Årets Livräddare

PRESENTERAS AV

Isaac, 19, räddade livlös man från tågspåret – i sista sekund

Av: Jonas Sylvén Möller

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

Isaac Neikter förhindrade en tragedi – med några sekunders marginal.

När en man föll ner på tunnelbanespåret och blev medvetslös agerade 19-åringen instinktivt.

– Jag tänkte inte alls utan förstod bara att han behövde min hjälp, säger han.

19-åriga Isaac Neikter arbetar i servisen på en köttrestaurang vid Klarabergsviadukten i Stockholm. I tisdags jobbade han kvällspasset.

– Det var en halvseg kväll. Jag slutade lite efter elva på kvällen, säger Isaac Neikter.

Efter jobbet gick han den korta biten till Stockholms centralstation. Sedan passerade han tunnelbanespärrarna och tog sig till perrongen där den röda linjen trafikerar.

Isaac bor i Midsommarkransen och skulle ta tunnelbanan mot Fruängen.

– Jag satte mig på en bänk och tog upp telefonen. Min kompis gör en serie på Youtube och han hade precis släppt ett nytt avsnitt i tisdags. Jag hade längtat efter att titta hela dagen, säger Isaac.

Den elektroniska skylten i taket visade att tåget skulle komma om fyra minuter. Isaac tittade på filmen i sin telefon. I ögonvrån lade han märke till en man i 30-årsåldern som vandrade runt på perrongen och verkade påverkad.

– Jag vet inte om han var full eller hög eller både och. Men han gick väldigt nära spåret. Jag var beredd på att någonting kunde hända, säger han.

Isaac åker till Stockholms centralstation varje dag.
Foto: Jonas Sylvén-Möller
Isaac åker till Stockholms centralstation varje dag.

”Ljuset från tåget blev starkare”

Skylten i taket visade nu att tåget skulle komma om bara en minut. Då såg Isaac att den påverkade mannen plötsligt föll ner på spåret.

19-åringen agerade instinktivt och hoppade ner efter.

– Han hade slagit i huvudet och var medvetslös. Han blödde från ögonbrynet och foten var helt sned.

– Jag tänkte inte alls utan förstod bara att han behövde min hjälp.

Isaac fattade ett brottargrepp runt den livlöse mannens kropp. Med all sin kraft försökte han bära upp mannen på perrongen, men han var för tung.

– En person till hoppade ner på spåret och hjälpte mig, säger Isaac.

Duon kämpade och lyckades till slut få den medvetslöse över perrongkanten. Samtidigt såg Isaac ljuset från tunnelbanetåget uppenbara sig i tunneln. Personen som assisterat honom i räddningsarbetet orkade inte ta sig upp för egen maskin.

– Jag knuffade på hans rygg så att även han kom i säkerhet.

Kvar på spåret stod nu bara Isaac. Ljuset från tåget blev starkare och starkare.

– Jag lyckades häva upp mig själv. Kanske fem sekunder senare körde tåget förbi, säger han.

I väntan på ambulans lade Isaac den medvetslösa personen i framstupa sidoläge. Ungefär tio minuter senare var både sjukvårdspersonal och väktare på plats och tog över.

– Han vaknade till där på perrongen. Egentligen ville han inte ha hjälp av sjukvårdarna, men han åkte med dem i alla fall, säger den 19-årige hjälten.

Alla andra tittade på

Nu har det gått några dagar sedan händelsen. Isaac har funderat mycket på hur illa det hade kunnat gå för alla inblandade, men menar att han hade gjort samma sak om det hände igen.

– Det var många som stod på perrongen. Typ 30 personer. Men det var ingen annan som gjorde någonting. Det blev jag chockad över, säger han.

Isaac har berättat för sina vänner vad han var med om. Reaktionerna har varit mestadels positiva, men några få har undrat varför han hjälpte en ”pundare”.

– Sånt gör mig ledsen att höra. När man gör skillnad på folk och folk. Det spelar ingen roll om det så hade varit kronprinsen som låg där, säger Isaac Neikter.

Innebär livsfara

Claes Keisu är presskommunikatör på Trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting. Han menar att det är begripligt att man vill hjälpa någon som ramlat ner på spåret, men understryker att hoppa ner själv innebär att man utsätter sig själv för fara.

Vad kan man göra i stället?

– Om man ser någon som ramlat ner ska man larma 112 eller vår Trygghetscentral, så att de i sin tur kan varsko trafikledningen som stoppar trafiken, säger han och fortsätter:

– Den som ramlat ner kan söka skydd under plattformskanten där det finns ett utrymme där man kan krypa in, så långt från spåret som möjligt.

 
Följ Svenska Hjältar på Facebook

 

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.