Rockin’ Pots - integration med hjälp av körsång

Uppdaterad 2022-08-11 | Publicerad 2022-06-04

Under den stora flyktingvågen 2015 skulle Jonas och Rosmari hämta upp en praktikant.

Det blev startskottet till en stjärnspäckad resa för tusentals personer.

– Att kanske tre månader efter att man anlänt till Sverige få stå på en scen och bli applåderad och bejublad det är stort, säger Rosmari Hagström.

Jonas och Rosmari Hagström som driver Jämtlands musikskola fick frågan om de kunde ta emot en praktikant. Det blev början på något stort som nu tagit 180 sångare till Oscarsteatern i Stockholm. Praktikanten var nämligen Edward, 27, från Uganda.

– Han bodde på flyktingförläggningen Grytan som ligger två mil utanför Östersund, rakt ut i skogen. När vi skulle åka ut och hämta honom fick jag se 500 personer som jag inte visste fanns i närheten av oss och som bodde där ute. Det blev en ögonöppnare, säger Jonas Hagström.

Edward blev en viktig resurs och en fin ny bekantskap.

– Det visades sig att han hade pluggat ekonomi så han kunde hjälpa oss med bland annat det, säger Rosmari Hagström.

Samtidigt började hon och Jonas fundera över vad de kunde göra för att hjälpa fler.

– Man såg på de vi mötte ute på Grytan att många var oroliga och deprimerade. De levde oerhört isolerat och kunde inte ta sig in till stan, säger Jonas.

På sin musikskola hade de undervisning i körsång, som har vetenskapligt bevisad effekt att öka den psykiska hälsan.

– Så plötsligt var det alldeles självklart för oss att vi skulle försöka starta upp en kör för att ge dem en meningsfull väntan. Vi bad Edward undersöka om det fanns intresse och det visade sig vara jättestort, säger Rosmari.

Bild från en repetition på Grytan år 2016 med nuvarande körledare Tove Thofelt.

Fick ihop 50 000 kronor

Edward blev viktig i uppstarten och som en ingång på Grytan.

– En utmaning var vilket språk vi skulle sjunga på, för alla pratade ju olika språk. Men Edward sa att självklart ska vi sjunga på svenska. För språket var en utmaning för de på Grytan eftersom de som asylsökande inte fick gå på SFI och inte hade någon att prata svenska med där ute i skogen, säger Jonas.

För att få ihop pengar att kunna arvodera en av sina körledare tog Rosmari och Jonas med sig Edward till ett event hos ett företagsnätverk.

– Vi hade fem minuter på oss och Edward började tala direkt och berätta om sin resa och situation och alla blev helt tagna. Efter mötet reste sig företagsrepresentanterna upp och sa att de ville vara med och bidra så vi fick ihop 50 000 kronor och kunde dra igång, säger Rosmari.

Ute på flyktinganläggningen fanns redan föreningen Hej Främling! som kunde hjälpa Rosmari, Jonas och Edward med praktiska saker omkring.

– Sen var det ju det där med vad vi skulle heta och redan första repetitionen bestämde vi The Rockin’ Pots, De rockande grytorna eftersom vi var på Grytan, säger Jonas.

Men namnet på kören är det enda på engelska. I övrigt var allt på svenska.

– Låtarna valdes ut utifrån att vi ville att deltagarna skulle ha nytta av att lära sig låttexterna. Så vi sjöng bland annat Tomas Ledins ”Vi är på gång” där man sjunger veckodagarna och andra liknande låtar. Deltagarna tog med sig låttexterna hem efter repetitionerna och googlade vad texten betydde och kunde då börja lära sig språket, säger Rosmari.

Rosmari och Jonas Hagström.

Praktik, bostad och jobb

Flera av körsångarna från Jämtlands musikskola inne i stan började följa med ut till Grytan för att sjunga, och hjälpa till.

– Många beskrev redan innan att de ville hjälpa de nyanlända men att de inte riktigt visste hur de skulle börja. Och genom Rockin’ Pots kunde vi samlas kring körsången och genom det skapa en plattform där kontakter kunde knytas, säger Rosmari.

På repetitionerna varje onsdag kom det mellan 20 och 100 sångare totalt. Den stora utmaningen var att Grytan var ett genomgångsboende. De asylsökande stannade där i allt från några veckor till några månader.

– Vi kunde komma en onsdag när det plötsligt bara var 20 körsångare på plats och fråga vart de andra var. Då fick vi höra att det kommit en buss och hämtat upp dem och att ingen visste vart de var nu, säger Jonas.

De märkte snabbt att körsångarnas svenska blev bättre och att deltagarna började umgås mer, både med varandra och med körsångarna inifrån Östersund.

– Det började med att någon erbjöd de boende på Grytan skjuts in till Östersund och sen följde allt från fikande till fjällvandring ihop, säger Rosmari.

Kontakter knöts och genererade i praktikplatser, boende och jobb. I slutet av vårterminen hade Rockin’ Pots en konsert på Gamla teatern i Östersund tillsammans med de andra körerna från Jämtlands musikskola. De sjöng låtar av bland annat Tomas Ledin, som senare under sommaren skulle uppträda på Storsjöyran. Den dåvarande körledaren Camilla Karlsson kontaktade honom och berättade om Rockin’ Pots och bara veckor senare stod de tillsammans på Storsjöyrans scen.

– Och efter det tog det fart med Hela Sverige skramlar, Talang och spelningar på Globen, säger Jonas.

Idag är ungefär hälften av medlemmarna i Rockin’ Pots invandrade och hälften födda i Sverige.

Tusentals körsångare

Det ideella initiativet Rockin’ Pots blev en ideell förening och initiativet spreds till flera platser runt om i landet. Mellan år 2015 och 2017 fanns det totalt tio körer igång på flyktingförläggningar. Jonas och Rosmari startade också Fonden Gnistan för att göra det lättare för andra att komma igång med integrationsprojekt.

– Om man har en bra idé för att skapa möten mellan svenskar och nyanlända vill vi ge möjlighet att testa den. Hos oss kan man söka bidrag på upp till 15 000 kronor, säger Jonas.

I orginalkören Rockin’ Pots har medlemmar bytts ut, allt eftersom de nyanlända flyttat till andra städer. Genom åren har de haft 1 000 medlemmar och kören finns i dag i fyra städer: Östersund, Göteborg, Sundsvall och Norrköping. I helgen kommer de totalt 180 sångarna att träffas och sjunga ihop för första gången - på Oscarteaterns scen.

– I kören i Östersund är det två medlemmar som är kvar sedan starten 2015 men annars har deltagarna tillkommit under resans gång, säger Jonas.

Helgens föreställning Vi är vårt land handlar just om Rockin’ Pots historia med tillbakablickar från åren som gått. Tomas Ledin kommer att medverka och det blir en blandning av låtar där det finns en gemensam nämnare – att allt är på svenska.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!