Eldsjälen Petra kämpar för att bryta våldsspiral i Södertälje

Uppdaterad 2022-10-18 | Publicerad 2022-10-05

Den senaste veckan har Södertälje skakats av flera dödsskjutningar.

Petra Jacobs verksamhet når unga i stadens utsatta områden och för henne är det extra viktigt att hålla öppet nu.

– Jag är tom. Det är mörkt. Det är som ett svart moln över Södertälje, säger hon.

Inom loppet av en vecka har fyra skottlossningar ägt rum i Södertälje, varav två dödsskjutningar i stadsdelen Ronna. Det märks att staden har skakats om. Polisnärvaron är hög och utanför en förskola finns en minnesplats med ljus och blommor för ett av offren.

Här i Ronna verkar eldsjälen Petra Jacob sedan flera år tillbaka. Hon driver en ideell förening med verksamhet i flera socioekonomiskt utsatta stadsdelar.

När Svenska hjältar kommer och träffar henne på måndagen efter helgens skjutningar har hon verksamhet i Wasaskolans sporthall i närliggande stadsdelen Geneta. Där är stämningen en annan än på gatorna utanför. Där spelar 30-talet barn och ungdomar fotboll. De ser glada ut och det gnisslar när skorna möter golvet.

– Efter skjutningarna funderade vi på om vi skulle hålla verksamheten öppen eller inte. Vi samlade våra ungdomsledare och tog in hur de kände. Det var delade meningar. Det fanns otrygghet, men vi kom fram till att det är nu vi behövs som behövs som mest. Det är nu vi behöver visa hopp, säger Petra Jacob.

Petra Jacob driver den ideella föreningen Lebi Skol IF som verkar för inkludering och integration i Södertälje.

”Det är som parallellsamhällen”

För ungefär tre år sedan ville hon göra någonting för att öka den psykiska hälsan bland unga i Södertälje. Hon började med att göra en kartläggning och träffade idrottsföreningar, beslutsfattare och politiker. En gemensam nämnare bland de hon pratade med var att de inte nådde ut till unga och deras familjer i socioekonomiskt utsatta områden.

– Jag har själv idrottat på elitnivå och jag vet hur viktigt föreningslivet har varit för min familjs integrationsresa. Mina föräldrar har ju också kommit som nya till Sverige. Eftersom jag kan idrott valde jag idrott som metod. Jag bestämde mig för att skapa en plattform för barn och unga som inte nås av traditionella idrottsföreningar att stå på på fritiden, säger hon.

Petra grundade Lebi Skol IF. Sedan starten har den ideella föreningen vuxit mycket. Idag håller man organiserade träningspass i fotboll, basket, dans och volleyboll i stadsdelarna Lina, Ronna, Geneta och Fornhöjden. Föreningen samlar över 250 barn från årskurs 1–9 och runt 50 tonåriga ungdomsledare som hjälper till med att hålla i träningarna.

– Ronna och Lina ligger ett stenkast från varandra. Men ungdomarna rör sig bara i sitt eget område. Det är som parallellsamhällen. Vi bygger broar. Vi ordnar matcher mellan stadsdelarna. Och nu har tjejer från Lina börjat träna med tjejer från Ronna. Det gjorde de inte innan, säger Petra.

”Har gjort det coolt att vara ungdomsledare”

Hon menar att det finns stora skillnader mellan Lebi Skol IF och vanliga idrottsföreningar. Bland annat tar de inte ut medlemsavgift, de finns i närområdet där barnen bor så att de inte behöver ta sig långa sträckor och de använder sig av ungdomsledare.

Petra har tät kontakt med skolorna i de olika områdena. Genom skolorna får hon hjälp att rekrytera både utövare och ungdomsledare.

– Vi har gjort det coolt i Södertälje att vara ungdomsledare. Slagkraften blir stor eftersom de bor i den stadsdel där de är ungdomsledare. De blir bra då förebilder för yngre i skolan, på träningarna och i området. De bidrar till social impact och förändring i samhället, säger Petra.

Efter skjutningarna i Södertälje känns det extra viktigt att hålla verksamheten öppen.

Då blir kriminalitet en enkel väg

Enligt henne har barn och unga i Södertälje den senaste tiden sett maskerade unga män med pistoler och skyddsvästar.

– Om en sjuårig kille inte har någon gemenskap på fritiden utan bara skolan och hemmet, samtidigt som den närmaste förebilden är kriminell. Då är det klart som fan att kriminalitet blir en enkel väg för den sjuåringen att ta. Vi måste fånga upp den sjuåringen.

Hur känner du efter den senaste tidens skjutningar i Södertälje?

– Jag är tom. Det är mörkt. Det är som ett svart moln över Södertälje. Jag ska inte behöva prata med min söner om killar som går runt med vapen och skyddsvästar. Jag är mållös. Det går inte bara att skrika efter hårdare straff och att vi ska låsa in alla. Vi måste jobba förebyggande och gå till roten med det här.

Hon menar att hennes förening nu är viktigare än någonsin.

– Vi har skapat ett movement i Södertälje som fungerar. Men vi kan inte göra allt. Vi måste kroka arm med fler. Fastighetsägare, företag, kommunen och andra ideella krafter. Precis som vi gör måste man arbeta på samma sätt i flera områden samtidigt. Det går inte att ha ett litet projekt i ett område som dör ut efter ett år. Det måste vara långsiktigt, säger Petra Jacob.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 den 16 december.

Nominera din hjälte här nedan!