Huda hjälper våldtagna kvinnor: ”Mamman skulle se och lida”

Uppdaterad 2022-06-21 | Publicerad 2021-06-19

I krigshärjade Tigray i Etiopien används våldtäkt som vapen.

Barnmorskan Huda Mohammed, 58, som till vardags jobbar på Sabbatsbergs sjukhus startade en insamling för att hjälpa kvinnorna.

I april åkte hon till Sudans flyktingläger.

– Många hade blivit våldtagna av soldaterna. Några hade blivit gravida och fått hjälp då att avbryta graviditeten, berättar Huda Mohammed.

Det var i början av året som FN-rapporter visade att våldtäkt använts som vapen i krigshärjade Tigray. Även Internationella rödakorskommittén (ICRC) slog larm om grova sexuella övergrepp i Tigray.

Uppgifterna om det sexuella våldet och kvinnornas utsatthet fick Huda att agera. I februari startade hon en insamling. BLM Sweden, Tigray Relief, Tigrianska Riksföreningen och kollegor till Huda hjälpte till och gav sitt stöd.

– Vi fick ihop nästan 200 000 kronor totalt. Pengarna gick till bland annat graviditetstester, abortpiller, värktabletter och hygienartiklar.

Han valde henne för att hon satt med sin mamma. Mamman skulle se och lida

Slaktas med kniv

Lidandet, traumat och behovet av hjälp är stort i flyktinglägren i Sudan. Huda fick möjlighet att möta kvinnorna där och ta del av deras berättelser.

– Det var en tjej som sa ”Jag hade tur. Han hoppade över mig för att våldta en annan tjej där som satt bredvid mig. Hon hade sin mamma bredvid sig. Han valde henne för att hon satt med sin mamma. Mamman skulle se och lida”.

En annan ung kvinna blev brutalt misshandlad och därefter inlåst och våldtagen i tre dygn av tre olika soldater, berättar Huda.

Barnmorskan Huda Mohammed  fick höra om en morfar som soldaterna försökte tvinga till att våldta sitt eget barnbarn. ”När han vägrade, så sköt de honom inför familjen”, berättar hon.

Hur har den här typen av händelser påverkat kvinnorna?

– Det är hemskt. De har blivit förstörda för livet. Det är vad de säger.

Huda berättar att de tigrianska männen också blir utsatta för våldet.

– De blir slaktade med kniv eller nedskjutna inför ögonen på sina mammor och systrar.

Även männen är offer för kriget. Och i vissa fall tvingas de själva bli förövare.

– De tvingas våldta sina egna kvinnor. Jag fick höra om en morfar som soldaterna försökte tvinga till att våldta sitt eget barnbarn. När han vägrade, så sköt de honom inför familjen.

I flyktinglägren i Sudan träffade Huda Mohammed kvinnor från Tigray som berättade om fasansfulla upplevelser. ”Många hade blivit våldtagna”, säger hon.

De ska inte skämmas

Vi ses i Vasaparken i centrala Stockholm en varm och härlig sommardag i juni. Runtom oss solar människor och har picknick. Någonstans ifrån hörs glada sambarytmer dansa över trädtopparna.

En bit bort ligger Huda Mohammeds arbetsplats, Sabbatsbergs sjukhus. Där arbetar hon som ultraljudsbarnmorska i en verklighet långt från Tigraykrigets fasor och flyktinglägrens misär.

Huda beklagar att hon inte kunde hjälpa fler i lägren, för behovet av hjälp är mycket stort.

– De här pengarna räckte inte så långt. Men det de fick var dels att få prata med någon och få stöd, att de fick veta att vi tänker på dem och de är inte ensamma. Att de fick höra att de inte har gjort något fel. De ska inte skämmas och de kan fråga om hjälp. Sedan har de fått lite hygienartiklar och lite pengar.

Uppvuxen i Addis Abeba

Huda, som själv är född i Tigray och uppvuxen i huvudstaden Addis Abeba innan hon kom till Sverige, är tvåbarnsmamma. Hon oroar sig för de unga tjejerna som blivit utsatta för våldtäkt och krigstrauma. Hur ser deras framtid ut?

– Det är ju så att de får ju ingen hjälp där i flyktinglägren. Kanske får en och annan det för det finns hjälporganisationer som försöker hjälpa men det är så mycket, så stort behov där. Så mycket problem.

Själv ger hon inte upp. Det finns pengar kvar, ungefär halva summan. Det är pengar som ska gå till kvinnorna i Tigray. Till de som aldrig kunde fly därifrån och till de som återvänder hem.

– Jag har planer på att fortsätta hjälpa kvinnorna. Förhoppningsvis blir det fred så kvinnorna kan lämna flyktinglägren och åka tillbaka till sina hem och då kommer jag försöka hjälpa dem där.

Vad kan vi i Sverige göra för att hjälpa kvinnorna?

– Först och främst är det fred som människorna behöver. Sverige och världen behöver tvinga ut soldaterna och stoppa kriget helt enkelt. Tigray kommer också behöva hjälp att återuppbygga landet, för förödelsen är stor både vad gäller mänskliga och materiella värden.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!