Carolina Klüft: Idrotten måste bli mer inkluderande

Uppdaterad 2020-01-10 | Publicerad 2019-08-20

Friidrottsstjärnan Carolina Klüft är verksamhetschef för Generation pep och kämpar för att motverka klyftor bland barns tillgång till idrott och rörelse.

– Idrotten måste bli mer inkluderande, alla ska kunna delta efter sina förutsättningar, säger Carolina.

Hon har 32 guldmedaljer i bagaget och älskar att tävla och utmana sig själv. Ändå vill Carolina Klüft, 36, som väntar sitt tredje barn, sätta fokus på rörelseglädje för barn snarare än hårda tävlingar.

– Elitsatsning på barn är ingenting som jag överhuvudtaget förespråkar. Klart det ska finnas utrymme för de som gillar att tävla och utmana sig. Men vi måste ha ett idrottssamhälle och ett samhälle som lockar till rörelse för alla.

I dag har hon lagt friidrottskarriären bakom sig och är verksamhetschef på kronprinsessparets stiftelse Generation pep. Under Almedalsveckan var Carolina Klüft med i Svenska Hjältars panelsamtal om vården. Från scenen berättade hon om vikten av tillgänglighet och lika förutsättningar.

– Vill man ha många barn i rörelse så måste man kunna ta hand om dem. Vi måste ha ledare och lokaler.

– Jag hade själv en priviligierad situation. Jag hade möjlighet att idrotta för jag hade föräldrar som kunde skjutsa mig till träningen, jag hade ledare, en lokal. Så ser det inte ut för alla. Det är en stor skam för Sverige.

Men det handlar också om det sociala, att få ett sammanhang. Carolina Klüft kallar själv friidrotten för en frizon och menar att en klubb, eller ett lag kan skapa en gemenskap som alla inte har i skolan.

– Jag var under en kort period retad i skolan. Men i friidrotten hade jag min trygghet. Många tror att det var mycket press i friidrotten med tävlingarna men för mig var det skolan som innebar press. Att man skulle passa in i klassen och ha rätt utseende. Men i idrotten kunde jag vara mig själv, där tyckte man om mig för den jag är.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

”Ska inte spela någon roll var du växer upp”

Carolina Klüft lyfter vikten av en inkluderande idrott – både för de med funktionsvariationer och de som är socioekonomiskt utsatta.

– Det ska vara jämlikt. Det ska inte spelar någon roll var du växer upp, var du bor eller vilken utbildning dina föräldrar har utan alla har rätt till en god hälsa. Samhällen med klyftor är inte hållbara samhällen, det gäller även folkhälsan.

En studie från Folkhälsomyndigheten bekräftar det många har anat: Barn och unga är alltmer stillasittande. I snitt är elvaåringar inaktiva under 67 procent av dagen, för 15-åringar ligger inaktivitetssiffran på 75 procent.

– Att förbättra barns hälsa underlättar för sjukvården i framtiden och redan i dag för skolan, om barnen orkar mer och kan koncentrera sig bättre, säger Carolina Klüft.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!