Årets Livräddare

PRESENTERAS AV

Okänd hjälte räddade livet på treåring

Lars träffade sin livräddare Kjell - 74 år efter olyckan

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

KRISTIANSTAD. Som treåring höll Lars Sjövall på att drunkna i en kanal. Hjälpen kom från oväntat håll. Ett grönsaksbud kastade sig i vattnet.
Lars Sjövall har alltid undrat vem den okände hjälten var. Tills han läste tidningen och hittade 90-årige Kjell Nilsson.
– Fantastiskt! Det känns som en cirkel har slutit sig, säger Lars Sjövall.

Som treåring höll Lars Sjövall på att drunkna i en kanal i centrala Kristianstad. Men en okänd yngling på cykel såg vad som hände och kastade sig i vattnet.

Nu har Lars Sjövall hunnit fylla 78 år. Han kan se tillbaka på ett givande liv som yrkesverksam typograf med fru, två söner och barnbarn. Men han har alltid tänkt på sin okände hjälte.

Den 16 november - 74 år efter räddningen – hittade Lars hjälten. På tidningen Kristianstadsbladets familjesida läste han om en 90-årig jubilar vid namn Kjell Nilsson som vid 16 års ålder räddade en liten pojke från att drunkna i kanalen.

– Jag satte kaffet i halsen. Jag förstod att det var den Kjell som jag alltid undrat vem han var, säger Lars Sjövall.

Hittar sin hjälte

Lars blev eld och lågor – han ville gärna träffa sin hjälte och tacka honom ordentligt. Via sociala medier fick han tag på Kjell Nilssons barn.

Lars och Kjell träffades vid kanalen där händelsen utspelade sig. Träffen förevigades av Kristianstadsbladet.

Räddningen är så anmärkningsvärd att Svenska hjältar och Aftonbladet vill hedra Kjell Nilssons insats med ett reportage – trots att 74 år förflutit. När Svenska hjältar är på besök är Kjell svårt sjuk i cancer men vill gärna träffa Lars en sista gång.

Det blir ett känslosamt möte.

När Lars och Kjell möts kramar de varandra länge.

– Jag blir rörd. Det är väldigt fint att träffas igen, säger Kjell Nilsson med tårar i ögonen.

Som treåring höll Lars Sjövall på att drunkna i kanalen i Kristianstad. Då dök grönsaksbudet Kjell Nilsson ner i vattnet och räddade Lars liv. I alla år Lars undrat vem den okände unge mannen är. 74 år senare fick de två äntligen träffa varandra igen.
Foto: Krister Hansson
Som treåring höll Lars Sjövall på att drunkna i kanalen i Kristianstad. Då dök grönsaksbudet Kjell Nilsson ner i vattnet och räddade Lars liv. I alla år Lars undrat vem den okände unge mannen är. 74 år senare fick de två äntligen träffa varandra igen.

Kastade sig i vattnet

Kjell Nilsson minns dagen för 74 år sedan som det var igår. Han jobbade som springpojke och körde ut grönsaker varje dag. När han närmade sig kanalen på söder såg han en klunga med människor som tittade mot vattnet. Kjell stannade för att se vad som stod på.

Mitt i kanalen kämpade en treårig pojke för att hålla huvudet ovanför vattnet. Han höll på att drunkna.

– Jag tänkte ”Varför gör ingen någonting?”. Jag hoppade av cykeln och simmade ut. Jag fick tag i hans nacke och drog in honom till kanten, säger Kjell.

Efter räddningen hoppade Kjell upp på cykeln och fortsatte sin runda med att dela ut grönsaker.

Som om ingenting hade hänt.

Fortsatte jobba

När han kom tillbaka till huvudkontoret på Helegnäs trädgårdar undrade hans chef varför pojken var genomblöt. När Kjell hade förklarat fick han ledigt resten av dagen.

– Jag hade varit med i scouterna så jag kunde det här med livräddning, konstaterar Kjell.

Ända sedan händelsen 1945 har Kjell undrat vem pojken han drog upp ur kanalen var.

– Han har varit med mig hela tiden i mitt liv. Man har alltid undrat vem han var. Det är fantastiskt att få träffa honom igen.

1 av 4 | Foto: Krister Hansson
Lars Sjövall träffade sin livräddare Kjell Nilsson 74 år efter att han höll på att drunkna i kanalen i Kristianstad. Kjell som var grönsaksbud stannade och drog upp honom ur vattnet.

Hjälpte folket i Polen

Kjell Nilsson har inte bara varit en hjälte den där gången när han räddade Lars. Goda gärningar har följt hans liv. Hans söner berättar att Kjell var mycket engagerad i situationen i Polen, 1956 och åren därefter. Han och sönerna ordnade hjälpsändningar med mat och kläder.

– Vi körde ned ett antal lastbilar till Polen. Far var mycket engagerad och hedrades med medalj av Lech Walesa, säger Göran Risberg, son till Kjell.

Lars Nilsson är mycket tacksam för att det var just Kjell som kom cyklande den där dagen för 74 år sedan. Han är säker på att Kjell räddade livet på honom.

– Det gjorde han, absolut. Det är mycket som inte hade funnits utan honom. Både jag och mina barn är tacksamma för det, säger Lars.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.