Hunden Hicko sprider glädje och lindrar människors oro

Publicerad 2022-09-18

Han väger 52 kilo och är med sin fluffiga päls större än sin matte Jessica Svensson, 44.

Pyrenéerhunden Hicko är majestätisk men också tålmodig och en riktig glädjespridare.

– Under de år vi har arbetat som social tjänstehund har han hjälpt tusentals personer, säger Jessica.

Jessica Svensson är social tjänstehundsförare i skånska Skurup. Hunden Hicko har hon haft sedan han var en liten valp. Det är långt ifrån alla hundar som är lämpliga att bli social tjänstehund.

– Den ska ha den här sociala nyfikenheten att vilja gå ifrån mig, även om jag hela tiden finns i närheten. Hunden ska vilja gå till andra människor, förklarar Jessica.

Hicko har en lång karriär bakom sig som han och matte Jessica verkligen kan vara stolta över.

– Nu arbetar vi främst inom äldreomsorgen, med personer med demenssjukdom och med personer med funktionsvariationer. Han har också jobbat inom psykiatrin, psykisk ohälsa, öppenvård för personer med alkohol- ,drog- och spelmissbruk, personer med förvärvad hjärnskada, på boende som då har ett aktivt missbruk. Barn har han också jobbat med.

Pyrenéerhunden Hicko, eller Hickory Dickory Dock som han egentligen heter, är en kärleksfull och social bjässe som uppnått den aktningsfulla åldern 10 år. Matte Jessica Svensson är utbildad hundcoach och social tjänstehundsförare.

Skiftar fokus

Jessica berättar att Hickos uppdrag kan se ut på olika vis. Ibland möter de en grupp och skapar delaktighet, gemenskap och glädje.

– Vi skapar en mysig stund här och nu. Det blir en aktivitet som ger en ökad livsglädje i vardagen. Vi har också mer planerade insatser. Det kan vara till exempel en motiverande insats att utföra en meningsfull sysselsättning, lindring av ångest och oro, avledning från en destruktiv tanke eller handling.

När hunden då kommer, får ofta personen ett ändrat fokus och därmed sker ett ändrat känsloläge från oro till ett ökat lugn, förklarar Jessica. Hicko sätter sig bredvid och hans närvaro fungerar på ett lugnande sätt, när ord och handling inte räcker till.

– Många vill gärna känna på pälsen och vara nära Hicko. Den taktila upplevelsen hjälper en att känna ett lugn. Den här närheten gör att kroppens oxytocin börjar flöda.

Hicko sprider glädje på äldreboenden och låter sig gärna bli klappad. Här ses han tillsammans med Kerstin Andersson. Även hans blotta närvaro räcker för att pigga upp de äldre, berättar matte Jessica Svensson.

”Ser mig för den jag är”

Nu har Hicko gått i deltidspension men gör fortfarande insatser, bland annat med motivationsarbete. Det kan exempelvis handla om att en person behöver röra på sig mer. Jessica förklarar att det kan handla om en äldre, stillasittande person som lider av stelhet och kanske behöver ta sig till fotvården.

– Då följer man personen dit och är med där. Då kanske jag klipper klorna på Hicko samtidigt och borstar honom medan den äldre får fotvård.

Vad är det som gör att det ibland kan vara enklare när man får hjälp av en hund än en människa?

– Hunden dömer inte. Oavsett vad det är. Det märkte vi jättemycket när vi jobbade med personer som hade ett aktivt missbruk. Där går hunden in och då kunde de uttrycka ”Usch, jag som ser ut så här” och ”Jag som är så här berusad och ändå vill du vara med mig. Du ser mig för den jag är”.

Fakta / Pyrenéerhundar

  • Pyrenéerhundar är en mycket storvuxen hundras med en anrik historia med start i århundraden i Pyrenéerna, men som nu har spritt sig över världen.
  • Hanen ska ha en mankhöjd på 70 till 80 centimeter och väga mellan 45 och 60 kilo, tiken har en mankhöjd på 65 till 72 centimeter och väger mellan 35 och 45 kilo.
  • De är herdehundar vars ursprungliga uppgift var att ensamma vakta boskapshjordarna mot stora rovdjur. Det är därför hundarna är stora och kraftiga.
  • I Frankrike gjorde Ludvig XIV hundrasen blev på modet, då han skaffade en pyrenéerhund till vakthund i Louvren. Trenden spred sig inom adeln i Frankrike och fanns så gott som på var och vartannat slott vid tiden för den Franska revolutionen.

Källa: Pyreneersällskapet

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!