Alfonso, 11, fick 220 volt genom kroppen – räddades av storebror

Av: Tove Björnlundh

Publicerad:
Uppdaterad:

BRASILIEN. Familjeutflykten slutade i en mardröm.

11-åriga Alfonso föll på ett strömförande stängsel och fick 220 volt genom kroppen.

Att storebror Matteo agerade blixtsnabbt räddade Alfonsos liv.

– Jag flög bakåt av chocken när jag försökte dra bort honom. Då förstod jag att han inte kunde vara kvar på staketet. Det är för stark ström.

Familjen Birgersson bor i Sverige på somrarna och resten av året i Brasilien. I mitten av februari hade de släkt på besök hemma i Barra do Cunhau och planerade in en mysig utflykt till ett ställe där man kan paddla kajak, fiska och titta på djur.

Efter lunchen springer 11-åriga Alfonso och 14-åriga Matteo ner till floden för att klättra i träd. Alfonso går in bakom ett trästaket och plötsligt hör Matteo ett konstigt ljud.

– Jag springer dit och ser honom ligga på rygg och skaka på ett taggtrådsstaket. När jag tog i honom fick jag en stöt och flög bakåt. Det kändes i hela kroppen, det var jättestarkt. Då förstod jag att han inte kunde vara kvar på staketet. Det är för stark ström.

1 av 6 | Foto: PRIVAT
Två till tre gånger i veckan är Alfonso tillbaka på sjukhuset för att ta hand om såren.

Han försökte igen, och ramlade bakåt. Sedan tog han tag i fötterna på Alfonso och höll kvar trots att han kände av elchocken och lyckades slita honom bort från stängslet.

– När jag fick bort honom och han bara låg där så var det rätt läskigt. Jag bara visste att jag måste få bort honom, efter att jag fått den första stöten, säger Matteo.

Sen springer han och skriker till sin pappa Ola, 50, efter hjälp.

”Går inte att beskriva”

– Jag hör direkt på hans röst att något är riktigt fel. Jag hinner bara tänka att Alfonso ska inte dö, säger Ola.

Det första Ola ser är Alfonso, livlös bredvid ett taggtrådsstängsel. Han har ingen andning, ingen puls. Och han ser skador på rygg, armar och händer och skummande saliv runt munnen.

– Det är fruktansvärt och det går egentligen inte att beskriva, men instinkten tar över.

Ola har gått utbildningar i HLR och börjar göra hjärtkompressioner. Alfonso vaknar till lite grann men han andas inte och kroppen krampar. Han försöker få upp käken för att han ska få in luft.

– Till slut lyckas jag bända upp käkarna ett par centimeter. Då kommer första utandningen som en stor pust, men han krampar fortfarande och jag fortsätter med lättare hjärtmassage.

– Under hela processen pratar jag och ibland skriker jag högre för att han ska höra mig när han försvinner bort. Det känns som att allting tar evigheter...

Fanns inga läkare

Mamma Terese, 45, och storasyster Alice, 23, har hunnit larma ambulans, men när bilen kommer har de varken skjuksköterska eller utrustning med sig. Ola bär Alfonso till ambulansen och de kör i ilfart till närmsta sjukhus. Alfonso pendlar i medvetande men börjar till sist vakna till lite mer.

– Jag var livrädd hela tiden. Att det skulle hända något, att det var något fel på hjärtat. Så jag ringer min husläkare.

– Han säger att ”har han väl överlevt och är vaken just nu så kommer han antagligen klara sig, om du inte låter honom somna”. Går Alfonso in i medvetslöshet igen är det stor risk för ytterligare hjärtstopp. Och han måste få vätska i sig.

När de kommer fram till det lokala sjukhuset får de nästa chock.

– De sa att det inte finns läkare tillgängliga. Det var fruktansvärt frustrerande. Vi beslutade att köra vidare till nästa stad, säger Ola.

Där får han dropp och färgen börjar återvända till ansiktet och andningen lugnar sig. Men sjukhuset saknar EKG och specialister. De tar beslutet att själva åka till delstatshuvudstaden Natal, åtta mil bort.

Mardrömsfärden fortsätter.

– Terese och Alice sitter bak med Alfonso och jag kör, nu är klockan runt 19 på kvällen och färden in till sjukhuset är en av de värsta och längst i mitt liv.

Väl framme kan läkare börja behandla brännskadorna och familjen kan andas ut.

Minns inte olyckan

Läkarna har berättat att det var Matteos snabba agerande, att se till att få bort Alfonso från stängslet innan han hämtade hjälp, som gjorde att Alfonso överlevde. Hade han legat kvar på staketet och fått mer ström i sig vet man inte om han hade vaknat igen.

Själv har Alfonso inget minne av olyckan.

– Jag kommer bara ihåg när jag och Matteo skulle ner och klättra i träden. Sen är det först i ambulansen jag kommer ihåg lite.

Både han och Matteo tar händelsen med ro och pratar inte mycket om det, om vad som kunde ha hänt.

– Jag mår bra. Men det gör ont när de byter bandagen, säger Alfonso.

Runt tre gånger i veckan behandlas han på sjukhus för att ta hand om såren. Snart är en operation planerad för att sy ihop såren. Läkarna vet inte hur djupt ner brännskadorna går och de kunde först se hur såren blev större och större.

– Från en helt perfekt dag med familjen, på en sekund, ändrades det till den västa någonsin. Men det slutade bra, säger Ola.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.