21-årige William kan odla ett halvt ton grönsaker på 20 kvadratmeter

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-10-17

William, 21, har kapacitet till att odla 504 kilo klimatsmarta grönsaker på 20 kvadratmeter varje månad.

Nu driver han en egen farm – i pappas garage.

– Jag tror att det här är framtidens mat, säger William Åkerfeldt.

William Åkerfeldt från Onsala driver en egen farm i sin pappas garage.

För sex månader sedan såg William Åkerfeldt klipp på Youtube från USA om hur man odlar mikrogrönsaker. Han lärde sig skillnader mellan traditionella grönsaker och mikrogrönsaker.

– Traditionella grönsaker skördas varje eller varannan månad. Mikrogrönsaker skördas varje eller varannan vecka. Mikrogrönsaker har en lite intensivare smak, säger William.

Han började läsa på om mikrogrönsaker och hittade flera fördelar.

– De innehåller mer näring och är klimatsmarta på flera sätt.

Han förklarar att eftersom mikrogrönsaker odlas på liten yta behöver inte land bli förstört och dränerat på näring. Mikrogrönsaker kan också odlas var som helst och behöver därför inte fraktas långa sträckor.

– Den här typen av odling har stor potential till att minska klimatutsläppen, säger William.

Såhär ser odlingen ut i garaget.

504 kilo i månaden

Han blev inspirerad. För fyra månader sedan bestämde han sig för att börja odla i sin pappas garage hemma i Onsala. Någonting som Norra Halland var först med att berätta om.

William skaffade odlingsplattor täckta av kokosfiber, LED-lampor och frön.

– Mikrogrönsakerna behöver inte soljus, utan det räcker med ljuset från LED-lamporna, säger han.

Till en början odlade han för privat bruk. Men efter att ha varit igång i en månad startade han ett företag som fick namnet ”Mikrofarmen.” William började ta upp beställningar och sälja sina skördar.

– Jag riktar in mig på restauranger och butiker. Jag har ett samarbete med en restaurang som ligger på samma gata som jag bor. Det är verkligen lokalt.

I nuläget odlar William inte mer än han kan sälja. Men rent teoretiskt skulle han kunna producera väldigt mycket mikrogrönsaker på de 20 kvadraten i garaget.

– Jag skulle kunna få fram 504 kilo i månaden har jag räknat ut, säger han.

”Framtidens mat”

Mikrofarmen är i startgroparna än så länge. Han marknadsför sig i sociala medier och satsar på att få företaget att att växa.

– Jag tror att det här är framtidens mat, säger William Åkerfeldt.