Elina fick våldtäktsmannen dömd – nu peppar hon andra

Publicerad 2020-06-05

KARLSTAD. Tingsrätten friade Elinas våldtäktsman och åklagaren valde att inte överklaga.
Då bestämde sig 19-åringen för att driva sitt eget fall till hovrätten.
– Jag valde att tro på mig själv och stå upp för mig själv och det vill jag uppmana alla tjejer att göra, säger hon.

Februari 2018 blev Elina, då 18 år, utsatt för en överfallsvåldtäkt utomhus. Vägen till att få gärningsmannen dömd i domstol var lång, och hon var själv tvungen att driva sitt fall till hovrätten eftersom åklagaren inte såg någon vits med att överklaga. Ord stod mot ord. Elina vann dock målet i hovrätten, vilket Aftonbladet tidigare skrivit om, och mannen dömdes till två års fängelse och utvisning i tio år.

– Jag hade inte vågat driva mitt case vidare om jag inte hade haft min familj och min pojkvän som hade övertalat mig att strunta i vad åklagaren sa och de det en chans. Annars hade jag resten av livet behövt leva med en undran kring om hovrätten dömt annorlunda, säger Elina.

Elina från Karlstad drev sitt eget våldtäktsmål till hovrätten

För att ha råd med rättegången, som Elina riskerade att få betala själv om hon förlorade målet, var föräldrarna redo att pantsätta huset.

– De var väldigt tydliga med att de ville göra det för att hjälpa mig, men det kändes så himla fel att de skulle behöva ta lån för att jag hade blivit våldtagen, säger hon.

Till skillnad från i tingsrätten ansåg hovrätten att Elinas vittnesmål var trovärdigt och tillförlitligt. Det fanns flera vittnen, varav en killkompis som Elina lyckades ringa upp och som hörde början av övergreppet. Hur hon desperat bad mannen sluta.

– Det var därför det förvånade mig att tingsrätten valde att fria honom med hänvisning till att jag varit full, säger hon.

Det var en grupp killar i en förbipasserande bil som räddade Elina från övergreppet, som såg hur hon sprang ut i gatan.

– Även de vittnade om att de sett att jag försökte fly från en man.

Vill hjälpa andra tjejer

Trots att Elina mått både psykiskt och fysiskt dåligt efter våldtäkten har hon valt att medverka i media för att hjälpa andra tjejer.

– Jag vill visa att det är viktigt att stå upp för sig själv och att polisanmäla våldtäkt även om det är ett helvete att gå igenom rättsprocessen och bli ifrågasatt gång på gång.

Elina vill också belysa det skeva i att ens ekonomiska förutsättningar ska påverka möjligheten att få en våldtäktsman dömd i domstol.

– Det är en klassfråga. Jag har tur som är uppvuxen med föräldrar som har fasta anställningar och som haft råd att köpa en villa som de kan pantsätta. Hur är det för de unga som är uppvuxna under sämre förutsättningar? Det är fel att säga att vi är lika inför lagen när det ser ut så här, säger hon.

På sitt Instagram-konto berättar Elina om vad hon gått igenom efter våldtäkten.

Efter att Elina gått ut med sin berättelse har hon blivit kontaktad av flera tjejer som bett om råd.

– Många berättar saker för mig som de inte har berättat för andra. Flera ångrar att de inte stått på sig och polisanmält sin våldtäktsman, eller drivit sitt fall vidare. Deras berättelser och all pepp jag får från dem får mig att vilja fortsätta berätta om vad jag varit med om för att peppa andra tjejer att stå på sig och vara trygga i sin sanning.

För Elina innebar våldtäkten att hon missade stora delar av sista terminen på gymnasiet. Utöver att hon mådde väldigt dåligt både fysiskt och psykiskt blev det en ansträngning socialt att vara i skolan.

– Folk blev obekväma runt mig och det gjorde mig obekväm. Jag var hela tiden öppen med vad jag varit med om men ändå vågade de inte prata direkt med mig utan frågade min kompis när jag åkte hem. Jag tänkte mycket på det, varför de inte pratade med mig när jag var där?

Utöver att peppa personer som blivit utsatta för våldtäkt hoppas Elina också kunna vända sig till de som känner någon som har blivit utsatt.

– Många är rädda för att säga fel saker men det största felet man kan göra i den här situationen är att inte säga något alls.

Råd till våldtagna

Elinas råd till de som utsatts för våldtäkt är tydliga:

– Prata med någon du litar på. Polisanmäl och stå upp för dig själv. Har du inte en familj som har de ekonomiska resurserna att driva ditt fall i domstol så våga ta hjälp av andra. I mitt fall startade min bästa väns mamma en insamling för att betala mina kostnader och det blev totalt 64 000 kronor. Det finns många goda människor där ute.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!