Daca: ”Shit, det här är på riktigt liksom”

Av: Christina Nordh

Publicerad:
Uppdaterad:

Daca intar scenen med sina svarta skinnvästar.
Mark Levengood ser lite orolig ut. Ska de krossa hans knäskålar med basebollträ?
–Nej, det värsta du kan bli utsatt för är en kram, säger Tomas ”Dansken” Mathiesen.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Mina Daca-faddrar körde 32 mil för att ta en fika med mig. Dom bryr sig och jag kan ringa dom när jag vill.

Linus Andersson, 16


För det här är motorklubben som värnar om de allra svagaste – barnen. Daca står för Drives against child abuse.

När de sex medlemmarna i motorklubben står på trappan till scenen är det helt klart att allt deras hårda arbete – för de över 1200 barn de hjälpt –förtjänar all uppmärksamhet. De har jobbat mot mobbning, bland annat genom att följa barn till och från skolan, de har köpt hundratals julklappar och mat till behövande familjer.

Nu tar de emot publikens stående ovationer.

– Jag kände hur stort det var och sen när man såg alla som satt nära scenen, att de hade tårar i ögonen, att de grät där framme... Då tänkte jag ”Shit. Det här är ju på riktigt liksom”. Då började man gråta själv – det är tur att jag slapp prata där, säger Peter ”Lillen” Lindström.

Medlemmarna har en nalle på ryggen på sina skinnvästar – som en markering för att visa vilka de stöttar.

– Daca jobbar aktivt för att hjälpa barn och ungdomar som är utsatta för olika typer av övergrepp. Vi brinner alla för att hjälpa barn som har haft det tufft, säger Sverigepresidenten Tomas ”Dansken” Mathiesen.

Casper Gustavsson, 9 år, på läktaren iklädd sin skyddslingsväst mitt bland alla Daca-medlemmar.
Foto: MARCUS ERICSSON
Casper Gustavsson, 9 år, på läktaren iklädd sin skyddslingsväst mitt bland alla Daca-medlemmar.

Jag blev mobbad och det påverkade hela min familj. Med mycket stöttning av Daca har jag fått det mycket bättre i skolan. Och de fixade min bästa skolavslutning någonsin!

Casper Gustavsson, 9


– Kommer det någon skäggig rackare med mc-väst på sig till skolan är det klart att de backar totalt. Men har man kommit över det och fått igång dialogen så funkar det riktigt, riktigt bra.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Benjamins röst brister och tårarna rinner när han står på scenen. – Tack för att ni finns, säger han och snyftar.

Benjamin Ek, som mobbats under åtta års tid, är ett av barnen som Daca hjälper. Linus Andersson, 16, ett annat. Treåriga Julia som är svårt sjuk – och inte fick hjälp av kommunen – får också stöd av Daca.

– Våra hjältar är de maskrosbarn som reser sig och går vidare i livet. Ett ­litet leende och en kram från dessa härliga ungar är vår betalning för det jobb vi lägger ned.

Dacas medlemmar har en brokig bakgrund. På bara ett och ett halvt år har klubben växt från tio medlemmar till över 60. En del är med i föreningen för att bryta dåliga mönster från deras egen barndom.

– Vi vill återge trasiga ungar deras självkänsla genom att bygga upp dem till fungerande människor igen och visa att det går att bryta fördomar genom att bära västarna. Visa en attityd – men också visa den andra sidan, att det finns en mjukhet och en schyssthet.

Nour ’El-Refai under galan.

När jag var tio år gammal så ville jag bara dö. Mobbarna hade precis dödat en katt framför mig, de hade tryckt kattmat i munnen på mig. De sa till mig att jag var ful och värdelös, så jag vet hur ensamt det kan kännas när man blir mobbad. Så jag vill säga till alla barn därute som blir retade eller mobbade eller känner sig utanför eller de på något sätt är annorlunda: Det är INTE ditt fel. Och det är inte DIG det är fel på. Det är vi vuxna som ska stå upp för dig precis som motorföreningen Daca gör.

Nour ’El-Refai

1 av 20
Foto: MAGNUS SANDBERG
Under en dag i vår kommer Gröna Lund att öppna upp portarna till nöjesfältet exklusivt för D.A.C.A. och deras skyddslingar. De bjuds på mat, dryck och åkband. – Att få ta med sig alla de skyddslingar och ungar och hela föreningen till Grönan är ju fantastiskt, säger Peter ”Lillen” Lindström (tredje från vänster).
1 av 3 | Foto: MARCUS ERICSSON

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!

1 av 19 | Foto: MARCUS ERICSSON
Casper, 9 år, omgiven av Daca på läktaren.
1 av 3 | Foto: MARCUS ERICSSON

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.