Ovanliga hjälteinsatsen: Fastfrusna svanarna räddades av Thomas

Publicerad 2021-01-07

Under skridskoturen gjorde Thomas Henriksson, 56, från Örnsköldsvik en ovanlig upptäckt.

Nämligen två svanar, som frusit fast i den blanka isen.

– Då kände att jag var tvungen att hjälpa dem, säger Thomas.

Under tisdagen bjöd Örnsköldsvik på sol och tio minusgrader. Isen på Risöfjärden, strax utanför Örnsköldsvik, låg svart och blank. Vädret var perfekt för en tur på långfärdsskridskor, något som Thomas och hans vänner tog vara på.

Men den fridfulla skridskoturen avbröts plötsligt när vännerna hörde ett ljud.

På isen satt en svan, fastfrusen i isen. Vännerna åkte närmare och Thomas tvekade inte att hjälpa den.

– Jag behövde inte rycka upp den, den tog sig lös själv. Troligtvis hade isen värmts upp där den legat, säger Thomas.

Det var nära strandkanten och Thomas kunde hjälpa svanen dit, genom att styra in den mot land.

Misstog isen för var vatten

Sedan fortsatte skridskoturen, längre ut på fjärden. Efter ett tag fick Thomas syn på något han först trodde var en boj.

– Jag tänkte ”vad fasen, är det en boj?”. Men då var det ju en till svan, som frusit fast, säger Thomas.

Den andra svanen hade däremot inte haft lika tur som sin kompis, som befunnit sig närmare land. Mitt på den svarta blanka isen, som Thomas tror att svanen kan ha misstagit för vatten, hade den försökt landa. Nu satt den fast.

Lyfte upp svanen i famnen

Thomas förstod att svanen inte kunde ta sig in till land på egen hand, över den blanka kalla isen. Han bestämde sig därför för att helt enkelt lyfta upp svanen, och bära den in mot land. Svanen fräste och var arg, men Thomas visste hur man närmar sig fåglar, även om det här var första gången han lyfte en svan.

– Jag visste att man skulle närma sig fåglar bakifrån, så jag gjorde det. Det gick bra och jag tog ett grepp runt magen och vingarna och höll ihop den.

Sedan åkte han, med svanen i famnen, in mot land.

– Först kände jag att svanens hjärta slog hårt, men sedan blev svanen lugnare. Pulsen saktade ner när vi närmade oss land och den slappnade av.

Väl i säkerhet släppte Thomas ner svanen på den fasta marken.

– Förhoppningsvis kunde den flyga därifrån, när den återhämtat sig lite.

– Det är klart att man måste hjälpa till, jag kunde inte bara lämna svanarna där och låta dem frysa ihjäl, fortsätter han.

Ovanligt med fastfrusna svanar

Den Örnsköldsviksbaserade tidningen Allehanda var först med att plocka upp Thomas hjälpinsats. De har även pratat med Thomas Birkö, vice ordförande i Ångermanlands Ornitologiska Förening:

– Det är sällan svanar fryser fast. Det som oftast händer är att de kan ligga på isen flera dagar och ha svårt att ta sig därifrån på grund av att isen är så blank att de inte får fäste om de ska flyga eller gå därifrån. De bara halka, säger han till Allehanda.