Nora, 4, fick besök av minihästen och hunden Chip: ”Som en dröm”

Uppdaterad 2022-08-19 | Publicerad 2021-10-15

Lilla Nora har behandlats i flera månader mot sin ovanliga cancerform.

Glädjespridarna Louise, shetlandsponnyn Snöboll och border collien Chip överraskade med en stunds magi.

– Jag tror att hon uppskattar att få tänka på något annat än sin sjukdom för en stund, säger Noras mamma Heli.

Louise Chatteli, 34, driver på egen hand och ideell basis ”Sjukhushästen och hans vänner”. Verksamheten går ut på att hon och hennes djur besöker svårt sjuka barn och deras familjer för att sprida glädje, lugn och fina minnen.

– Min drivkraft är att jag vill hjälpa människor. För mig är det meningen med livet. Jag lägger all min fritid på det här, säger Louise.

Det är en gråmulen förmiddag i oktober när hon svänger in med hästtransporten i bostadsområdet i Skokloster i Uppsala län. Den här dagen ska Louise, hästen Snöboll och hunden Chip överraska 4-åriga Nora Sandberg.

Trion går på rad fram till huset och ringer på. Dörren öppnas av flickan som skiner upp i ett stort leende när hon får syn på djuren.

– Jag vill klappa hästen, säger Nora.

Knölen växte på Nora

Första tecknet på att Nora var sjuk kom i slutet av förra året. Då var hon tre år gammal och sade till sin mamma Heli och pappa Dennis att hon hade en knöl i underlivet.

– Jag tänkte direkt att det kanske var cancer. Vi avvaktade några dagar med att söka vård i hopp om att knölen skulle försvinna, säger Heli.

Knölen växte och familjen uppsökte sjukhus. Läkaren sade att hon inte hade sett något liknande förut. Tre läkare ytterligare kallades in i rummet. Men inte heller de kunde avgöra vad knölen var för någonting.

Inga närmare provtagningar gjordes och alla fyra läkare enades om att knölen var ofarlig. Familjen råddes att avvakta.

– På några dagar växte knölen ännu mer. Nora kunde inte röra sig på samma sätt som tidigare och började blöda, säger Heli.

”Hjärtat gick i tusen bitar”

Mamman ringde till läkaren igen för att få en ny tid. Nora remitterades via hudläkaren till urologen.

– En kirurg tog sig tid och tittade på Nora. Hon blev sövd och undersökt med ultraljud. De gjorde vävnadsprov, säger Heli.

Därefter följde en lång väntan för familjen.

– Det var jättehemskt och allting kändes ovisst. Jag hade hela tiden känslan av att hon hade cancer.

14 dagar senare åkte Heli och Nora till Akademiska sjukhuset i Uppsala för att få besked. Kirurgen och en annan läkare tog emot mamma och dotter i ett rum.

De berättade att Nora hade cancer.

– Jag satt med Nora i knät och ville inte skrämma henne. Men det kändes som att hjärtat gick i tusen bitar. Det blev svårt att andas i munskyddet. Tårarna brände bakom ögonlocken. Det var hemskt, säger Heli.

Det fattades snabbt beslut om att Nora behövde cytostatika och operation.

När Nora hade cancer fick hon behandling på akademiska sjukhuset i Uppsala.

Chip och Snöboll blev en del i gänget

Louise Chatteli fick idén till sjukhushästen och vänner 2015 när en anhörig var inlagd på Ronald McDonald hus i Huddinge. Hon började träna en av sina hästar och två år senare besökte hon och djuret barn på ett sjukhus för första gången.

De barn som orkade komma ut och träffa hästen gjorde det, infektionskänsliga barn tittade genom fönster.

– Det första besöket blev väldigt uppskattat. Efter det fick vi erbjudanden om att besöka fler sjukhus, säger Louise.

Shettlandsponnyn Snöboll inkluderades i ensemblen 2019. Border collien Chip träffade sina första sjuka barn i början av 2020. Djuren passade olika väl vid olika tillfällen.

Till exempel kan Snöboll komma med in på sjukhus eftersom hon får plats i en hiss. Chip är bra på att besöka barn som är sängliggande och vårdas hemma, eftersom han kan ligga blick stilla.

– Chip gör det tyngsta jobbet. Han träffar barn som är långt gångna i sin sjukdom och vars prognos är dålig. 95 procent av barnen Chip har träffat lever inte idag, säger Louise.

Chip brukar ligga bredvid barnen i sängen. Hunden älskar nämligen att kramas.

– Eftersom barnen ofta har mycket slangar och apparater omkring sig måste Chip ligga helt stilla. Efter Chips besök sover barnen ordentligt. I vissa fall behöver de inte smärtlindring den dagen.

Snöboll och Louise Chatteli har besökt många sjuka barn.

Ovanlig cancerform

När Nora och Heli fick cancerbeskedet på sjukhuset kunde läkarna inte ge någon framtidsprognos.

– Jag tänkte att Nora skulle dö, säger Heli.

Ett par dagar senare berättade läkarna att Nora hade germinalcellscancer. Alltså en form av cancer som drabbar endast två till fem barn i Sverige per år.

Ytterligare två veckor därpå gav läkarna besked om att cancern inte hade spridit sig och att Nora troligtvis skulle bli frisk.

– Jag vet att cellgifter är starka. Vi visste inte hur hon skulle påverkas. Jag var orolig över hur livet skulle bli, säger Heli.

Var tredje vecka under flera månader besökte Nora sjukhuset för att få cytostatika. Hon svarade väl på doserna. I augusti beslutades att hon inte behövde mer behandling.

I mitten på september förklarades Nora fri från cancern.

– Jag känner såklart stor glädje över att hon är cancer- och behandlingsfri. Det är nästan svårt att ta in. Hon ska ju följas upp under många år. Det kommer att bli många sjukhusbesök även framöver, säger Heli.

Nora och hästen Snöboll kom bra överens.

Tänka på någonting annat

På gräsmattan hemma i Skokloster matar Nora hästen Snöboll med morötter. Hon springer fram och tillbaka och visslar på Chip.

Efter en och halvtimme är alla trötta.

– Jag tycker om hunden och hästen, säger Nora.

Heli fyller i:

– Nora blev jätteglad av Louise och djurens besök. Det var som en dröm. Jag tror att hon uppskattar att få tänka på något annat än sin sjukdom för en stund.

Louise leder in djuren i transporten och gör sig redo för att åka hem till sin hästgård.

– Det här var ett lyckat besök. Jag älskar att få andra att må bra. Det är jätteroligt på alla sätt, säger hon.

Pappa Dennis Sandberg, Nora Sandberg, och mamma Heli Sandberg uppskattade besöket.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

LÄS VIDARE