17-årige Andreas leder Climate Live i Kungsträdgården: ”Vill få folk att förstå”

Uppdaterad 2022-02-15 | Publicerad 2021-10-16

Andreas Magnusson, 17, har blivit dödshotad av vuxna för sitt engagemang.

Med globala klimatkonserter lördag kväll hoppas han och Fridays For Future få fler att engagera sig.

– Vi vill nå ut till så många som möjligt med budskapet att vi måste ta klimatkrisen på allvar nu, säger Andreas Magnusson.

I kväll lördag hålls Climate Live i Kungsträdgården i Stockholm, en enorm konsertsatsning med några av Sveriges främsta artister. Konserten är en del i en global musikrörelse för klimatet och bakom den står ungdomar från olika Fridays for future -grupper runt om i världen. Under lördagen arrangeras konserter i fler än 40 olika länder.

– Vårt mål är att med konserten och musiken nå ut bredare med information om klimatkrisen och få fler människor att engagera sig för klimatet och klimaträttvisa, säger Andreas Magnusson som är en av arrangörerna här i Sverige.

Sammanlagt kommer 21 artister att framträda på gratiskonserten i Kungsträdgården. Bland namnen finns Lars Winnerbäck, First Aid Kit, Helene Sjöholm, Cherrie och Tusse.

– Vi är så enormt tacksamma att det är så många som vill spela och hjälpa till att få upp klimat och hållbarhet på agendan. För det är något som vi verkligen behöver prata om, hela samhället, säger Andreas Magnusson.

Konserten Climate Live i Kungsträdgården kommer att direktsändas på Aftonbladet från kl 18.00. I planeringen har Andreas Magnusson och de andra arrangörerna försökt få med så många genrer som möjligt för att locka människor som kanske inte kommit i kontakt med klimatrörelsen tidigare.

– Det blir en chans för oss att nå ut och berätta om det vi tycker är viktigt. Och hos flera av artisterna finns också ett starkt eget engagemang, bland annat hos Sofia Jannok kring situationen för samer, säger Andreas Magnusson.

”Önskar livet ur mig”

Artisternas framträdanden kommer att varvas med tal av bland annat Greta Thunberg och inbjudna gäster. Tre talare kommer från andra delar av världen och kommer att berätta om hur man i deras länder redan idag drabbas av klimatkrisen.

– En av de som kommer tala är Adriani Maffioletti från Brasilien som är urinvånare från Amazonas och kan vittna om konsekvensen av skövlingen och de problem som klimatkrisen fört med sig med bland annat skogsbränder. Hon och de andra talarna som lever mitt i konsekvenserna kan dessutom berätta om vilka lösningar de ser för att de ska kunna fortsätta leva där och det är viktigt att lyfta fram, säger Andreas Magnusson.

Hans eget engagemang för klimatet började redan i mellanstadiet hemma i Mockfjärd i Dalarna. När Greta Thunberg inledde sin skolstrejk utanför Riksdagen i augusti 2018 var Andreas en av de första som hakade på, men på Stora torget i Falun. Sedan dess har Andreas fått uppleva både glädjen i klimatrörelsen men även baksidan med ett enormt hat, framför allt i nätforum och kommentarsfält på sociala medier.

– Det kommer ofta in hatkommentarer, men jag tar det inte så hårt längre utan försöker fokusera på det positiva, som majoriteten av all respons är. Men ibland är det rena dödshot, människor som till och med önskar livet ur mig och det är ju helt fruktansvärt. Då brukar jag fundera på sätt att kunna nå ut till de personerna med vårt budskap, och jag tror att just Climate Live kan vara ett sånt sätt, säger Andreas Magnusson.

Foto från 2019 när Andreas inledde skolstrejk på Stora torget i Falun.

Ett heltidsjobb

Hot och hat är inget som Andreas låter sig stoppas av. Han har flyttat till Stockholm för att kunna utveckla sitt engagemang.

– I dag är det som ett heltidsjobb, vid sidan av skolan. Men det känns så oerhört viktigt att nå ut och få framför allt vuxna att förstå varför de behöver engagera sig. De som är vuxna i dag kan göra något. Många av ungdomarna i Fridays For Future är så unga att det kanske redan är försent att göra något den dag de själva är politiker eller kan rösta eller påverka på andra sätt, säger Andreas.

Att eventet Climate Live äger rum bara ett par veckor innan FN:s klimattoppmöte COP26 i Glasgow är ingen slump.

– Vi vill få människor att höja sina röster och sätta press på makthavarna så att de börjar agera och behandla klimatkrisen som den akuta kris det är. Så att vi kan se action efter klimattoppmötet och att det inte bara blir tomt prat, säger Andreas Magnusson, som själv kommer att resa till COP26 i hopp om att kunna påverka.

Hoppas nå ut med musiken

Pandemin har inneburit att Fridays For Future behövt arbeta mer digitalt, och att de större skolstrejkerna och demonstrationerna behövts ställas in.

– Även om vi kanske inte nått ut till människor på stan i samma utsträckning som innan har vi genom möten digitalt kunnat lära av varandra inom rörelsen och utveckla kontakterna internationellt, säger Andreas.

Arrangörerna hoppas på en stor publik på lördag, både digitalt och på plats i Kungsträdgården.

– Nu var det länge sedan vi hade ett stort evenemang och med alla artister och musiken hoppas vi kunna nå ut till så många som möjligt och få fler att engagera sig för klimatet och omställningen som behövs, säger Andreas.

Andreas tips för att leva mer hållbart

  • Ta del av den fakta och forskning som finns och gör de anpassningar du kan.
  • Undvik flygresor, det är en av de största utsläppskällorna man kan ha privat .
  • Åk mer tåg: ”Det är ett fantastiskt sätt att resa, man får se så mycket”.
  • Dra ner på köttkonsumtionen så mycket du kan
  • Handla medvetet.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!