Hjältarnas 6 smarta tips: Så minskar du ditt matsvinn

Mickaël, 18: ”Du hade aldrig stoppat en hög med pengar i kylen och låtit den ruttna”

Uppdaterad 2022-09-16 | Publicerad 2021-12-15

Är du också sugen på att ställa om till ett mer klimatsmart liv?

Föreningen Ätbart räddar tonvis med mat varje vecka och prisas på Svenska hjältar-galan 2021.

Här ger de sina bästa tips för att minska matsvinnet hemma – och spara tusenlappar.

6. Planera dina inköp

Det handlar om att kolla vad är det jag faktiskt behöver – och när?

5. När du köpt in det behöver – förvara det rätt

Det gäller att veta vilka varor som ska förvaras i kylen för att hålla längst. Bananer till exempel ska inte ligga i kylskåpet, även om många kanske tror det.

4. Lägg saker på rätt ställe i kylskåpet

Här behöver du ta hänsyn till vilket kylskåp du har – ibland är det kallast längst ner och ibland är det kallast högst upp. Ta reda på vilken temperatur just ditt kylskåp har på olika ställen, och förvara varorna därefter.

Mickaël Gayet är ordförande i Ätbart. Han berättar att cirka 37 kilo mat per person åker i soporna varje år.

3. Tänk på pengarna

Du hade aldrig stoppat en hög med pengar i kylen och låtit den ruttna, eller hur? Men det är just vad många gör, utan att vara medvetna om det.

2. Frys ner mer

Matvaror finns i många olika former och håller olika länge. Frys ner sådant som du vet med dig att du inte kommer att hinna använda upp.

1. Smaka, lukta, känn!

Vad gjorde man innan det fanns bäst-före-datum på produkterna? Många av oss slänger varor så fort datumet gått ut, men bara för att datumet passerat behöver det inte betyda att varorna är dåliga.

Källa: Mickaël Gayet, grundare av Föreningen Ätbart

FAKTA: Så mycket mat och dryck slösar vi bort

  • En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp.
  • Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 19 kilo ätbar mat per person. Förutom detta hälls dessutom 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år.
  • Matsvinn står för mellan 8-10 procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen.
  • FN har som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet.

Källa: Livsmedelsverket