kontakten med sin dotter, säger Samir.

Hjälpte Markus och Tilda

Två av dem som har fått hjälp av Samir och 2nd Chance genom åren är 15-åriga Tilda och 42-åriga Markus. Samir fungerade som Tildas kontaktperson efter att hon blivit utsatt för flera våldtäkter.

– Jag hade svårt att hantera min ångest efter våldtäkterna. Jag skar mig i armarna och åkte in på psyket där jag fick ångesttabletter, säger Tilda.

När hon inte mådde bättre av vården bestämde socialen att hon skulle få vara med Samir när hon mådde dåligt istället.

I dag mår Tilda mycket bättre och behöver inte längre någon kontaktperson. Men hon och Samir hörs nästan dagligen ändå.

– Om jag mår dåligt så ringer jag alltid Samir. Han stöttar mig och tipsar mig om hur jag ska göra för att må bra. Han hejar alltid på mig i det jag gör, säger Tilda.

Markus kom i kontakt med Samir 2011. Han hade precis flyttat ut från ett behandlingshem efter att ha varit sprutnarkoman i många år.

– Jag hade ingen utbildning, inget jobb, ingenting. Det enda jag hade var en son och honom ville jag inte komma till tomhänt, säger Markus.

Han berättade om sitt liv för Samir och genast klickade det mellan dem. Samir ordnade jobb till Markus och han har sedan deras första möte fungerat som mentor till Markus.

Markus mår i dag bra. Han studerar och jobbar som personlig assistent.

– Om det är någonting som tynger mig så pratar jag alltid med Samir. Då kommer vi oftast fram till att det som tyngde mig inte var så farligt, säger Markus.

Markus som har fått hjälp av Samir via 2nd Chance.

Skräddarsyr efter behov av hjälp

Samir öppnar dörren till en av de 30 träningslägenheterna på stödboendet. Det påminner om ett hotellrum – nybäddad säng, fåtölj och nattygsbord.

Boendet är rök- och drogfritt. Här kommer det finnas utbildad personal dygnet runt, men inte ges behandling.

– Den som bor här får en kontaktperson som lotsar till rätt instanser, säger Samir.

Han förklarar att verksamheten vänder sig till personer från 21 år med bakgrund i missbruk, kriminalitet eller psykisk ohälsa.

2nd Chance har ett stort kontaktnät bestående av människor och företag som verkar inom bland annat behandlingsmetodik, bostäder, ekonomi och näringslivet.

Med hjälp av sina kontakter kan de skräddarsy lösningar efter vad varje enskild person behöver hjälp med.

– Det är väldigt många som är involverade på olika sätt, säger Samir.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan i december.

Nominera din hjälte här nedan!