Svenska brandmännen på väg till Turkiet – för att rädda liv

Uppdaterad 2023-02-15 | Publicerad 2023-02-07

Brandmännen Kiril Hristov och Klaes-Ola Kolberg har tillsammans jobbat inom räddningstjänsten i 26 år.

Nu använder de sin erfarenhet för att rädda människor som är fast i rasmassorna efter jordbävningen i Turkiet.

Med på resan är också räddningshunden Killian, 6.

Kiril Hristov och Klaes-Ola Kolberg vet inte exakt vad som väntar när de kommer fram till sydöstra Turkiet som drabbats hårt av en jordbävning. Men de är inställda på att det kommer bli tufft.

Turkiets officiella dödssiffra hade under tisdagsmorgonen stigit till 2 921, och ytterligare 15 834 har skadats.

– Det är ett ganska stort katastrofområde. Förhoppningsvis kommer vi att hitta folk som är levande under rasmassorna, säger Kiril.

Samtidigt som situationen är en helt annan än den de tidigare är vana vid i jobbet, konstaterar Klaes Ola att vissa saker är de samma:

– Uppgiften i sig att ställas inför ett problem som vi inte har varit med om tidigare och försöka lösa det, den biten blir densamma som förr.

Vädrets makter är emot dem.

– Vi har också hört att det ska bli dåligt väder med minusgrader och snö, säger Kiril.

Kiril Hristov är väldigt stolt över Killian, 6, en golden retriever som är utbildad räddningshund i sina bästa år. Nu får han i skarpt läge arbeta med att försöka rädda liv i Turkiet.

”Ingår i jobbet”

När Kiril och Klaes-Ola blir intervjuade, väntar de på färjan i danska Gedser för att därifrån ta sig till Rostock i Tyskland.

– Vi måste åka hela vägen genom Tyskland, passera Tjeckien, Slovakien, Serbien, Bulgarien och sedan in i Turkiet, säger Kiril.

Kiril och Klaes-Ola har arbetat som brandmän i 11 respektive 15 år. De kommer båda från Stockholmstrakten, men arbetar på olika stationer. Klaes-Ola jobbar i Upplands Väsby och Kiril på Sollentuna brandstation.

– Vi har båda fått godkänt av arbetsgivaren att vi får åka på det här. De tycker det är en bra sak, att man åker dit för att hjälpa och rädda liv om det går.

Varför är det så viktigt för er att göra det här?

– Det här ingår i hela vårt yrke. Vi tycker om att komma ut och hjälpa folk. Vi har ju både erfarenhet och kunskap, säger Klaes-Ola Kolberg.

Kiril Hristov har i flera år tränat Killian.

Skarpt läge

De har en lång resa framför sig och kommer att turas om att köra i skift för att vara någorlunda utvilade när de kommer fram. Men en i gänget behöver inte oroa sig för hur färden dit går. Han kan bara vila bak i bilen. Det är Killian, en sex år gammal golden retriever, som är utbildad räddningshund.

– Han har aldrig fått jobba i skarpt läge. Vi utbildar hundar och spenderar så mycket tid och resurser, men till slut kanske de blir pensionärer och har aldrig fått vara i skarpt läge. Så det är en anledning också till att vi vill göra det här. Det här är en av de bästa hundarna vi har i Sverige, säger Kiril.

Hur har omgivningen reagerat på att ni åker iväg nu?

– Naturligtvis är familjen lite rädd och orolig. Men vänner och kamrater som håller på med räddningshundar och jobbar inom brandkåren är positiva och vi får bra pepp från dem. Det ger oss styrka, säger Kiril.

Killian har tränats i flera år för att bli räddningshund.

”Bara att köra på”

Kiril understryker att det rör sig om ett privat initiativ, och att de får ekonomisk hjälp att göra detta genom donationer.

– Vi får finansiellt stöd för att åka dit genom en insamling från Blåljus i samverkan. Det är människor med stora hjärtan som bidrar.

Pär Johansson är ambulanssjukvårdare och ordförande i stiftelsen Blåljus i samverkan, en insamlingsstiftelse som startade för att stötta blåljuspersonal utanför Sverige.

– När vi får en förfrågan som vi fick från Kiril så ställer vi självklart upp för att kunna hjälpa till. Katastrofen i Turkiet är mycket olycklig, så när det kommer ideella initiativ är det bara att köra på.

Enligt Pär har de redan fått in cirka 30 000 kronor i skrivande stund.

– Vi har ett mål på 40 000 kronor och det kommer vi att nå under dagen, säger han.