Katten Alfons nära eldas upp på soptippen – räddades av Alexander

Uppdaterad 2022-01-24 | Publicerad 2021-11-03

De gigantiska råttorna, gripklon och ugnarna – i en vecka levde kattungen Alfons under dödshot på soptippen.

Nu har en avancerad räddningsinsats räddat djurets liv.

– Han var kung över avfallsbunkern, nu vill han nog bli kung över min lägenhet, säger Alexander.

31-årige Alexander Rosenlund, hemmahörande i Partille, jobbar som verkstadsmekaniker på en förbränningsanläggning i Sävenäs utanför Göteborg.

– Vi har hand om hela Göteborgs avfall. Det är hushållssopor, grovsopor och sjukhusavfall. Allting förvandlas till energi genom att eldas upp i stora ugnar, säger Alexander.

I måndags morse förra veckan skulle han visa en ny kollega de stora råttorna som lever bland avfallet i avfallsbunkern. Alexander och den nye kollegan var uppe i hytten som styr gripklon som slänger in avfallet i ugnen.

Maskinisten sänkte ner gripklon i ena hörnet av avfallsbunkern där råttorna brukar hålla till.

– Då tittade en grå liten katt fram istället för råttor. Det blev tyst hytten i några sekunder innan vi utbrast: ”Vad fan gör vi nu?”

Det här var Göteborgs-Posten först med att berätta om.

Katten som hittades i avfallsbunkern fick namnet Alfons.

Planerade svår räddningsinsats

Alexander, som är en stor kattälskare, förstod att katten behövde räddas. Att leva bland avfallsbunkerns alla faror skulle annars snabbt bli djurets död.

Till exempel skulle den kunna slängas in i ugnen av gripklon, ätas upp av råttor, krossas när sopbilar tömmer avfall eller råka äta någonting giftigt.

– Jag och mina kollegor började planera en räddningsinsats, säger Alexander.

De plattade till avfallet med gripklon och lade på träflis så att underlaget skulle hålla för att gå på. En kollega till Alexander satte på sig en säkerhetssele och gick och hämtade katten.

– Det kändes helt fantastiskt när katten var i säkerhet.

Vägrade avliva katten

Djuret stank sopor, var mager och tilltufsad i pälsen. Alexander och en kollega packade genast in sig själva och katten i bilen och åkte till ett djursjukhus.

Där föreslog veterinären att katten skulle avlivas, eftersom kostnaderna för undersökning och vård skulle bli höga.

– Jag sade till veterinären att om jag kommer tillbaka till kollegorna och berättar att katten har avlivats, så kommer kollegorna avliva mig, säger Alexander.

Han köpte kattfoder som är bra för svältande katter och tog med sig djuret hem. Samma kväll fick en kollega kontakt med katthjälpsorganisationen Frusna tassar.

Alexander matade katten varje timme hela natten. Morgonen därpå hade Frusna tassar ordnat en ny veterinärstid.

– Den veterinären var kanon. Katten blev undersökt och provtagen. Det visade sig att han var ungefär sex månader gammal och hade bra värden. Han var bara undernärd.

I samma veva startade Frusna tassar en insamling för katten för att ha råd med kastrering, veterinärskostnader och chippning. I samband med insamlingen gavs katten ett namn: Alfons.

Alexander Rosenlund bestämde sig för att öppna upp sitt hem för katten Alfons.

”Sån jävla fin katt”

Alexander bestämde sig för att på riktigt öppna upp sitt hem för Alfons. Han tog ledigt resten av veckan för att kunna vårda och mata det magra djuret.

I dag mår Alfons mycket bättre fysiskt.

– Jag hoppas att han bor hos mig för all framtid. Han är en sån jävla fin katt. Han har en sådan personlighet. Han var kung över avfallsbunkern, nu vill han nog bli kung över min lägenhet, säger Alexander.

Hur hamnade Alfons i avfallsbunkern från första början?

– Vi tror att han har kommit med en sopbil. De tömmer i avfallsbunkern. Vi tror att han har levt bland avfallet i ungefär en vecka.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!