Polisen Martin kämpar för att skapa relationer med Botkyrkas unga

”Jag kan inte bara stå bredvid och se på”

Publicerad 2019-03-07

Det ska bli lättare för blåljuspersonalen att arbeta – och ett tryggare samhälle för ungdomarna att växa upp i.

Polisen Martin Lazar kämpar för att bygga relationer mellan polisen och ungdomarna i Botkyrka i ett unikt projekt.

– Jag märker av en skillnad redan nu, ungdomarna känner oss och förstår vårt arbete mer nu.

Martin Lazar, 42, har jobbat som polis i snart sex år. Innan dess arbetade han som fritidsledare och på ungdomsgård.

Hans engagemang för ungdomar fortsätter i polisrollen. Därför har han skapat det så kallade PAR-konceptet, för att bygga broar mellan polis och ungdomar.

Sedan 2017 får alla 15-åringar i Botkyrka möta sin blåljuspersonal: polis, ambulans och räddningstjänst – PAR.

– Vi vill bygga relationer för framtiden och för att ungdomarna ska få större förtroende för vårt arbete. Känner de sin blåljuspersonal så har de lättare att lita på oss.

Det finns 18 skolor i kommunen och de möter nu runt tusen 15-åringar varje år.

– Vi vänder oss till 15-åringarna för att man blir straffmyndig då. De ska förstå att deras handlingar får konsekvenser.

Rollspel och diskussioner

Under träffarna informerar blåljuspersonalen om hur deras arbetssituation ser ut och så spelar de rollspel för att öppna upp för diskussioner mellan ungdomarna. Tycker de att polisen använder för mycket våld? Varför? När kan det behövas?

– Då kan vi berätta vad som föranlett en situation och förklara hur vi arbetar.

Innan träffen får alla elever svara på en enkät om vad de har för inställning till polisen, och en vecka senare får de svara på liknande frågor för att kunna mäta en förändring.

– Man märker en skillnad direkt när de lärt känna oss, när vi går på lunch vill de sitta bredvid och snacka, även om de varit tveksamma till oss bara ett par timmar tidigare, säger Martin och lägger till:

– Och enligt enkäterna så har 20 procent av eleverna ett bättre förtroende för oss efter träffarna och runt 10 procent skriver att de kan tänka sig att jobba hos oss när de blir stora.

Skapa trygghet med bra relationer

För Martin är det brottsförebyggande lokala arbetet viktigt och han vill därför vara ute bland folk så mycket som möjligt. Relationsbyggandet handlar om att skapa trygghet för alla. Poliserna ska vara förebilder för ungdomarna så att de inte dras in i kriminalitet. Men det handlar också om att polisens arbetssituation ska bli tryggare.

– Vi vill inte att folk ska kasta sten på oss. Vi har fått lära oss av erfarenhet att jobba takiskt. Vi får tänka till om var vi parkerar och ofta måste någon bevaka bilen.

– Jag har själv blivit utsatt för stenkastning flera gånger. Men det har blivit bättre de sista åren. Så arbetet lönar sig.

Vill nå föräldrarna också

För Martin är det viktigt att vara tillgänglig även för föräldrarna.

– Fler ungdomar hamnar snett och jag kan inte bara stå bredvid och se på när myndigheterna inte räcker till. Därför försöker jag vara tillgänglig när föräldrar ringer och vill ha råd om vad man ska göra om de upptäcker att barnen missbrukar. Som polis kan man inte bara stänga av, jobbet slutar inte när man hänger av sig jackan.

Förutom PAR jobbar polisen även med 112-dagar där de besöker de lokala trossamfunden för att nå föräldrarna och de har en kontaktpolis i varje skola.

Men att fånga upp ungdomar tidigt och skapa bra relationer är det som Martin verkligen brinner för.

– Man måste ha en bra verktygslåda när man jobbar med ungdomar. Bra stöd och samverkan från myndigheter, skola och föräldrar. Man får inte heller döma ut någon för att de gör fel när de är 13, de är unga och kommer växa upp.

När Martin drog igång PAR tänkte han i ett femårsperspektiv, att de kanske kunde se skillnaderna när 15-åringarna de träffat sen blivit vuxna.

– Jag märker skillnad redan nu, ungdomarna känner oss och förstår vårt arbete.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!