Årets Livräddare

PRESENTERAS AV

Läraren Mats hjärta slutade slå – räddades av elever

Av: Susanna Vidlund

Publicerad:

SVENSKA HJÄLTAR

För två veckor sedan hade läraren Mats Karlsson lektion på Tycho Brahe-skolan i Helsingborg.

– Tio över tio deltog jag i ett möte och det kommer jag ihåg. Sen hade jag lektion men jag kommer knappt ihåg den, berättar han.

Mats dunsade in i tavlan, slog i huvudet och föll till golvet. Han hade drabbats av hjärtstopp. Då ingrep Björn Santesson och hans kamrater.

– Jag har dem att tacka för mitt liv, konstaterar Mats Karlsson, 56, från Arild.

Trebarnsfadern Mats arbetar som lärare på Tycho Braheskolan i Helsingborg. Han minns inte hur det var att drabbas av hjärtstopp eller att elever ingrep och räddade honom.

– Nästa gång jag kommer ihåg något är ungefär ett dygn senare, lördag förmiddagen. Då vaknade jag upp och var rätt groggy.

Skriker ”hjärtstopp”

Björn Santesson, 17, studerar i årskurs två vid Teknikprogrammet med inriktning Design och produktutveckling. Han sitter i klassrummet när han märkte att något inte stod rätt till med sin lärare Mats.

– Det är en intressant genomgång. Jag kollar upp och så ser jag bara hur han krampar ihop och sen bara tippar, slår huvudet i tavlan och tippar rakt ner i golvet.

Björn sitter längst bak i klassrummet men är en av de första som springer fram till Mats som ligger på golvet och ser ut att kämpa för att få luft.

– Jag börjar med att lägga honom på sidan, jag och en annan kille som heter Mohammad Nablo. Vi är rädda att han ska kräkas och kvävas. Vi försöker checka av pulsen men den är så svår att bedöma.

Björn ringer 112 och slår larm. Någon minut senare kommer skolsköterskan Gunilla inspringande i klassrummet för att hjälpa till. Det tar inte lång stund så tar hon Björns telefon.

– Hon skriker ”hjärtstopp”.

Sen påbörjar skolsköterskan hjärt- och lungräddning.

– Ett par minuter in i det så byter jag av henne.

Mats Karlsson, 56, drabbades av hjärtstopp mitt under lektionen och föll samman framför eleverna.
Foto: Privat
Mats Karlsson, 56, drabbades av hjärtstopp mitt under lektionen och föll samman framför eleverna.

Sliter sönder tröjan

Björn fortsätter med hjärt- och lungräddning och någon kommer med en hjärtstartare. Mats tjocka stickade tröja är i vägen så Björn ber en kamrat, Rabei Abu Rached, att ta över.

– Jag hittar ingen sax så jag springer till min väska och tar mina nycklar.

Han tar den största nyckeln han har och börjar slita sönder Mats tröja med den och det fungerar.

– Sen på med hjärtstartaren och sätter på den. Fortsätter med kompressioner för den ska analysera och kolla om han hade hjärtslag. Den instruerar också så den gjorde det lite lättare.

I klassrummet uppstår det i det närmaste hysteri och Björn skriker åt klasskamraterna som inte kan hjälpa till att i stället gå ut.

– De flesta hade panik och jag kände att det kommer inte bidra positivt i den här situationen och då skickade Mohammad ut dem och behöll lugnet i klassrummet. Det hade nog inte gått likadant utom honom.

Björn får ta i hårt för att hjälpa Mats, medan klasskamraten Rabei håller Mats huvud på plats.

– Jag la mina händer under hans huvud, så han inte skulle få fler skador, säger Rabei.

Foto: Privat
Björn och klasskamraten Mohammad Nablo som tillsammans med vännen Rabei Abu Rached och skolsköterskan Gunilla hjälpte Mats Karlsson när han drabbades av hjärtstopp.

Känns som på film

Mats slog sig så han blödde när han föll. Björn fick Mats blod på sig och bestämde sig för att han inte ville ha hans blod på sina händer.

– Jag ville inte vara den där sjuttonåringen som fick säga ”min lärare dog i mina händer”. Jag skulle aldrig kunna leva med det. Så jag fortsatte och jag skrek ”Mats, du har lovat att hjälpa mig. Du ska fan inte gå under så här. Och jag skrek det så högt, så många gånger. Han skulle inte få ge upp så lätt. Och det gjorde han ju inte.

Björn tror det tog ungefär en kvart från det att han ringde 112 till att sjukvårdspersonal var på plats.

Björn, hur känns det nu efteråt?

– Overkligt. Det har känts som en film. Jag får tillbakaberättat ”åh, vilken hjälte du var. Vilken fantastisk sak du har gjort”.

Själv säger Björn att han bara gjorde det som han tycker alla borde göra i den situationen.

– Förhoppningsvis hade alla gjort så i min position. Det är det man får hoppas på.

Foto: Privat
Björn Santesson berättar att hela händelsen nu i efterhand känns overklig och hoppas att andra skulle göra likadant som han när någon drabbas av hjärtstopp och behöver hjälp.

Går inte att förstå oron

Nu har Mats Karlsson fått en så kallad ICD, en kombinerad pacemaker och defibrillator inopererad.

– Så skulle det hända igen så kommer den hoppa in och få ordning på mitt hjärta.

Hur mår du nu?

– Jag mår prima rent fysiskt, även om jag har lite ont här och var. Några revben knäcktes och en lunga punkterades med hjärt-lungräddningen men det är ett pris man får betala.

Mats som är pappa till Måns, Elin och Olle som samtliga är vuxna, är lättad över att allt gick så bra.

– Det går inte att förstå hur oroliga de var. Måns kom hem från Luleå och Elin från Uppsala. Och mina syskon åkte också ner. Det var först på lördagsmorgonen som de visste att allt hade gått bra.

Även Björn, Rabei och Mohammad är lättade över att allt gick så bra.

– Det är en jätteskön känsla. Jag är väldigt tacksam över att vi kunde hjälpas åt att rädda honom. Mats är en jättetrevlig lärare, säger Mohammad Nablo.

Foto: Privat
Rabei Abu Rached skyddade Mats Karlssons huvud under hjärt- och lungräddningen. ”Hans huvud slog i golvet, jag la mina händer under hans huvud”, berättar han.

Ser fram emot att ses

Och det var just killarnas snabba insats som räddade Mats.

– De gjorde så bra hjärt- och lungräddning, det säger läkarna här. Jag har inte haft någon syrebrist i och med att de gjorde det perfekt. Jag är väldigt glad för det, säger Mats.

Björn ser fram emot att få träffa Mats igen nästa år. Mats är hans lärare i matematik och fysik och så har Björn honom som mentor också.

– Att träffa honom kommer verkligen bli en verklighetsställare. Han är en väldigt fin person.

Utöver ett intresse för teknik, delar Björn och Mats ett annat stort intresse - padel.

– Och så gillar han att berätta historier. Han är intressant att lyssna på. Han är lite sträng emellanåt men det kan behövas i vår klass, säger Björn och skrattar.

Från skolans sida är man stolta över sina rådiga elever.

– Det är ju bara helt fantastiskt. Det är väl inte mycket mer att säga, egentligen. Skulle det hända mig skulle jag också vilja vara i närheten av dem, säger Per Nilsson, biträdande rektor.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.