Inger, 76, ställer upp när vården inte kan

”Att få hjälpa mina patienter skänker glädje”

Publicerad 2020-09-23

I Sverige är de flesta av oss vana vid att få den vård vi behöver.

Vad vi ofta glömmer, är att alla inte får den möjligheten i vårt land. Människor faller mellan stolarna.

Då är det frivilligorganisationerna och deras eldsjälar som kan fånga upp fallen. En av dessa eldsjälar är Inger Gretzer Qvick.

– Våra patienter saknar försäkringar och EU-kort och har då inte möjlighet att få hjälp inom den vanliga sjukvården. Ofta kommer de från ett så kallat tredjeland, det vill säga utanför EU, berättar läkaren Inger Gretzer Qvick, 76.

– Det är så många öden, så många människor man möter och man förstår inte riktigt hur de klarar sin situation, säger läkaren Inger Gretzer Qvick, 76.

Inger är en av volontärerna på Röda korsets vårdförmedling i Stockholm och personer som inte är skrivna i Sverige – och saknar EU-kort – att få vård.

Tidigare var hon chefsläkare på Sankt Görans Sjukhus med internmedicin och kardiologi som specialitet.

– Direkt när jag gick i pension 2012 började jag arbeta som volontär på Röda korsets vårdförmedling. Jag har hållit på med det ända sedan dess och trivs verkligen, berättar hon.

Vad drev dig till att göra det?

– Jag ville fortsätta träffa patienter. Redan när jag började läsa medicin var jag intresserad av olika u-landsprojekt men jag kom aldrig i väg. Jag fick barn och karriären kom i vägen. Och när jag väl blev pensionär tyckte jag det var för sent att ge mig ut. Men då kom jag på att jag kunde hjälpa till frivilligt här hemma i Stockholm.

Inger Gretzer Qvick har arbetat i åtta år på Röda Korsets vårdförmedling och tycker att volontärarbetet är mycket givande.

Sådana öden man minns

I genomsnitt tar Vårdförmedlingen cirka 500 patienter varje år. Inger Gretzer Qvick vet inte hur många patienter hon har träffat genom åren på Röda korsets vårdförmedling. Men det är många. Och några av dem har satt sina spår.

– Jag kommer särskilt ihåg en afrikansk kvinna som kommit hit via Spanien och råkat ut för män som hade misshandlat henne. Hon hade flera barn här och hade det väldigt trassligt. Men ändå hade hon en så fantastisk styrka! Hon var så glad över den hjälpen hon fick sjukvårdsmässigt. Det är sådana öden man minns.

I år har corona präglat allas liv och Inger är inget undantag.

– För min del är jag ju över 70 så jag har fått gå över till att arbeta via videolänk. Då är syster på mottagningen med patienten och oftast en tolk hjälper över telefon. Jag är inte helt förtjust i lösningen, men det fungerar och jag har kloka sköterskor som hjälper till med undersökningarna.

Inger berättar att de har haft fler patienter än vanligt i år.

– Det kan bero på att människor fastnat här, att de inte kunnat åka hem och blivit kvar i Sverige när gränserna stängdes. Jag har själv mött patienter som varit här på turistvisum och sedan blivit kvar. Sen tar medicinerna slut och de kan inte vända sig någonstans, då kommer de till oss.

När människor inte kan åka tillbaka till sina hemländer utanför Europa, kan det bli krångligt om de behöver läkarvård.

– Det kan kosta väldigt mycket pengar.

Vilka är det som besöker er mottagning?

– Våra patienter saknar försäkringar och EU-kort och har då inte möjlighet att få hjälp inom den vanliga sjukvården. Ofta kommer de från ett så kallat tredjeland, det vill säga utanför EU. Även personer som söker arbetstillstånd söker sig hit. Vi hjälper också papperslösa att hitta rätt i vården och få den hjälp som de har rätt till.

Enligt FN-konventionen är rätten till vård en mänsklig rättighet. Inger Gretzer Qvick efterlyser en diskussion kring människorna som faller mellan stolarna och därför är beroende av hjälp från frivilligorganisationer.

Utmaning med vissa patienter

Att behandla patienter som inte lever under ordnade förhållanden kan vara en utmaning.

– Det är en helt annan sak att bedriva sjukvård för den här patientgruppen. De kanske saknar bostad och sover i en bil. Då är det inte så lätt om man lider av insulinbehandlad diabetes och saknar kylskåp att förvara sin medicin i. Det är en massa saker man måste tänka på för att lösa deras problem.

Inger har som läkare funderat mycket på rätten till vård och att vissa människor stängs ute från den.

– Det är en grupp man inte tagit ställning till politiskt. Det är lite konstigt, tycker jag. Att det är så lite diskussion kring den här frågan. Hur vi ska göra med de här patienterna som är här under de här förutsättningarna? Enligt FN-konventionen är rätten till vård en mänsklig rättighet. Ändå så bygger det i dag i Sverige på att frivilligorganisationer ställer upp med det.

För Ingers patienter är hennes insatser viktiga.

– I största allmänhet är de väldigt tacksamma. Och det är ju det som också skänker en själv glädje, att man hjälper dem och fyller ett behov. För så känns det verkligen!

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Anmäl dig här till Svenska Hjältars nyhetsbrev

Följ Svenska Hjältar på Instagram!