Undersköterskan Ida hyllas för corona-insats

Kollegan: ”Hon är så stark och modig”

Av: Jenny Alexandersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Sjuksköterskan Jeanine Svensson till vänster och undersköterskan Ida Orpana till höger på första bilden jobbar tillsammans på en corona-avdelning på Västmanlands sjukhus. Jeanine hyllar sin kollega Ida för hennes mod och fina sätt mot patienter och anställda.
Foto: Privat
Sjuksköterskan Jeanine Svensson till vänster och undersköterskan Ida Orpana till höger på första bilden jobbar tillsammans på en corona-avdelning på Västmanlands sjukhus. Jeanine hyllar sin kollega Ida för hennes mod och fina sätt mot patienter och anställda.

Utan att tveka anmälde sig Ida Orpana som frivillig för att arbeta med corona-patienter.
På avdelningen hittar undersköterskan alltid tid för att pyssla om patienterna lite extra.
– Jag kände att jag bara måste göra det här, säger Ida.

Det var många som blev tysta och ställda när beskedet kom. Om ingen anmälde sig frivilligt skulle en del av personalstyrkan beordras jobba på en ny corona-avdelning på Västmanlands sjukhus.

Förutom den överhängande risken att smittas av covid-19 hade de anställda på Geriatrik- och Rehabmedicinavdelningen aldrig jobbat med den typen av vård tidigare. Därför var det många som tvekade.

– Först var jag lite chockad. Jag är van vid en annan typ av jobb och vet ju vad jag kan just på min avdelning. Men så erbjöd jag mig. Det var många som absolut inte ville och jag bara fick en känsla att det är något jag borde göra. Till slut var vi sju stycken frivilliga, säger Ida.

Hon tonar ner sin insats och menar att det var fler som anmälde sig frivilligt, men kollegan Jeanine Svensson ser det på ett annat sätt.

– Hon var en av de allra första att anmäla sig som frivillig och det gjorde att fler följde efter. Jag kände mig tveksam till en början, men när jag såg henne så kände jag att jag också ska göra det. Ida menade att hon är ung och inte rädd och att det var hennes plikt att ställa upp, berättar Jeanine.

”Det var kaos i början”

Nu jobbar Jeanine och Ida tillsammans och de trivs bra trots en tuff situation.

– Alla var nya och det var kaos i början. Patienterna är sjukare och det är mer akut än vad jag är van vid. Men vi har en fantastisk personalgrupp på både Geriatrik och Rehabmedicin och på covid avdelning 2 som alla gör sitt yttersta, säger Ida.

Kollegorna bär skyddsutrustning från topp till tå och det gör också jobbet tuffare. Men efter en rörig start har alla hittat en rutin som funkar.

Jeanine säger att hon alltid känner sig trygg när hon jobbar med Ida. Men att det främst är Idas sätt mot patienter och kollegor som gör henne så fantastisk.

– Hon ser till att allt blir gjort. Ida är en varm person och med henne kan man både skratta och gråta, säger Jeanine.

Även på Geriatrik- och Rehabmedicinavdelningen utmärkte sig Ida tycker Jeanine. Där har de många patienter som kräver väldigt mycket hjälp och omvårdnad.

”Full av glädje och liv”

– Hon är så bra på att planera sitt arbete att hon kan få stunder över, hon sätter sig alltid ner med patienterna och pratar, tröstar eller ritar med dem. Det är inte alltid som jag som sjuksköterska hinner med sådan omvårdnad, säger Jeanine och lägger till att Ida alltid är full av glädje och liv och alltid vet hur hon ska möta en människa i kris.

– Hon vet alltid vad hon ska säga om någon är ledsen och gråter. Hon hittar alltid ett sätt att prata med den som är orolig. Det är så himla fint. Ibland finns inga rätta ord, men det känns som om hon alltid vet vad hon ska säga, säger Jeanine.

Ida slår ifrån sig de fina orden när vi talar i telefon, hon vill inte lägga fokus på sig själv utan pratar om att de är ett team som jobbar bra ihop. Hon säger att hon aldrig hade klarat av jobbet på covid-avdelningen utan stödet från teamet på Rehab Medicin.

– Om man kunnat göra det lilla extra för någon så känns det riktigt bra, säger Ida.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

10 HJÄLTAR SOM HJÄLPER I CORONAKRISEN

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.