Gösta, 106, har överlevt fyra pandemier: ”Kan leda till något positivt”

Uppdaterad 2022-02-11 | Publicerad 2020-04-18

NACKA. Gösta Vestlunds adoptivmor Anna dog i spanska sjukan år 1918 när han bara var fem år gammal.

Själv har 106-åringen överlevt fyra pandemier.

– Även om det är svårt nu tror jag att coronakrisen kan leda till flera positiva samhällsförändringar, det har vi sett tidigare, säger han.

Gösta Vestlund var bara fem år gammal när spanska sjukan nådde Sverige år 1918. Han var född utom äktenskapet och föräldrarna unga. Därför bodde han med sin farmor och farfar som drev ett litet jordbruk och planen var att hans faster Anna skulle bli hans fostermor.

– Jag hade haft en annan fostermor i tre år innan men sen kom jag tillbaka till farmor och farfar igen. Det jag minns av min faster var att jag tyckte väldigt mycket om henne.

Gösta Vestlund, 106, i sitt hem före flytten till ett äldreboende.

Ungefär 50 miljoner människor världen över dog i spanska sjukan. 35 000 av dem här i Sverige, varav i stort sett alla under 45 år. En av dem var Göstas faster Anna.

– Det var såklart fruktansvärt sorgligt. Inte minst för min farmor som fött femton barn men där sex dog i tidig ålder. Och sen min faster Anna som dog i spanska sjukan.

I sin självbiografi ”Klassresa utan kupébytebeskriver Gösta Vestlund sin uppväxt. Om hur elektriciteten kom till byn 1920, arbetet på bondgården och sin skolgång.

– Skolan var oerhört viktig för mig, och det gick bra för mig. Jag sökte alltid kunskap och utbyte med andra.

1918. Nya sjukhussängar förbereds i Stockholm inför den stora anstormningen av patienter med spanska sjukan.

Skallmätning säkrade skolgång

Tack vare att en faster lät honom undersökas av en frenolog, som analyserade Göstas skallform, skrevs ett brev som gav honom möjlighet att börja studera på realskolan i Borlänge.

– Jag är oerhört tacksam för det där brevet och utlåtandet, även om jag självklart är oerhört kritisk till metoden, säger han.

På 30-talet startade Gösta Vestlund en socialdemokratisk ungdomsklubb hemma i Gagnef. De kämpade för reformer i samhället och mot nazismen som börjat sprida sig. Genom ett stipendium från kyrkan hamnade han 1934 som student på Sigtunastiftelsens folkhögskola.

– Tanken med folkhögskolorna var att erbjuda utbildning för bönderna och den växande arbetarklassen. Jag minns det som en fantastisk tid med många spännande samtal och möten.

Öppenheten, jämlikheten och den dialogbaserade pedagogiken gjorde att Gösta Vestlund efter sin examen från Uppsala universitet senare valde att engagera sig i just folkhögskolorna. Han brukar benämnas som en av folkbildningens pionjärer och han har bland annat varit lärare, rektor samt folkhögskoleinspektör och undervisningsråd på Skolöverstyrelsen.

– På 106 år hinner man med ganska mycket. Jag blev inkallad under andra världskriget och jag har varit med om pandemier. I de här kriserna förändras förutsättningarna och man behöver samarbeta och tänka om. Det är hela tiden en utveckling.

Gösta Vestlund, dåvarande rektor, hälsade en elev på folkhögskolan välkommen.

”Vi ser redan positiva effekter”

Även coronapandemin tror han kommer att kunna leda till en positiv utveckling, något han bland annat pratat om hos Sveriges folkhögskolor.

– Vi ser redan positiva effekter på klimatet och att vi hade möjlighet att ställa om.

Gösta Vestlund följer med glädje de initiativ och samarbeten som tagits under coronakrisen där människor sträckt ut sina händer för att hjälpa medmänniskor.

– De här kontakterna och samtalen som skapats, det är något jag hoppas ska hålla i sig även när krisen är över.

På kort sikt menar han att det finns några konkreta saker att eftersträva.

– Vi måste lyssna på forskare och andra erfarna människor. Just lyssnandet är viktigt, att höra fakta och människors argument. Men framför allt måste vi fokusera på barnen och forma samhället utifrån vad som är lagom för jordens och alla människors bästa.

Gösta lyfter Greta Thunberg som ett positivt exempel.

– Hon har genom sin lite speciella insats särskilt väckt intresset hos unga människor. Det viktiga nu är att de unga människorna inser att de kan vara med och kan lösa problemet framåt.

Isolerad på ett äldreboende

Gösta Vestlund bor sedan några veckor tillbaka på ett äldreboende, efter att ha levt ensam i sitt radhus i tio år där han gjort allt själv. Han fortsätter samtala och handleda på telefon från avdelningen som just nu är isolerad på grund av pandemin.

– Det gör inte mig så mycket. Jag har ju telefonen, och här finns det fantastiska människor att prata med. Jag har lärt mig oerhört mycket redan nu från de som arbetar här och som kommer från andra länder och kulturer. Visst är jag orolig för coronaviruset, men jag känner tillit till att vi tillsammans i samhället kommer att klara det här och att det även kan föra något gott med sig.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

10 HJÄLTAR SOM HJÄLPER I CORONAKRISEN