Årets medborgare

PRESENTERAS AV

Svenska brandmän redo att åka – så fort de får grönt ljus

Brandmannen Sven: De är ansträngda och behöver vila

Av: Matilda Aprea Malmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Många svenska brandmän är redo att åka till Australien – så fort de får klartecken. Sven Johnson har varit brandman i 40 år och är en av dem som vill bistå med sin erfarenhet.

– Jag tror att vi har kunskap och teknik som vi kan bidra med, säger han.

Brandmän från USA, Kanada och Nya Zeeland har skickats till Australien för att hjälpa landet med de svåra skogsbränderna. I Danmark har man startat en Facebook-grupp med frivilliga brandmän som kan tänka sig att åka ner. Gruppen har 1 700 medlemmar och nu vill även svenska brandmän haka på.

En av dem som vill åka är Sven Johnson, 60, som bor på Dalarö i Stockholm. Han har varit brandman i 40 år och har under flera år bott i Australien och utbildat brandmän. Han följer dagligen utvecklingen av bränderna och hur hans före detta kollegor sliter för att få bukt med dem.

– Det är besvärande att se att det är så allvarligt som det är. När jag bodde där var det skogbränder lite då och då, men aldrig som det här.

Han, och många av hans svenska brandmannakollegor, vill åka och hjälpa Australien. Sven hoppas att MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ska hjälpa dem att komma dit.

– Så fort vi får grönt ljus och en förfrågan kommer jag att anmäla mig. Och flera andra med mig.

Eftersom Sven noga följt det pågående släckningsarbetet har han också upptäckt några saker som just Sverige hade kunnat bistå med.

– Vi har lite olika teknik och taktik. I Sverige jobbar vi med att dra vattenledningar och vi kan mata slang upp till flera kilometer. Det har jag inte sett i Australien under min tid där, man inte har den typen av utrustning.

1 av 5 | Foto: Privat.
Brandmannen Sven Johnson, 60, är redo att åka till Australien.

Sven Johnson säger att havsvattnet går utmärkt att släcka skogsbränder med men att bränderna i Australien härjar en bit ifrån havet.

– Då får man köra långa sträckor för att hämta vatten och fylla upp tankbilen. Hade man lagt rörledningar på flera kilometer från hav eller flod hade det kunnat ge en effektivare möjlighet till vattenförsörjning. Det är något Sverige hade kunnat hjälpa till med.

MSB: Australien har inget behov av EU eller Sverige

Aftonbladet har varit i kontakt med Marcus Årskog, pressekreterare på MSB, som säger att de följer händelseutvecklingen i Australien.

− Sverige har olika typer skogsbrandsläckningsresurser tillgängliga. EU-kommissionen för hela tiden dialog med australiensiska myndigheter och Australien har i nuläget uppgett att de inte är i behov av stöd från EU och därmed inte heller från Sverige. Skulle det vara så att Australien gör en ny bedömning och omprövar sitt beslut så finns såklart resurser tillgängliga.

Sven Johnson blir förvånad när han får höra att Australien tackat nej.

– Det är märkligt, att man inte tackar ja till hjälp. Det måste vara administrativa och rent praktiska saker som är problemet. Då får de ju lösa det. Jag kan tänka mig att det kan handla om hur de ska får dit 100 man, ska de arrendera ett flyg eller ska folk flyga privat?

Han hoppas att man ska kunna övertala australiens premiärminister Scott Morrison att ta emot hjälp från EU.

– Jag upplever att det behövs. Nu har skogsbränderna hållit på så länge och det är klart att brandmännen är trötta och ansträngda och behöver vila.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.