Årets ungdomshjälte

Sissela får unga att snacka självmordstankar på Instagram

Av: 

Angelica Öhagen

SVENSKA HJÄLTAR

GÖTEBORG. Sissela Persdotter Bremmers var 19 år när hennes pappa tog sitt liv.

Kort efter började hon planera sitt eget självmord – men överlevde och hjälper idag andra via sitt konto @Nusnackarvi på Instagram.

– Ibland kan jag sitta långt in på natten och stötta en person som är i akut behov av hjälp.

I samband med en depression hösten 2016 bestämde sig Sissela Persdotter Bremmers, som idag är 26 år, för att bryta tabut kring psykisk ohälsa. Några år tidigare hade hennes pappa dött i suicid och Sissela har själv under en stor del av sitt liv kämpat med ångestproblematik och självskadebeteende.

– Jag kände att jag ville belysa och informera om psykisk ohälsa, och berätta om min egen erfarenhet av att förlora en pappa i självmord, säger Sissela Persdotter Bremmers.

Det hon framför allt ville berätta om var självmordstankar, eftersom hon under depressionen fått fler frågor från omgivningen om just det.

– De undrade hur jag som mist någon i självmord kunde ha sådana här tankar. Och när man är inne i en depression är det svårt att förklara det.

Psykiatrin sviker självmordsbenägna

Kontot @Nusnackarvi fick snabbt många följare, och hon märkte att de personliga inläggen var de som berörde mest.

– Nu skriver jag mycket om hur det är att leva med en ångestproblematik, men också om hur det var när jag var deprimerad och vad som hjälpte mig när jag hade självmordstankar.

Sissela Persdotter Bremmers blandar egna erfarenheter med fakta om psykisk ohälsa. Hon skriver om insikter hon fått i terapi och verktyg hon prövat fram på egen hand. Och reaktionerna är många.

– Jag får ofantligt mycket meddelanden från människor som känner igen sig och som har känt sig väldigt ensamma. Ofta säger de att de mötts av mycket fördomar.

Flera vittnesmål handlar om hur personer med psykisk ohälsa nekats psykiatrisk vård.

– De berättar att de har sökt hjälp men inte blivit tagna på allvar utan skickats hem trots att de mått väldigt dåligt.

Besviken på vården

För Sissela väcker det här tunga minnen. Hennes pappa blev inlagd för psykiatrisk vård efter ett självmordsförsök när hon var 19 år. Han skrevs ut trots att han fortfarande var djupt deprimerad och en kort tid senare tog han sitt liv.

– Jag blir såklart besviken på sjukvården när jag hör om människor som faktiskt berättat om hur de mår och sen fått ett dåligt bemötande eller mötts med okunskap. Vissa av de jag pratar med är så skräckslagna av tidigare erfarenheter att de inte vågar söka vård igen.

Sissela har även egen erfarenhet av att bli sviken av psykiatrin.

– Jag har inte fått hjälp tillräckligt snabbt utan har fått ringa i omgångar. Tyvärr låg allt ansvar på mig som sjuk.

Personer i akut kris

Sissela Persdotter Bremmers har idag närmare 4 500 följare på Instagram och många kontaktar henne för att fråga om råd, för egen del eller för anhöriga som mår dåligt.

– Jag har ju ingen särskild utbildning i det här utan utgår bara från min egen erfarenhet och sånt jag läst och lärt mig på egen hand. Men jag svarar alla som kontaktar mig.

Ibland blir hon kontaktad av personer som befinner sig i akut kris.

– Jag har suttit och skrivit till långt in på nätterna med tonåringar som mår riktigt dåligt och inte vet vad de ska göra. Det har hänt flera gånger att jag ringt polisen för att de ska få hjälp.

Ofta återkopplar Sissela till de hon varit i kontakt med för att följa upp hur det har gått.

– Jag har flera gånger fått höra att jag har räddat deras liv, antingen genom samtal vi haft i direktmeddelanden eller genom att de läst något inlägg jag skrivit.

Råd till anhöriga

Bland följarna till @Nusnackarvi finns även anhöriga till personer som mår dåligt, eller som har mist någon i suicid.

– De brukar exempelvis be mig skriva inlägg där jag beskriver hur det är att känna de här starka känslorna, eftersom det kan vara svårt att förstå det.

Ofta använder hon liknelser.

– Att ha stark ångest brukar jag beskriva som att man håller på och missar en buss, att adrenalinet pumpar för att hela världen kommer att rasa nu när man inte hinner med den. Och man klandrar sig själv för att man till exempel inte gått hemifrån tidigare. För ungefär så känns det. Att världen kommer att rasa.

Sissela Persdotter Bremmers är idag volontär hos de ideella organisationerna Suicide Zero, Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandestöd (SPES) och Maskrosbarn. Utöver det ägnar hon flera timmar per dag åt att uppdatera instagramkontot och kommunicera med följare.

– Det här är mitt liv. Jag ser ett så stort behov och jag vill göra skillnad. Samtidigt utvecklas jag som person genom det här. Och allt eftersom jag mår bättre kan jag hjälpa mina följare att också göra det.

För Sissela har mycket handlat om acceptans.

– Jag har förstått att jag är en högkänslig person, och det är faktiskt helt okej att vara det.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Tipsa oss om Årets ungdomshjälte 2019!

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets ungdomshjälte

Psykisk ohälsa

Självmord

Självskadebeteende

Instagram