Claras 19-årige lillebror Calle tog sitt liv

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

FORSBACKA. När Calle, 19, inte orkade leva förlorade Clara Thysell sin lillebror och närmaste vän.

Bara några dagar senare startade hon insamlingen ”Till minne av Calle” som hittills gett drygt hundratusen kronor till Suicide Zero.

– Jag önskar att pengarna ska användas så att inte fler ska behöva gå igenom det vi har gjort, säger hon.

Clara Thysell, 21, saknar sin lillebror så att det gör ont. Men hon ler också när hon berättar om honom. Det skilde bara två år mellan syskonen och de hade alltid stått varandra nära.

– Även om Calle hade sina mörka perioder så var han i grunden en sprallig och glad kille som älskade att dansa och att sjunga karaoke, det är framförallt så jag vill minnas honom, säger hon.

Kände sig vilsen efter studenten

När Clara flyttade hemifrån för ett par år sedan så bodde hennes yngre bror kvar hos föräldrarna. Men de behöll den täta kontakten och hördes på telefon varje dag.

Efter att Calle tagit studenten kände han sig lite vilsen och visste inte om han skulle fortsätta plugga eller vad han ville jobba med. Han berättade först för föräldrarna, sedan för Clara, att han mådde dåligt psykiskt. Han var deprimerad och led av ångest men efter att han gått till en kurator och fått medicin så verkade hans mående bli bättre.

Några dagar efter att att hennes lillebror tagit sitt liv startade Clara Thysell insamligen ”Till minne av Calle”.
Foto: PERNILLA WAHLMAN
Några dagar efter att att hennes lillebror tagit sitt liv startade Clara Thysell insamligen ”Till minne av Calle”.

– Vi är en öppen familj som pratar om allt och vi fortsatte hela tiden att stötta honom, även när han sa att det var bättre. Vi fanns där och frågade ofta hur vi kunde hjälpa honom, säger Clara.

Verkare gladare än på länge

Utåt sett hade Calle ett bra liv med många kompisar, flickvän och en engagerad familj. Han kunde själv inte sätta ord på varför han inte mådde bra.

– Det känns ändå bra att vi gjorde vad vi kunde för honom men tråkigt att han ändå valde att göra som han gjorde, säger hon.

I slutet av förra året lade Clara märke till att Calle verkade gladare än på länge. Då tänkte hon att han mådde bättre, i dag tror hon att det beror på att han hade bestämt sig för att ta sitt liv.

I början av året skulle han börja i en samtalsgrupp för andra med psykisk ohälsa, något han såg fram emot.

Men så blev det aldrig. Den 9 december i fjol gick han som vanligt ut för att ta en kvällspromenad. Hans föräldrar reagerade när han inte kom hem och gick ut för att leta efter honom.

”Jag kunde inte ens gråta”

Så småningom fick de veta att Calle hade tagit sitt liv och tidigt på morgonen kom de hem till Clara för att berätta.

– Jag blev chockad och kunde inte ens gråta i början. Han hade ju sökt hjälp och ingen av oss trodde att det var så illa.

Den första tiden var Clara mycket hos föräldrarna tillsammans med Calles vänner. De sörjde tillsammans och mindes honom.

– Vi grät, skrattade och åt tillsammans och emellanåt satt vi på Calles rum och bara pratade om honom.

I dag finner Clara tröst i att tänka att hennes bror är på ett bättre ställe, att han inte lider mer.

Viktigt att våga prata självmord

Hon bestämde sig tidigt för att vara ärlig om vad som hänt Calle.

– Det är viktigt att våga prata om det för att kanske hjälpa andra. Psykisk ohälsa är inget man ska tysta ner eller skämmas för, säger hon.

Bara några dagar efter Calles död startade hon insamlingen ”Till minne av Calle” genom Suicide Zero.

–  I stället för att folk skulle köpa stora dyra buketter till begravningen ville vi att pengarna skulle gå till något bra, som kan göra skillnad för andra.

Foto: PERNILLA WAHLMAN
19 år gammal tog Calle sitt liv. Hans syster Clara startade då insamlingen ”Till minne av Calle”, och har nu kunnat skänka över hundratusen kronor till föreningen Suicide Zero.

Pengarna strömmade in och i dag har insamlingen gett drygt 105 000 kronor.

– Det är helt otroligt och det känns jättefint att pengarna ska användas till att förhindra fler självmord.

”Måste finnas rutiner för anhöriga”

Syskonens föräldrar tycker att det är bra att Clara orkar prata om det som hände deras älskade Calle och är glada över insamlingen.

De vill inte att någon ska behöva gå igenom samma sak som de har gjort.

Efter att Claras föräldrar fått beskedet fick de gå hem ensamma och fortfarande har ingen från polisen eller någon annan myndighet hört av sig till familjen.

Som tur var hade de anhöriga och vänner som ordnade så att de fick prata med en präst och hjälp att orka ta itu med det praktiska.

– Den obefintliga hjälpen efteråt var under all kritik. Vi fick veta att vi ”föll mellan stolarna” men när något sådant här händer borde det finnas rutiner så att man får hjälp. Bemötandet man får vid något så traumatiskt påverkar sorgearbetet, säger Clara.

Första tanken var att ha insamlingen skulle hållas öppen en kortare tid men nu har familjen bestämt sig för att fortsätta till dagen efter Calles årsdag.

Fakta: VECKANS HJÄLTE

Vem? Clara Thysell, 21, säljare. Bor i Forsbacka med sambon Gustaf och chihuahuan Boss.

Varför? För att Clara bara några dagar efter att hennes två år yngre bror Calle tagit sitt liv startade insamling ”Till minne av Calle”  där pengarna går direkt till organisationen Suicide Zero, som jobbar mot självmord. Hittills har hon samlat in drygt 105 000 kronor.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.