Årets Skyddsängel

Erik från hemtjänsten sjunger och spelar gratis för äldre

Av: 

Susanna Vidlund

SVENSKA HJÄLTAR

På eget initiativ tar Erik Svensson från hemtjänsten med sig sin keyboard och spelar musik för de äldre.

Det har han gjort i snart nio år och det är uppskattat.

– När han sjunger så känner jag igen melodierna och minns hur det var när jag växte upp, säger Berta, 89.

Tonerna från Erik Svenssons bärbara piano sprider sig hemma i Bertas lägenhet i Björkhagen. Ernst Rolfs smittande ”Bättre och bättre dag för dag” får Berta att stämma in i sången.

– När jag kommer till dem som jag spelar hos så har vi något att prata om. Även med dem som kan vara lite knepiga funkar det jättebra, berättar Erik Svensson.

Erik arbetar inom hemtjänsten och har i åtta år spelat och sjungit totalt 3 500 timmar för 138 personer. Som mest kan det bli mellan 50 och 60 låtar om dagen.

– Vi är inne på det nionde året nu, det är många Calle Schewen man får sjunga, säger han och ler.

Berta lyssnar, njuter och minns till Erik Svenssons medryckande pianospel och sång. Stundtals sjunger hon med i verserna.

Idén att spela för de äldre fick Erik när han arbetade som vårdbiträde och skulle hålla en julkonsert på sin fritid. När han berättade om det för en äldre dam så sa hon att hon så gärna ville höra Erik spela.

– Då tog jag med keyboard och så spelade jag lite julsånger för henne där. Sen sa jag till min chef ”kan inte jag få prova det här?” Det tog ett år men sen sa han ”okej, vi testar”. Sedan dess har det bara rullat på.

Erik arbetar halvtid som vårdbiträde i dag. Utöver det spelar och sjunger han på extratid på dagarna och får timlön.

– Det kostar inte något extra för de äldre. Vi löser det med att bolla med tiden, någon kanske hoppar över en promenad. Vi söker också bidrag och löser det på så vis.

Låter som känns igen

Erik berättar att hans musikaliska arbete med de äldre bygger mycket på igenkänning. Berta gungar med i takt till musiken. Hon känner igen låtarna och berättar att hon kommer från en musikalisk familj.

– Jag känner igen alla låtar, jag. Både min mamma och min pappa var musikaliska. Och så hade jag två bröder som spelade dragspel och fiol. Det har alltid varit musik hemma.

Hon låter sig väl smaka av bullarna och kaffet. Bland hennes personliga favoriter finns ”I natt jag drömde” och ”Konvaljens avsked”. Berta berättar om hur Erik har förändrat hennes liv.

– Jag sover bättre, han sjunger så fina bitar. Och han är så snäll och han kan ju varenda vers. Det är det inte många som kan. och så har han väldigt fina melodier också. Du sjunger aldrig fel melodi, säger Berta och tittar på Erik.

De har väldigt roligt tillsammans, Erik och Berta.

Rösten stockar sig

Erik har arbetat som musiker en stor del av sitt liv, utöver sitt jobb inom hemtjänsten. Han berättar att musiken alltid har varit viktig för honom.

– Jag är inte sångare utan pianist i huvudsak så de första två åren var det jobbigt med texter, för jag kunde inga texter. Och rösten tar slut ibland, man vet inte hur man ska sjunga och så. Så det var en lärotid.

Nyligen började Erik spela hos en ny dam, som först var tveksam till hemmakonserterna.

– Först tänkte hon tacka nej men hon gjorde inte det. Så var jag där och spelade och då sa min kollega att ”åh, hon vill att du ska komma varje dag”. Hon lyste upp av det verkligen.

Berta ska fylla 90 och berättar om minnen som väcks till liv av musiken. Erik är en god lyssnare.

Erik berättar att det inte bara är de gamla som uppskattar musikstunderna. Han tycker själv att det är väldigt givande.

– Man får energi av det här, så är det verkligen. Det är lika roligt för mig.

Har du någon personlig favorit som du gillar att spela?

– Ja, jag har några. ”Ta mig till havet”, den älskar jag att sjunga. Och ”Om du någonsin kommer till Samarkand”. Men jag blev så berörd av texten så rösten stockade sig de tjugo- trettio första gångerna. Men nu är jag van och gråter inte längre när jag sjunger den, säger Erik och skrattar till.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Maria ingrep för 92-åriga Ella ute mitt i natten: ”Räddade livet”

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets Skyddsängel

Hemtjänst

Äldrevård

Psykisk ohälsa

Pensionärer