Upptäckte cancern på 1177: ”Advokaten var första jag berättade för”

Uppdaterad 2023-01-19 | Publicerad 2022-11-25

Ludwig Pettersson, 31, hade precis blivit Sveriges yngsta börs-vd.
Cancern tvingade honom att omvärdera livet – samtidigt som han inte har velat stanna upp.
– Vi pratar en del om cancer, men inte vad som händer efteråt, säger han.

Det första Ludwig Pettersson gjorde när han upptäckte cancerdiagnosen i vårdappen 1177 var att skicka ett meddelande till sin advokat. Han var på akuten för kontroll av det ryggont som uppkommit under semesterresan i Spanien och som inte blev bättre trots kiropraktorbesök.

– Skelettcancer stod det när jag öppnade journalen för att kolla resultatet av röntgen. Helt surrealistiskt. Sen var det bara att vänta in läkaren.

Det här var den 12 juli 2021. Drygt en månad tidigare hade Ludwig Petterssons företag SaveLend börsnoterats och han själv, som 29-åring, blivit Nasdaqs yngsta börs-vd. Nu googlade han skelettcancer och såg att prognosen var dålig.

– Jag började direkt att planera framåt. Jag skickade ett mejl till min advokat och frågade om det var något jag behövde tänka på kring kommunikationen och informationsplikten mot börsen.

Ludwig Pettersson upptäckte på 1177 att han hade cancer.

”Allt var så surrealistiskt”

Efter samtal med läkare och remiss till specialistenhet för cancer så skickades Ludwig hem.

– Min flickvän Andrea kom och hämtade mig med bilen. När vi kom hem sa jag att det blir ingen semester till Italien och sen bröt jag ihop. Hela vårt liv vändes upp och ned, säger Ludwig.

Han hade arbetat hårt under många år. När han var 11 år grundade han sitt första företag, Faxzup, med 40 medarbetare som ordnade dataspelsturneringar för ungdomar. När Ludwig gick på gymnasiet tog intresset för poker över.

– Jag la ner otroligt mycket tid på det. Jag satt framför skärmen med 18 till 24 pokerbord igång samtidigt med beslut flera gånger i sekunden.

Ludwig var van att ha kontroll och att leda sig själv och andra. Det var hans kunskap inom innovation och problemlösning som några år innan gett honom idén till konceptet bakom SaveLend, peer to peer – det vill säga att investera i lån och krediter. Han ville få högre ränta än bankerna kunde erbjuda på de pengar han tjänade genom pokern. Efter lanseringen hade han jobbat hårt, ibland närmare 80 timmar i veckan. Han hade alltid en plan för varje steg, men efter cancerdiagnosen befann han sig i en situation av maktlöshet.

– Det var lite märkligt att de skickade hem mig utan att erbjuda stöd eller mer information, men allt var så surrealistiskt. Jag visste ingenting om cancer sedan innan.

På ett återbesök gjorde de ett ultraljud av testikeln och hittade cancer. Det gav plötsligt Ludwig en mycket bättre prognos.

– Det visade sig vara spridd testikelcancer med metastas i lymfkörtlarna.

En morgon när Ludwig Pettersson vaknade hade han ingen känsel i fötterna.

Nervskador och tinnitus

Efter tre cellgiftskurer för att krympa tumören väntade operation. Eftersom all cancer inte försvann vid operationen behövde Ludwig en till omgång med ännu tuffare cellgifter, och sen två omgångar med högdosbehandling med cytostatika.

– Högdosbehandlingen innebär att immunförsvaret bryts ned helt och jag låg därför isolerad på sjukhuset i tre veckor och fick inte ta emot besök. Innan behandlingen frös de ned stamceller från mig som senare återfördes.

Trots att Ludwig beskriver behandlingen som ett helvete med huvudvärk, kräkningar och smärta var han av eget val knappt sjukskriven. Han fortsatte jobba och fick samtalsstöd av en coach via jobbet.

– Det var lite mitt sätt att tackla det här. Att fokusera framåt.

Ludwig var öppen med sin sjukdom både inför medarbetare och i media. Det var ett aktivt val för att få fler att våga prata om cancer.

– De främsta biverkningarna jag har i dag efter cellgiftsbehandlingarna är tinnitus och nervskador i fötterna som gör att jag tappat känseln där.

Ludwig har också drabbats av hjärntrötthet, vilket han utarbetat olika strategier för att hantera.

– Jag skriver stödanteckningar och om någon av mina medarbetare säger något som är viktigt och som jag behöver följa upp, då ber jag om ursäkt och avbryter så att jag kan hantera det direkt. Jag har svårare nu för längre resonemang.

Andrea Dobrijevic var ett livsviktigt stöd för Ludwig under cancerbehandlingen, och efter.

Operation i Tyskland

Ludwig säger att han haft stöd av en internetkompis som legat ett år före i cancerbehandlingen. De har fortsatt ha kontakt efter behandlingen och Ludwig har uppskattat att ha någon att reflektera med, även om han poängterar att flickvännen Andrea och familj varit det absolut viktigaste stödet. Efter cancerbehandlingen har Ludwig på flera sätt omvärderat sitt sätt att leva.

– Jag har valt bort sådant som inte ger mig energi. Cancern blev en viktig påminnelse om att tiden inte är en oändlig resurs och att jag själv behöver prioritera vad jag vill och vad som är viktigt för mig.

Ovissheten och rädslan för återfall har Ludwig hanterat genom att försöka ta kontroll över situationen. Det har han bland annat gjort genom att läsa forskningsrapporter om de framsteg som görs inom cancerforskning. I somras fick han användning för det.

– Jag fick ett återfall och då valde jag att åka till Tyskland för operationen hos en kirurg som har just det här området som sin specialisering. Jag inser att jag är väldigt priviligierad på så sätt, att jag kunde göra det.

Nu är Ludwig färdigbehandlad och planerar tillsammans med fästmön Andrea för bröllop nästa sommar – och för olika projekt han vill testa att genomföra.

– Jag önskar att alla som drabbas av cancer fick de möjligheter jag har haft. Jag har fortsatt läsa på om cancer och forskning och har som mål att i framtiden kunna hjälpa andra på något sätt inom cancerområdet, säger Ludwig Pettersson.

Ludwig Pettersson hoppas kunna hjälpa andra som drabbas av cancer i framtiden.

Följ ämnen i artikeln