Svenska brandbilen räddade liv – första kvällen

Av: Jakob Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Brandmännen i Närke kämpade i tre år för att kunna skänka en begagnad brandbil till sina kollegor i den lilla bosniska staden Bosanski Petrovac.

När de överlämnade bilen hyllades de som hjältar i tv.

– När vi lämnade över bilen möttes vi av väldigt starka känslor. Det var faktiskt många som grät, säger brandman Mikael Gustavsson.

Fram till nu har det inte varit lätt att vara brandman i bosniska staden Bosanski Petrovac. När brandmännen ryckt ut med sin högerstyrda gamla brandbil, av modell Dennis från 1973, har de varit tvungna att ta med sig paraplyer. För så gör man när taket är så dåligt att det regnar in.

– Men den största skillnaden gäller utrustningen som användes vid en trafikolycka. De hade nästan ingenting. Ofta fick de jobba med ett spett, säger Thomas Eriksson som varit med och skickat hjälp från Sverige.

1 av 2 | Foto: Privat
Fyra ungdomar kunde räddas efter att taket på deras bil klipptes upp med verktygen från Sverige.

Thomas är i dag pensionär, men han jobbade länge som brandman i Örebro. Drömmen om att kunna skänka en brandbil föddes efter att Thomas, genom sina engagemang i fotbollslaget Örebro Sportklubb lärt känna Muharem Terzic. Muharem kommer från den lilla staden Bosanski Petrovac i det nordvästra hörnet av Bosnien-Hercegovina nära gränsen till Kroatien.

– Det är väldigt nära oss på vissa sätt, men ändå visste vi inte så mycket om landet och folket innan vi träffade Muharem, säger Thomas.

Thomas var en av de drivande bakom Insamlingen till bosniska kollegorna.

– Jag blev förvånad över hur givmilda många privatpersoner var. Det ramlade in pengar från personer som vi inte haft någon som helst kontakt med, säger Thomas.

Zlatan gjorde succé

En och annan Örebroare minns säkert fortfarande insamlingen där en viss Zlatan var ett betydande dragplåster.

Thomas, som nu är mer av en månskensbonde, tog nämligen med sig en kalkon som han döpt efter den kände fotbollspelaren.

– Zlatan var som en familjemedlem. Han var väldigt tam och kunde hänga med på bandymatcher och var ofta nere och hälsade på här på brandstationen, säger Thomas och skrattar.

Och naturligtvis var han också en uppskattad attraktion när brandmännen samlade in pengar på torgen i Örebro.

– Vi fick ihop drygt 60 000 kronor från privatpersoner och så har några företag gått in och hjälp till, säger Thomas.

Men det skulle också visa sig att det gick mycket fortare att få ihop pengar än att köpa loss en brandbil.

Kalkonen Zlatan hjälpte brandmännen att samla in pengar.
Foto: Privat
Kalkonen Zlatan hjälpte brandmännen att samla in pengar.

Bilen de köpte kommer från räddningstjänsten i Växjö men de kunde inte få loss bilen innan den ersatts av en ny och stundtals har det varit en frustrerande väntan.

– Det har varit lite jobbigt att inte kunna ge besked när vi skulle kunna lämna över bilen. Men så för några månader sedan kom beskedet att allt snart var klart, säger Thomas.

Tre dygn att köra ner bilen

Det tog brandmännen nästa tre dygn att köra ner bilen till Bosanski Petrovac. Men väl på plats fick det ett enormt mottagande.

– Det var faktiskt helt galet. När vi kom fram till det stora torget i staden stod det massor med folk, barn med flaggor och borgmästaren höll tal. Vi fick vara med i både radio och tv. Det kunde vi inte drömma om när vi åkte ner… säger Mikael.

Mötena med människorna i den lilla staden var många och starka.

– Många grät när vi kom och brandmännen var helt lyriska. Då förstod vi att det här var något mycket större än vad vi hade trott, säger Mikael.

Brandmännens starka känslor hänger sannolikt ihop med hur stor betydelse moderna verktyg kan ha i räddningsarbete – inte minst vid trafikolyckor.

Räddade liv första natten

Redan natten efter att de lämnat över brandbilen körde en personbil med fyra ungdomar av vägen i utkanten av staden.

– De ringde på morgonen efter och berättade att kunna klippa upp taket och räddade ungdomarna tack vare sina nya verktyg, säger Mikael.

Betydelsen av den nya bilen gör också att de svenska brandmännen som var på plats redan har börjat prata om en ny insamling.

– De kämpar mot många skogsbränder i området och de skulle verkligen behöva en tankbil. Men först måste vi nog smälta det här, säger Mikael.

Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Bli månadsgivare till Sverige för UNHCR via autogiro eller genom att SMS:a HJÄLTE till 729 30 (100 kr i månaden).

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.