Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Damberg: Så ska vi stoppa sprängningarna i Sverige

Av: Angelica Öhagen

Publicerad:
Uppdaterad:

Den 7 juni förra året inträffade ett av de värsta sprängdåden i Sveriges historia.
I dag hyllades räddningsinsatsen i Linköping.
– Det är viktigt att uppmärksamma de hjältar som finns i Sverige, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

I dag prisades räddningsinsatsen vid sprängdådet i Linköping med 112-priset. En av makthavarna på plats var inrikesminister Mikael Damberg (S). Han pratade om hur sprängningarna ska stoppas.

– Det absolut viktigaste är det polisen gör just nu i operation Rimfrost där de har listat 295 personer runt om i Sverige i de här kriminella miljöerna som de menar står för det här våldet. De ger sig på dem nu under sex månaders tid, ska begränsa dem och gärna sätta dem i fängelse eller få dem att hoppa av. Det tror jag kommer att göra skillnad.

Men polisen behöver också mer resurser och nya verktyg.

– Det behövs mer kameror och fler poliser runt om i Sverige så vi ökar med 10 000 fler polisanställda 2024. Vi tittar också på skärpta straff för att smuggla explosiva ämnen till Sverige, men också att polis och andra ska kunna använda hemliga tvångsmedel för att komma åt de kriminella gängen.

Viktigt att visa civilkurage

Medborgare spelar också en viktig roll.

– Jag tror att det viktigaste är att visa civilkurage, våga göra det. Tipsa alltid polisen om man ser något som är misstänkt eller allvarligt, för jag tror att det är först då vi kan trycka tillbaka brottsligheten i Sverige när folk berättar om vad de vet.

Hur kan man öka civilkuraget i samhället och få människor att agera?

– Jag berörs väldigt mycket när jag läser om människor som har visat civilkurage, så jag tror att det ger ringar på vattnet. Om man ser att människor har gjort det där lilla extra, vågat, det gör att andra också vågar. Framför allt är det viktigt att uppmärksamma de hjältar som finns i Sverige, att de får rejält med beröm för det förtjänar de.

Mikael Damberg (S) säger att det är viktigt att uppmärskamma hjältar.
Foto: CAROLINA BYRMO
Mikael Damberg (S) säger att det är viktigt att uppmärskamma hjältar.

Mamma ingrep mot yxrånare

Vad är en hjälte för dig?

– Det är någon som vågar stå för sin uppfattning och som vågar hjälpa till efter sin förmåga. Man ska inte göra något som man inte kan behärska själv, men man ska larma polisen och hjälpa människor som är utsatta och i nöd.

Har du någon hjälte i ditt liv?

– Jag brukar lyfta fram min mamma för hon har hjälp till i olika situationer, till och med med risk för sitt eget liv när hon försökte ingripa mot en yxrånare. Jag är inte säker på att jag själv hade vågat göra det, och jag rekommenderar inte andra, men hon försökte använda sin dramaten-väska för att fälla rånaren på vägen ut. Det visar någonting om hennes moral och att känslan av vad som är rätt och fel är stark.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.