Årets medborgare

PRESENTERAS AV

Studenten Gustav, 25, redo att rycka in

Över 500 läkarstudenter kan stötta vården i norr

Av: Claes Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Läkarstudenten Gustav Karlqvist kan hoppa in och stötta vården.
Foto: Privat/TT
Läkarstudenten Gustav Karlqvist kan hoppa in och stötta vården.

Vården i norr kan få ett stort understöd av läkarstudenter. 510 blivande läkare på Umeås universitet har anmält sig frivilliga att hoppa in om det krävs.

– Man vill ta sitt ansvar och dra sitt strå till stacken, säger läkarstudenten Gustav Karlqvist.

På termin sex, av totalt elva, blir läkarprogrammet mer praktiskt. Där befinner sig just nu Gustav Karlqvist, 25, som pluggar vid Umeås universitet. Han är en av dem som skickat in sitt namn till regionerna i norr i hopp om att få stötta den ansträngda vården under coronakrisen.

– Man blir läkare av en anledning: för att hjälpa samhället. Det här är ett perfekt tillfälle att försöka hjälpa till så gott det går. Det är nog lite av en trygghet för regionen att det finns över 500 motiverade studenter som är villiga att stötta vården om det behövs, säger Gustav Karlqvist.

Totalt över 650 studenter i norr är intresserade

Foto: Privat
Gustav Karlqvist läser sjätte terminen på läkarprogrammet i Umeå.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om ett liknande initiativ vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Där kom initiativet från studenten Christoffer Hintzse. Men i norr är det regionerna själva som bett universitetet om hjälp. Både läkar- och sjuksköterskestudenter är aktuella. I dagsläget har även drygt 130 sjuksköterskestudenter anmält sitt intresse.

– Det är fantastiskt roligt att så många studenter ställer upp. Det understryker hur viktigt universitetet är för sjukvårdens kompetensförsörjning i vår del av landet, säger Kristina Lejon, vicedekan med ansvar för utbildning vid Umeå universitets medicinska fakultet.

”Trygg i den rollen”

Sjukhusen uppskattar all hjälp de kan få. Därför spelar det ingen roll var i utbildningen studenterna befinner sig – på något sätt kan alla hjälpa till.

– Jag jobbade som undersköterska i somras så jag känner mig trygg i den rollen, och jag har fått jobb som läkarassistent nu i sommar, säger Gustav Karlqvist.

Vad tänker du kring vårdläget just nu?

– Jag har full tilltro till det svenska sjukvårdsystemet, situationen är som den är, vi ska kämpa oss igenom detta.

Sedan en vecka tillbaka har universitetens utbildningar bedrivits på distans. Men det är inget som stör Gustav.

– De har gjort en supersnabb omställning till att hålla föreläsningar på distans. Det funkar jättebra. Här om dagen fick jag konsultera en patient i ett videomöte, lite som en Kry-doktor, säger Gustav Karlqvist.

Nu är det upp till regionerna Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland, och Jämtland Härjedalen att ta vara på de 650 studenter som visat intresse för att rycka in.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.