Svamphunden Wilma hittar litervis: ”Vissa kallar det fusk”

Publicerad 2022-08-14

I affären kostar ett kilo importerade kantareller i dag över 200 kronor.
Ute i skogen kan hunden Wilma lätt hitta hinkvis, på bara några minuter.
– Ibland när vi är ute får jag säga stopp, vi får komma tillbaka hit imorgon för nu kan jag inte bära mer, säger Helena Andersson som undervisar i svampsök.

Svampplockningen går ordagrant lekande lätt för Helena Andersson i Malmköping – tack vare den åttaåriga border collien Wilma. Hon är en omplaceringshund och kom till Helena Andersson för sex år sedan, när hon var två år. Nästan direkt började Helena att testa svampsök med Wilma.

– Jag har hållit på med det i 16 år nu och innan Wilma hade jag min Sigge svamphund som lärde mig att hundar kan så mycket mer än bara kantareller. Han kunde 60 olika arter. Jag tänkte att Wilma kanske ville testa och se om hon också tyckte att det var roligt, säger Helena Andersson.

Hon märkte snabbt att Wilma också tyckte att det var roligt och hon kan i dag spåra 40 olika svamparter.

– Hon är väldigt duktig. Vissa gånger när vi är ute hittar hon så mycket svamp att vi får vända hem tidigare än tänkt eftersom jag inte kan bära hem mer. Ibland får jag också sätta stopp för att svamptorkarna hemma är fulla så att jag inte kan ta hand om mer just då.

Helena får plats att torka ungefär 20–25 liter svamp i sina torkollor hemma.

– Jag tycker väldigt mycket om svamp och äter svamp nästan varje dag. Om man torkar svamp håller den nästan hur länge som helst.

Wilma kan hitta så mycket svamp att de ibland behöver vända hem tidigare än tänkt, eftersom Helena inte kan bära mer.

Vissa tycker det är fusk

De flesta som möter Helena och Wilma blir imponerade av Wilmas superkraft att spåra svamp. Men det finns också avundsjuka.

– Vissa tycker att det är fusk att jag har Wilma, att jag inte hittar svampen själv. Men då brukar jag säga att om du går vilse i skogen nu och de behöver ta ut en spårhund för att hitta dig, är det också fusk? Jag tycker att det är viktigt att våra hundar får komma ut och arbeta ihop med oss. Sök är det bästa Wilma vet.

Helena Andersson håller sedan flera år tillbaka i kurser i svampsök, och har precis kommit ut med boken Lär hunden att söka svamp - mer än bara kantareller. Hon säger att intresset för svampsök fullkomligt exploderat.

– Först kom det med pandemin ett ökat intresse för att vara ute i skogen, och sen var det flera som köpte hund också. Nu med de ökande priserna på mat finns ytterligare en anledning att gå ut i skogens skafferi.

De flesta blir imponerade av Wilma ute i skogen, men några kallar det för fusk - eftersom hon är så bra på att hitta svamp.

”Slemmiga och svindyra”

Svampen som säljs dyrt i mataffärerna ger Helena inte mycket för.

– Jag var inne i en livsmedelsaffär i förra veckan och fick säga till personalen att de måste kasta svampen de säljer för att någon kan bli magsjuk. Det var importerade svampar från öststaterna, halvruttna, slemmiga och svindyra. Varför köper man sånt när man kan gå ut och plocka själv?

Helena har själv förråden fulla av svamp, som räcker året runt.

– Då vet jag att jag alltid har riktigt fin torkad svamp, närproducerad mat direkt från skogen. Helt gratis. Det är lyx!

Hur gör man för att lära sin hund att söka svamp?

– Man börjar med att låta hunden nosa på svampen, och så får den en massa beröm och belöning. Wilma älskar till exempel mjukost på tub så det får hon. Sen går man stegvis vidare till att lära dem att svampen inte växer i handen på mig utan finns på marken. Efter det lär man dem hur de ska markera. Wilma fattade galoppen på en gång.

Hur markerar Wilma?

– Antingen sätter hon sig eller så lägger hon sig vid svampen. Förutom när hon hittar tryffel. Då krafsar hon med tassen bredvid och sen är det bara att gå fram och hämta.

Kan alla hundar lära sig söka svamp?

– Ja absolut. Men det är olika hur lång tid det tar. Vissa lär sig blixtsnabbt och andra behöver ha mer tid. Jag har haft hundägare på mina kurser som sagt att deras hundar aldrig kommer klara det. Men jag ser att hundarna förstår och säger att de ska vänta tills de kommer hem och kan träna i lugn och ro. Sen efter någon vecka får jag mejl om att jag hade rätt, och en bild på hunden med en korg kantareller. Det gör mig glad.

Vilket är ditt viktigaste tips om man vill lära sin hund söka?

– Man ska tänka på att alltid använda färsk svamp. För när man fryser, torkar eller konserverar svampen påverkas doften. Om hunden luktar på en torkad kantarell kommer den att söka efter torkade kantareller i skogen. Och vem vill äta det? Annars är det viktigaste att alltid vara positiv och aldrig straffa hunden om den i början markerar vid en oätbar svamp. Några gånger kan den markera flugsvampar och annat, men då är det bara att uppmuntra hunden att söka vidare och vänta med att ge belöningen tills den hittar en ätbar svamp.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!