Imam Hussein Farah: Jag har jour dygnet runt

Uppdaterad 2020-05-05 | Publicerad 2020-05-04

RINKEBY. Imamen Hussein Farah jobbar i den del av Stockholm som drabbats värst av coronaviruset.
Sedan i mars har han jour dygnet runt för begravningar, samtal och stöd.
– Det är många, många begravningar och familjer som har drabbats hårt, säger han.

Islamiska Kulturcenter i Rinkeby var tidiga med att stänga sin moské för att undvika spridning av coronaviruset. Verksamheten har istället flyttats online till Facebook och Zoom. På dörren vid Rinkeby torg finns information om coronaviruset på olika språk och hänvisning till hur man kommer i kontakt med moskén och församlingen om man behöver hjälp.

– Nu under fastemånaden Ramadan är det många som hade hoppats på att få komma in och be i moskén, men enligt vår tro är det viktigaste att vi prioriterar att rädda liv – och det innebär att följa riktlinjerna från myndigheterna, säger imamen Hussein Farah.

Imam Hussein Farah utanför den stängda moskén på Rinkeby torg.

När Aftonbladet Svenska hjältar träffar honom ringer hans mobiltelefon gång på gång.

– Det har blivit många fler samtal än vanligt och jag ser till att vara tillgänglig dygnet runt, särskilt när det handlar om stöd till personer i livets slutskede eller deras anhöriga.

Besökarna i hans moské kommer från hela Järvaområdet, ett av de områden i Stockholm som är hårdast drabbad av covid-19.

– Jag har haft många, många fler begravningar än jag hade önskat. De som bor här ute är extremt utsatta för coronaviruset. De flesta jobbar inom serviceyrken som sjukvård, hemtjänst, taxi och i affär. För dem är det inte en möjlighet att isolera sig och jobba hemifrån.

Hussein Farah säger att civilsamhället på Järvafältet agerat tidigt för att förhindra smittspridning. Till skillnad från kyrkorna omkring som fortfarande håller öppet var Islamiska kulturcentret tidiga med att stänga sin moské.

– Vi följer hur moskéer gör i resten av världen. All vallfärd till de heliga platserna Mecka och Medina har stoppats för att förhindra spridningen av corona. Därför är det självklart att vi också stängde moskén. Nu handlar det om att hitta alternativa sätt att be, fira ramadan och ha begravningar.

Nya begravningsritualer

En av ritualerna som är viktiga inom Islam och som imam Hussein Farah haft många samtal kring senaste veckorna är tvagning och svepning av de avlidna. Enligt Islam ska tre medlemmar ur familjen tvätta den döda kroppen innan den sveps inför begravningen.

– Det kan vi självklart inte göra nu med coronaviruset eftersom det finns risk för smittspridning. Och det koranen och profeten Muhammed, saw, säger är att vi ska rädda liv. Därför tvättar vi inte nu, säger Hussein Farah.

Begravningarna ser väldigt annorlunda ut i dag än för någon månad sedan.

– Det är fler begravningar än vanligt, men med färre närvarande. Vi brukar säga att bara närmaste familjen ska komma och att alla ska hålla sig på ungefär två meters avstånd och ha på sig skyddshandskar och munskydd.

Hussein Farah förklarar att man i vanliga fall står väldigt nära varandra när man ber under begravningar.

– Nu får vi göra på ett annat sätt där vi inte riskerar smittspridning. Det viktiga är att visa vördnad för den som avlidit och kärlek till de som förlorat en anhörig.

Att informera om hur man undviker coronsmitta är en av arbetsuppgifterna just nu.

Firar Ramadan via videosamtal

Islamiska kulturcentret använder sig av Facebook och Zoom för att hålla kontakt med församlingen och de erbjuder särskilda föreläsningar och samtalsgrupper online nu under ramadan.

– Behovet är särskilt stort just nu, särskilt bland de unga som saknar den trygghet de vanligtvis har i mötet med andra vuxna i moskén. Många har frågor om coronaviruset och är orolig för sina anhöriga.

Flera personer har hört av sig till Svenska hjältar för att berätta vad Hussein Farah gjort för dem och deras familj. Han har tillsammans med församlingen startat grupper som handlar mat till de som sitter isolerade. Han samarbetar med läkare i närområdet och sitter som representant för civilsamhället i flera krisgrupper inom kommunen.

– Jag ser mig inte som en hjälte. Det jag gör är min plikt som muslim och som människa. Vi ska hjälpa varandra, alla i vårt samhälle. Alla vi som bor här är människor som tillsammans ska besegra coronaviruset och jag gör allt som jag kan. De som är verkliga hjältar just nu det är sjukvårdspersonalen. Vi ber för dem.

Läs mer om coronapandemin