Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Här är juryn för Svenska Hjältar 2020

Svenska Hjältars jury har inlett det tuffa arbetet med att utse vilka vardagshjältar som ska hyllas på årets gala.
I år har flera nya jurymedlemmar tagit plats runt bordet.
– Jag är både stolt och glad att få vara med, säger prinsessan Sofia.

Under året har svenska folket nominerat över 5 000 kandidater till Svenska Hjältar. Nu är det upp till juryn att under hösten besluta vilka som ska prisas när galan går av stapeln för fjortonde gången. Under måndagen träffades juryn för sitt första möte.

– Det känns både hedrande och viktigt. Svenska Hjältar handlar om viktiga budskap som medmänsklighet och civilkurage, säger prinsessan Sofia.

Hon är en av flera nya medlemmar som i år har tagit plats i Svenska Hjältars jury. En annan som tagit steget in i juryn efter att i flera år suttit på publikplats på galan är förbundskapten Janne Andersson.

– Det är oerhört hedrande att vara med i juryn och få ta del av alla fantastiska hjältedåd som görs, säger han.

Svenska Hjältars jury 2020. Från vänster: Kodjo Akolor, Kristin Kaspersen, Shima Niavarani, prinsessan Sofia, Marika Carlsson, Margaux Dietz, Micael Bydén och Antje Jackelén. Saknas på bild gör Janne Andersson och Morgan Alling.
Svenska Hjältars jury 2020. Från vänster: Kodjo Akolor, Kristin Kaspersen, Shima Niavarani, prinsessan Sofia, Marika Carlsson, Margaux Dietz, Micael Bydén och Antje Jackelén. Saknas på bild gör Janne Andersson och Morgan Alling.

Under hösten kommer juryn att ha flera möten för att bestämma vilka hjälteinsatser som ska lyftas i de olika kategorierna. Ett svårt men hedrande jobb.

– Jag blir otroligt inspirerad av de här människorna som är nominerade. Alla har gjort helt enorma insatser på olika sätt. Det är svårt att välja, men när jag läst artiklarna är det några som berört mig lite extra, säger Morgan Alling.

Ärkebiskop Antje Jackelén är också ny i juryn.

– Det känns roligt och meningsfullt att vara en del av Svenska Hjältars jury. Det är viktigt att vara med och uppmärksamma människor som på ett kraftfullt sätt gestaltat det samhälle som vi alla vill se, säger hon.

Svenska Hjältar-galan kommer att hållas i december i år som vanligt – men anpassad efter Folkhälsomyndighetens riktlinjer. De hjältar som utses till vinnare i sina kategorier kommer att få ta emot publikens jubel på Vasateatern i Stockholm.

– Att lyfta vardagens hjältar är oerhört viktigt för Aftonbladet. I dessa tider finns det dessutom ett särskilt behov av att samlas kring de goda historierna, värmen och omsorgen som finns i Svenska Hjältar, säger Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.