Unika hunden Lykke sätter stopp för fuskare

Uppdaterad 2022-08-03 | Publicerad 2022-08-02

Riesenschnauzern Lykke är hästarnas bästa vän.

Tillsammans med hundföraren Fia Mårdfelt jobbar han mot doping inom travsport.

– Kan vi bidra till att bara friska hästar tävlar och att hästarna tävlar på lika villkor så känns det väldigt positivt, säger Fia.

Den drygt tre år gamla riesenschnauzern Lykke, hemmahörande i Kalmar, är antidopinghund. Tillsammans med matte och hundförare Fia Mårdfelt jobbar Lykke på uppdrag av Svensk Travsport med att identifiera otillåtna substanser i travhästars urin.

– Vad jag vet är Lykke den enda antidopinghunden i sitt slag. Vi har inte stött på någon som jobbar på samma sätt, säger Fia.

Arbetet går till så att hon och Lykke åker till travtävlingar eller till så kallade campkontroller. Då har de hästar, vars urin ska analyseras, på förhand slumpmässigt valts ut av Svensk Travsport.

Lykke arbetar på två olika sätt: Antingen så gör han analysen direkt på urinfläcken i hästboxen eller så tas ett prov ut från boxen som han analyser utanför boxen.

– Det beror lite på situationen. Vi ska inte vara ett störande moment i ekipagens förberedelser. Vi är alltid transparenta innan vi börjar jobba och berättar för ekipaget på plats vad vi ska göra, säger Fia.

Så här långt har Lykke markerat enstaka prov. Det som händer då är att aktuell häst provtas för vidare utredning.

Fia Mårdfelt och hunden Lykke jobbar mot doping.

”Lykke har blivit hästarnas bästa vän”

Fia och Lykke har gått en ettårig utbildning i avancerat specialsök på Hundcampus i Hällefors. Under utbildningen blev det tydligt hur motiverad men samtidigt balanserad Lykke var i sitt arbete. Egenskaper som är viktiga för en hund som ska arbeta med specialsök. Då började idéerna på vad de skulle kunna specialisera sig på komma.

Eftersom Fia har en bakgrund inom ridsport kontaktade hon Svenska Ridsportförbundet. Hon frågade om de var intresserade av att arbeta med hund som ett verktyg inom antidopning.

– De gav mig tipset att prata med Svensk Travsport som har ett av de mest rigorösa regelverken i världen och mer resurser. Svensk Travsport blev väldigt positiva till idéen och ville göra en pilot, säger Fia.

Sedan i november förra året har hon och hunden jobbat med antidoping inom travsporten. Duon åker runt på travtävlingar och campkontroller över hela Sverige. Exakt hur ofta och var de ska dyka upp kommuniceras inte i förväg.

– Kan vi bidra till att bara friska hästar tävlar och att hästarna tävlar på lika villkor så känns det väldigt positivt. Jag har ju själv en hästbakgrund och är väldigt mån om att hästar har det bra och tävlar på lika villkor. Lykke har blivit hästarnas bästa vän.

Lykke är den enda antidopinghunden i Sverige i sitt slag.

Mycket träning ligger bakom

Många inom travsporten känner numera till Lykkes och Fias arbete. Överlag är alla väldigt tillmötesgående och positiva.

På fritiden tycker Lykke väldigt mycket om att busa, leka med frisbee och att bada.

– När vi inte jobbar så tränar vi mycket. Bland annat uthållighet och fysik. Vi spårar och gör olika typer av sökövningar. Så här års blir det en hel del vattensök. Det är i princip ett halvtidsjobb att bara hålla igång.

Fia hoppas att arbetet med Lykke kan inspirera andra.

– Idag använder vi hundar till allt möjligt. Till exempel till att identifiera sjukdomar, epilepsianfall och fallande insulinnivåer. Också att hitta vapen, droger och försvunna personer. Men det är bara fantasin som sätter gränser. Kan vi med vårt arbete inspirera någon att använda hundens enorma luktsinne till någonting nytt så är det fantastiskt, säger Fia. 

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

LÄS VIDARE