Publicerad:

Årets Livräddare

PRESENTERAS AV

Tommy, 36, nära att dö på slakteriets golv efter olyckan

Av: Jakob Andersson

Publicerad:

När Tommy, 36, tappade tre liter blod var olyckan i slakteriet på väg att sluta på värsta sätt.

Men hans svåger, Henrik, lyckades hejda den massiva blödningen med sina bara händer.

– Först var jag helt säker på att jag skulle förlora honom här på golvet. Jag hann tänka på hur det skulle gå för syrran och deras två barn, säger Henrik och skakar på huvudet.

Aftonbladet möter Tommy och Henrik på deras arbetsplats, ett stort slakteri i Kalmar. Miljön, med kaklade väggar, knivställ på väggen och bänkar av rostfritt stål kan tyckas lite skrämmande för den som kommer utifrån. Men för Tommy och Henrik är det en hemtam miljö där de jobbat i många år.

En vanlig arbetsdag i september arbetade Tommy med att putsa lammskin i slakteriets källare. Han arbetade med en vanlig slaktkniv.

– Jag upplevde att det tog emot och att jag fick ta i lite extra. Men plötsligt slant jag och stack mig i ljumsken, säger Tommy.

Stickskadan i ljumsken var nära att kosta Tommy livet. ”Tommy svimmande och jag förstod direkt att det var något allvarligt när jag såg allt blod som pulserade ur honom”, säger Henrik som räddade hans liv.
Foto: Suvad Mrkonjic, Privat
Stickskadan i ljumsken var nära att kosta Tommy livet. ”Tommy svimmande och jag förstod direkt att det var något allvarligt när jag såg allt blod som pulserade ur honom”, säger Henrik som räddade hans liv.

Sticket i ljumsken var inte stort, men det tog mycket illa.

– Jag skar av mig artären och en ven i ljumsken, och det orsakade en massiv blodförlust när jag gick upp ur källaren, säger Tommy.

Men med hjälp av en chockad kollega lyckades Tommy ta sig upp till Henriks kontor. Henrik är inte bara hans kollega utan också hans nära vän. Tommy är också sambo med Henriks syster Louise.

– Jag satt och jobbade på mitt kontor när jag hörde att någon som skrek på hjälp ute i korridoren, säger Henrik.

Olyckan nära kosta Tommy livet

Det var en fruktansvärd syn som mötte Henrik när han öppnade dörren till sitt kontor.

– Tommy svimmande och jag förstod direkt att det var något allvarligt när jag såg allt blod som pulserade ur honom.

Henrik la ner Tommy på golvet och slet åt sig ett förband, men insåg snabbt att allt handlade om att trycka riktigt hårt på såret för att stoppa blodflödet.

– Tanken var bara att stoppa flödet så jag tryckte så hårt som jag kunde. Det fanns ingen möjlighet att lägga ett förband runt benet.

Var helt vit i ansiktet

– Kläderna var helt nedblodade och det var mycket blod innanför skinnet. Tommy var helt vit i ansiktet, berättar Henrik.

Henrik kämpade med att stoppa den massiva blödningen samtidigt som han talade med en SOS-operatör. Och långsamt återfick Tommy lite färg i ansiktet.

– Jag försökte också att tala med honom hela tiden, säger Henrik.

När ambulanserna anlänt fick Henrik fortsätta att trycka till dess att sjukvårdarna hade satt dropp på Tommy.

Henrik följde med till sjukhuset, och via sin mamma fick han fram budskapet om att Tommy var svårt skadad till sin syster Louise.

– Vår mamma fick tag i mig och berättade att Tommy var förd till akuten och att jag måste åka dit. Jag blev väldigt skärrad, men jag förstod nog inte hur allvarligt det var. Jag minns ingenting av bilfärden till sjukhuset, säger Louise.

Ingen visste om han skulle överleva

När hon kom till akuten var Tommy redan inne för operation och ingen kunde ge besked om ifall han skulle klara sig.

– Det enda jag frågade var om han skulle dö men ingen kunde svara. Det var fruktansvärt, säger Louise.

Det har hunnit bli flera operationer för Tommy och än är han inte helt återställd. Men han är tillbaka hemma hos sin familj och han jobbar nu halvtid.

Louise är glad för att det var just hennes bror som fanns vid Tommys sida när läget var som mest kritiskt.

– Jag tror inte det är så många som klarat av att göra det han gjorde. Och tänk att han var på rätt plats vid rätt tillfälle, säger Louise.

– Det är svårt att tänka tillbaka på den dagen. Och kvällen är bara som en dimma. Men jag känner dagligen tacksamhet över att Tommy finns kvar, att barnen har sin pappa kvar i livet, säger Louise.

Henriks insats har hyllats av både läkare och ambulanspersonal.

– Hade han inte reagerat så snabbt och utan att drabbas av panik så hade jag avlidit. Det vet jag. Så jag är evigt tacksam för det han gjorde, säger Tommy.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Publicerad: