Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Sjuksköterskan Israa kör containrar in i krigszonen i Syrien

Reser dit ingen vågar – nu prisas hon för sitt arbete

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

Svenska sjuksköterskan Israa Abdali vågar det som få andra vågar – hon tar sig till mycket farliga områden i Syrien för att hjälpa krigets offer.
Nu hyllas hon för sina insatser. Den 18 december tar hon emot pris för ”Svenska hjältar i världen” på Svenska Hjältar-galan på Cirkus den 18 december.
–  Det är en fantastisk bekräftelse på att människor tycker att det jag gör är viktigt, säger hon.

Israa Abdali vet mer än de flesta om krigets offer i Syrien. Hon är svensk, men har sina rötter i Syrien. De senaste åren har hon ägnat en stor del av sin fritid åt att hjälpa människor som befinner sig i utsatta områden. Områden dit nästan inga andra organisationer vågar ta sig.

Hennes engagemang började växa under den stora flyktingströmmen 2015. Israa Abdali reste till den grekiska ön Lesbos för att hjälpa nödställda och rädda liv. Då anlände dagligen närmare 3 000 flyktingar och migranter – de flesta i undermåliga båtar. Israa minns särskilt en dag när hon under flera timmar gjorde hjärt-lungräddning på människor som räddats ur vattnet.

– Flera av de döende var små barn. Jag var inte alls beredd på döende barn, och det värsta var att det bara fanns två ambulanser på hela ön och att det ibland tog över en timme innan ambulansen kom, säger Israa Abdali.

1 av 3
Sjuksköterskan Israa Abdali var på plats som volontär på Lesbos.

”De lever i ett helvete”

År 2017 startade hon stiftelsen Stand with Syria där hon arbetar volontärt med sin kunskap som sjuksköterska och organiserar hjälpsändningar från Sverige in i Syrien.

Hon samlar in sjukvårdsmaterial, hygienprodukter och kläder här i Sverige som hon transporterar i containrar ner till Syrien. I Turkiet köper hon mat, vatten och kol som hon kör in.

– De lever fortfarande i ett helvete där. Situationen är katastrofal. Människor är hemlösa, undernärda och behöver sjukvård, säger Israa Abdali.

Nu hyllas Israa Abdali för sitt arbete med krigets offer. På Svenska Hjältar-galan den 18 december får hon priset ”Svenska hjältar i världen” för sina insatser.

– Det betyder väldigt mycket för mig, både att få ta emot priset och att man lyfter situationen för människorna som är på flykt inne i Syrien. Ju fler som engagerar sig desto mer kan man göra för att hjälpa, säger hon.

Svenska Hjältar-galan sänds på Aftonlbadet.se, TV3, Viafree och Viaplay den 18 december kl 20:00.

1 av 2
Israa Abdali samlar in kläder, hygienartiklar, leksaker och sjukvårdsmaterial i Sverige som packas i containrar.

Israa Abdali

Ålder: 29 år. Bor: I Sollentuna. Yrke: Sjuksköterska. Gör: Driver ideellt stiftelsen Stand with syria som hjälper nödställda i krigets Syrien.

Juryns motivering – Årets Svenska hjälte i världen: Israa är en hjälte för att hon kämpar för och hjälper flyktingar i Syrien. Med ett stort, brinnande hjärta och ett sällan skådat engagemang sätter hon också sitt eget liv på spel för att hjälpen ska komma fram.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.